Billedet i baggrunden er taget af: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT

17-årige simon med klimabøn til politikerne: lær af covid-19

20. marts 2020  |  Simon Haakonsson, 17 år

Derfor skal du læse med:

Coronavirussen holder lige nu 17-årige Simon Haakonssen væk fra de ugentlige klimastrejker. I stedet følger han den danske regerings arbejde for at nedkæmpe Covid-19. Mette Frederiksen og resten af politikernes hurtige nedlukning af Danmark, er det helt rigtige at gøre, synes han. Men han synes også, det er en skam, at man ikke kan finde samme krisehåndtering frem, når det handler om klimaet. 

Simon Haakonsson

Simon Haakonsson

Jeg hedder Simon Haakonsson, er 17 år gammel og går i 1.g på Rysensteen Gymnasium.

I fritiden er jeg organizer for Fridays for future - dem der arrangerer klimastrejkerne. Når ikke jeg laver lektier eller klimaaktivisme, spiller jeg guitar eller kokkererer vegansk mad.

Covid-19-virussen tog Danmark med storm. Fra den ene dag til den anden blev skoler lukket, og alt skete så hurtigt. Alt blev aflyst for den overskyggende krisetilstand forårsaget af virussen.

Med næsten et fordoblet antal tilfælde fra dag til dag er reaktionen på coronavirussen også fuldt forståelig, og nedlukningen det rigtige at gøre. For med begrænsede ressourcer i sundhedsvæsnet kan en udskydelse af nye tilfælde redde menneskeliv. Covid-19 er dog ikke den eneste krise vi står i. Vi står også i en klimakrise.

Fakta: klimastrejken er gået online

Under #climatestrikeonline strejker unge fra hele verden for klimaet på sociale medier, nu hvor mange ikke går udenfor pga. fare for coronasmitte.

Det er Fridays for future, den internationale klimabevægelse af skoleelever, som står bag den digitale strejke. 

Sådan er du med: Skriv dit klimabudskab på et stykke papir, tag et billede af dig selv med det og læg det på fx Instagram med #digitalstrike.

hvorfor omstrukturerer vi ikke samfundet for klimaet?

På verdensplan dør 5,5 millioner mennesker hvert år af luftforurening. Det er næsten lige så mange mennesker, som vi er i Danmark. Forskning viser, at 3,6 millioner af dødsfaldene kan undgås, hvis vi stopper vores brug af fossile brændsler. Stadigvæk sættes der langt fra lige så hårdt ind på den grønne omstilling, som der gøres på at stoppe virussen. Alt for ofte diskuteres klimapolitik nemlig som “noget der er ude i fremtiden”. Selvom dødstallene siger noget andet.

Man kan ikke sammenligne Covid-19 og klimakrisen. Det får man ikke noget ud af. Men man kan få inspiration til håndteringen af kriser. Det håber jeg, at politikerne tager med sig, når virussen forhåbentligt en dag er bremset.

Vi har med Covid-19 set, hvordan vi fra den ene dag til den anden har kunnet omstrukturere vores samfund totalt. Hvorfor har vi ikke gjort dette for længst for klimaet? Dødstallene taler for sig selv, og præcis ligesom med Covid-19 er det de svagest stillede, den rammer – faktisk oftest de ældre.

klimakrisen sker (ligesom coronavirussen) her og nu

Det bringer et helt nyt element ind i klimadebatten. Kampen for en grøn retfærdig fremtid, eller snarere nutid, er ikke kun ungdommens (selvom den ofte portrætteres sådan). Alle lider, når den fossile industri fortsætter.

Vi har brug for samme omstillingsparathed i klimakrisen som vi har haft i Covid-19 krisen. I dansk politik overses det faktum, at klimakrisen sker her og nu. Regeringen har lavet en klimalov på tværs af midten – som gør, at vi skal være CO2 neutrale i 2050. Regeringen fik det grønne mandat.

Hvorvidt det er ambitiøst nok, kan man diskutere. Det, jeg finder frustrerende ved det, er, at klimaloven udskyder handlingen. Jeg ville ønske, at klimakrisen blev taget alvorligt og handlet på, ligesom Danmark har handlet på Covid-19 krisen – som ikke kunne vente, indtil alle intensivpladserne er fyldte.

det er grotesk, at vi stadigvæk hiver olie op af nordsøen

Nej, Danmark hiver fortsat olie op af Nordsøen, og er derfor en del af klima-problemet. En position vi ikke virker til at rykke meget på. Faktisk overvejer vores klimaminister, Dan Jørgensen, lige nu at give tilladelse til, at udvalgte firmaer kan bore efter olie i Nordsøen indtil år 2055. Det er 5 år efter, vi i Danmark ifølge klimaloven skal være CO2 neutrale.

Når det kommer til klimakrisen, retfærdiggøres Danmarks langsomme omstilling fra fossile brændstoffer med, at vi skal have flere analyser af situationen. Det er grotesk. Medmindre at man har sovet i timen, så ved man, at det skader jordens klima og menneskeheden. Den mængde penge vi får ud af udvindingen, kan man så overveje, om er mere værd end de mennesketab, den fortsatte fossile industri tager. Er det ikke lige netop det, man prøver på at undgå i Covid-19 situationen? At sætte en pris på menneskeliv.

FAKTA: Olie i nordsøen

Den danske stat har i over 40 år givet tilladelser til udvinding af olie og gas i Nordsøen.

I 2018 tjente den danske statskasse otte milliarder kroner fra Nordsøolien, men indtægterne er faldet stødt de seneste ti år fra 36 mia. kroner i 2008.

I dag er det udenlandske olieselskaber herunder franske Total, der ejer rettigheder til at udvinde olie og gas i Nordsøen.

Kilde: DR

ikke en konkurrence om, hvilken krise der er størst

Covid-19 skal for alt i verden ikke undervurderes. Den er alvorlig, og det skal huskes, at det ikke er en konkurrence om, hvilken krise der er den ”største”.

Covid-19 kan tage mange menneskeliv, og har allerede taget en del. Reaktionen på virussen kan vi lære noget af: Vi har set, hvordan Danmark fra den ene dag til den anden kan tilpasse samfundet i en hensigtsmæssig retning, hvis vi vil. At vi kan håndtere kriser i fællesskab. Nu skal det bare også gøres med klimaet!

idé til at kombinere klima og isolation:

Filmfestivalen CPH:DOX holder i år deres festival online på grund af corona. Derfor ligger der lige nu nye dokumentarfilm på deres hjemmeside. De koster 45 kroner per styk og her er to gode med fokus på klima:

“Greta Thunberg og klimaaktivisterne Extinction Rebellion gør oprør. Det er både et middel og et mål i kampen for fremtidens klima.”
 
“En dansk-norsk familie satser alt og slutter sig til kampen for klimaet ved at flytte ud i et bæredygtigt landbrugskollektiv. Men det er ingen dans på råkost.”
 

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.