Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

DEBAT

Covid-19 har aflyst folkeskolernes afgangsprøver. Burde vi ikke selv have gjort det for længe siden?

8. juni 2020  |  Mathias Sikora, medlem af Radikal Ungdoms uddannelsesudvalg

Derfor skal du læse med:

Drop afgangsprøverne i folkeskolen. Og fokusér på det, der betyder noget: Nysgerrighed, gåpåmod og lysten til at arbejde videre. Sådan lyder budskabet fra 20-årige Mathias Sikora, der er medlem af Radikal Ungdoms uddannelsesudvalg.

Mathias Sikora

Mathias Sikora

Jeg er 20 år gammel og medlem af Radikal Ungdoms uddannelsesudvalg.

Jeg holder sabbatår, hvor jeg arbejder som lærervikar på en lokal folkeskole.

Jeg drømmer om at være med til at forme fremtidens uddannelsessystem i en verden, hvor uddannelse kun får en vigtigere og vigtigere rolle i samfundet.

Den danske folkeskole udvikler sig i disse dage. Og hvorfor skulle resultaterne af denne udvikling ikke være at finde i folkeskolen efter coronakrisen?

Det er blevet besluttet at fjerne folkeskolernes afgangsprøver i år på grund af Covid-19-situationen. Og det er noget, jeg gerne så videreført til en post-Covid-19 folkeskole.

Afgangsprøverne giver et forkert fokus i undervisningen. Frem for at eleverne lærer med nysgerrighed og gåpåmod, giver fokusset på at præstere til en eksamen nogle helt andre motiver for elevernes læring. De er ofte præget af en angst for ikke at levere et resultat, som de føler afspejler de seneste ti års skolegang.

Hold i stedet en prøve uden karakterer

Eleverne skal stadig have lov til at forberede sig til en tid på ungdomsuddannelserne med eksamener og præstationspres. Dette behøver dog ikke at ske gennem en afgangsprøve, som i nogle tilfælde kan få betydning for, om man kommer ind på den ungdomsuddannelse, man ønsker – eller om man må finde på nye drømme og planer for sin fremtid.

En løsning kunne være en afsluttende prøve i folkeskolen uden karakterer, men udelukkende med fokus på processen op til. Der skal større fokus på at styre de nerver, der naturligt opstår, når man skal fremlægge sit arbejde foran en lærer.

Det vil være klart mere lærerigt for eleverne end den måde, som folkeskolernes afgangsprøver er indrettet på i dag.

Derudover kunne en opgradering af projektopgaven også være med til at skabe en god og naturlig afslutning på folkeskolen. Projektopgaven indeholder mange af de elementer, som vi gerne vil teste vores folkeskoleelever i. Projektopgaven fordrer, at eleverne finder lysten og interessen i egen læring. Og måske vigtigst af alt: At det er eleverne selv, som skaber læringsprocessen.

FAKTA: Eksamener i folkeskolen

9. klasse:

På grund af corona er alle eksamener aflyst. I stedet gælder standpunktskarakterer.

Normalt skal man til afgangseksamen i 9. klasse op til syv eksamener. Fem ud af de syv eksamener er bestemt på forhånd, og de sidste to trækker man.

En bestået afgangseksamen i 9. klasse er adgangsbilletten, hvis du vil videre på en af de gymnasiale uddannelser såsom STX, læse en HF eller tage en erhvervsuddannelse.

Du skal desuden være vurderet som uddannelsesparat af dine lærere og have et bestemt karaktergennemsnit i forskellige fag.

10. klasse:

Der er ikke noget krav om, hvilke eksamener man skal til, når man går i 10. klasse. Det er op til den enkelte elev, alt efter hvad han/hun vil efter 10. klasse.

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet og ug.dk.

Håber, folkeskolen tager ved lære af coronakrisen

Afslutningen på folkeskolen skal byde på glæden ved at se den udvikling, man har været igennem de seneste ti år. Samt lysten til at arbejde videre med de ting, man har fået med sig i bagagen.

Jeg håber, vi ser en folkeskole, som har taget ved lære af coronakrisen og har fået øjnene op for, hvordan en ændring af de afsluttende prøver kan komme til at se ud.

Folkeskolen bør have fokus på at fremme interessen ved læring og nysgerrigheden hos eleverne – og ikke true med en dårlig afgangsprøve, hvis ikke man tager sig sammen i undervisningen.