Foto: Ida Guldbæk/Ritzau Scanpix

DEBAT

Feminismen bør være en kamp med mænd - for mænd

4. marts 2020  |  Katrine Skov-Hansen, 2.g, Rønde Gymnasium

Derfor skal du læse med:

18-årige Katrine Skov-Hansen mener, at vi glemmer mændene i kampen for feminisme. Vi kæmper selvfølgelig for ligeløn og kvindefrigørelse, men også for lige muligheder til alle køn – inklusiv mændene.

Katrine Skov-Hansen

Katrine Skov-Hansen

Jeg hedder Katrine Skov-Hansen, er 18 år gammel og går i 2.g på Rønde Gymnasium.

Derudover er jeg ligestilling- og mangfoldighedsordfører for Alternativet Unge.

Feminismen er en fælles samfundskamp. Ligestilling er en fælles samfundskamp. Derfor bør vi alle være bekymrede, når en gruppe i samfundet sakker bagud – uanset om denne gruppe er mænd eller kvinder eller noget tredje.

Og lige nu sakker mænd faktisk bagud på flere områder. Flere og flere mænd er enlige, og det har en betydning for deres sundhed og trivsel.

Når vi bor alene, er isoleret fra omverden og ensomme, så har det en betydning for vores livsstil. Vi snakker ikke nok med folk, hvis vi har ondt (det kan både være fysisk såvel som psykisk). Derfor kommer flere af os ikke til lægen, og mulige sygdomme bliver simpelthen ikke opdaget i tide. 

Det har en betydning for hele samfundet, for det kommer til at koste os dyrt på sigt, at folk ikke går til lægen. Både økonomisk og generelt i befolkningens trivsel.

et tabu at være en sårbar mand

Dog har vi måske også opbygget et samfund, hvor det at være sårbar som mand er tabubelagt. Hvis du som mand har ondt i sjælen, bliver du anset som svag og forkastelig. 

Kun halvdelen af alle mænd med depressioner er i behandling, samtidig begår mænd tre til fem gange så hyppigt selvmord som kvinder. Det kan skyldes, at det kan være svære at opsøge hjælp som mand, og at de symptomer som mænd oplever, ikke er anerkendte nok.

FAKTA: mænd i statistikkerne

Singlemænd lever i gennemsnit 7 år kortere end mænd i et parforhold.

Kvinder bliver i gennemsnit 83,2 år. Mænd bliver 79,3 år.

Af hjemløse borgere er 77% mænd og 23% kvinder.
 

socialt udsatte mænd skal have den rette hjælp

Når vi ser på socialt udsatte mænd i samfundet, går det også ned af bakke. Flere mænd er hjemløse, flere mænd havner i misbrug og flere mænd begår kriminalitet. Det medvirker, at flere mænd får livsstilssygdomme og dør tidligere end resten af befolkningen. 

Her vil straf ikke altid være den mest optimale løsning. Vi er altså nødt til at se på nogle andre metoder for at hjælpe dem væk fra kanten igen og tilbage til fast grund under fødderne. Vi er nødt til at åbne op for at give voldsudøvere behandling, så vi hjælper folk tilbage på rette spor igen, og ikke bare tilbage bag tremmerne.

mænd har også krav på ligestilling

Så: For mig at se handler ligestillingskampen om meget mere end kvindefrigørelse og ligeløn. Den handler også om at sikre, at alle uanset køn har lige muligheder. 

Og det har vi ikke, når mænd ikke kan tale om at være syge, når mænd ikke opsøger lægen og når flere og flere mænd er ensomme, hjemløse og kriminelle. Når mænd kan havne i et uønsket faderskab uden rettigheder, og en lang række andre ting som gør, at ligestilling ikke helt er at finde blandt mændene. 

Ligestilling er altså en fælles kamp, som kæmper for alle, også mænd. 

Og feminismen er en fælles kamp, som kæmper for mændene. 

Så hop nu med ombord og lad os kæmpe denne her kamp sammen. Ikke kun for kvindernes skyld men for hele befolkningens skyld. For mænd har også krav på ligestilling.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.