DEBAT

Er Boris Johnsons flertal på lånt tid?

19. december 2019  |  Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Derfor skal du læse med:

Engelske – såvel som danske – nyhedsmedier har hele weekenden været fyldt med overskrifter om det britiske valg og dettes helt store sejrherre, Boris Johnson, der har fået fem nye år i premierminister-boligen, Downing Street 10.

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

Jeg er 23 år gammel og studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Netop nu er jeg på udveksling i London, hvor jeg har fulgt arbejdet i det britiske parlament tæt. Min interesse for international politik har altid været stor, og jeg stræber efter altid at være opdateret på, hvad der sker ude i den store verden.

Ja, det var i høj grad en stor sejr for Boris Johnson og hans konservative støtter, men jeg vover at påstå, at det ikke kun skyldes ham selv. På nationalt plan gik hans parti således kun 1,2 procent frem. En sejr er en sejr, men Boris Johnson oplevede blandt andet at stærkt tilbage i områder som Skotland.

Det britiske valg bør i større grad karakteriseres som et stort nederlag for det socialdemokratiske Labour-parti, som, under ledelse af socialisten Jeremy Corbyn, fik det dårligste valgresultat i antallet af valgte medlemmer siden 1935 og led kæmpe tab i områder, der aldrig nogensinde før overhovedet har drømt om at stemme konservativt.

Forestil dig, at dine forældre og bedsteforældre har stemt på nøjagtig det samme parti hele livet – og at det nu nærmest “forventes” af dig at gøre det samme. Du står inde bag forhænget og er i gang med at sætte krydset det samme sted, som du har gjort de sidste mange valg.

Den her gang føles oplevelsen dog en smule anderledes, eftersom du kommer fra et område i Udkantsengland, som virker til at være glemt af resten af landet. Du har brug for at sende et klart signal til det etablerede system i London, om at der fortsat skal investeres i din landsdel.

Disse tanker har gjort udslaget for mange disse mennesker, der trofast har stemt på arbejderpartiet, Labour. Udkantsområderne stemte for tre år siden overvældende for Brexit, og efter tre års manglende handling i det britiske parlament, er det klart, at mange vælgere i de gamle mineområder i det nordlige England føler, at de bliver godt og grundigt ignoreret af en elitær politisk klasse.

Arbejdspladserne og økonomien fra dengang far og bedstefar arbejdede i minerne er nu forsvundet til andre erhvervssektorer, og folk i disse områder oplever en kæmpefrustration over at være sat af på perronen i Brexit-debatten.

FAKTA: Sådan blev resultatet i %

  • Konservative: 43,6 procent
  • Labour: 32,3 procent
  • LibDem – liberale demokrater: 11, 6 procent
  • SNP:  3,9 procent
  • De Grønne. 2,7 procent
  • Brexit(partiet): 2 procent
  • DUP, Sinn Fein, UKIP mv: Resten
  • Kilde: TV 2 Nyhederne

LABOURS MENINGER HAR VÆRET UKLARE

Lige siden valgkampens begyndelse har det været besværligt for Jeremy Corbyn og Labour-partiet at sikre den samme vælgeropbakningen fra både Brexit-støtter i det nordlige England og Brexit-modstandere i London. Det har også påvirket Labours position om EU, hvor der har været tvivl om, hvad partiet og i særdeleshed Jeremy Corbyn mente om emnet.

 

Det netop overståede valg, som de britiske medier navngav ”Brexit-valget”, har spillet lettere ind i Boris Johnsons besked om, at landet skulle videre ved at ‘Get Brexit done’. Labour-sloganet “For the many not the few” var et forsøg på at dreje valgkampens teamer væk fra Brexit, men det har været en kamp opad bakke i et mediebillede, der fra begyndelsen har været så fokuseret på, at alt skulle tale ind i Brexit-debatten.

Flere meningsmålinger under valgkampen bekræftede blot, at Brexit har været det vigtigste emne blandt befolkningen, og hvis resultaterne er en indikation på noget, tyder det på, at adskillige vælgere har valgt De Konservative, Brexit-partiet og Liberaldemokraterne til, da disse partier har været klare i deres holdninger for eller imod Brexit.

 

Jeremy Corbyns person bliver af mange vælgere også understreget som et problem. Selvom han har været meget populær blandt Labours partimedlemmer, var det hurtigt et andet billede, der var gældende ude i det engelske landskab. Det har således været typisk for flere traditionelle medlemmer, at de ikke har kunne stemme på ham, da Labour-partiet er blevet anklaget for både at være anti-semitisk og for venstreorienteret.

Nu skal Labour-partiet finde sig selv igen i en tid, hvor det er afgjort: Brexit kommer til at ske – Storbritannien forlader officielt EU på et tidspunkt i januar – og der bliver nu igen gjort plads til emner i britisk politik, der i langt højere grad passer partiet.

SUNDHED BLIVER PARTIERNES SLAGSMÅL

En stor debat i løbet af valgkampen har været fokus på, hvad der kan sket med landets sundhedsvæsen, det berygtede National Health Service, eller NHS som det er kendt som i folkemunde. Premierministeren, Boris Johnson, lovede under valgkampen igen og igen befolkningen, at NHS ikke vil blive en del af en handelsaftale mellem Storbritannien og USA efter Brexit.

 

Bryder Johnson dette løfte til befolkningen vil det være en ideel mulighed for Labour at profilere sig på! Partiet har flere gange brugt Boris Johnsons tætte forhold til den amerikanske præsident Donald Trump mod ham, og Boris Johnson har allerede et virtuelt klap på skulderen fra Trump, der er klar til at forhandle en stærk handelsaftale på plads, når Storbritannien endegyldigt forlader EU.

For en premierminister der blev valgt på sit valgslogan om at ‘Get Brexit done’ bliver der rig mulighed for et Labour-parti efter afslutningen på Brexit at profilere sig på mere typiske politiske emner som uddannelses-, sundheds- og klimapolitik i en kommende periode i opposition – spørgsmålet er blot, hvilken person der kommer til at lede kampen mod Boris Johnsons regering, og om man har muligheden for at komme tilbage til magten allerede om fem år ved at genvinde de områder, der første gang i flere årtier har valgt konservative parlamentsmedlemmer.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.