FOKUS

HAR kendte som kanye WEST og Taylor swift fået for meget politisk magt?

kanyetaylor_Artboard 1
Foto: AP

29. oktober 2018  |  Isabella Lundsten, 15 år, går 9. klasse

Derfor skal du læse med:

Flere og flere kendte som Kanye West og Taylor Swift blander sig i politik på deres profiler på sociale medier. Med tusinder eller endda millioner af følgere får deres holdninger kæmpestor indflydelse. Derfor skal unge huske deres kritiske sans, mener 15-årige Isabella Lundsten.

Isabella Lundsten

Isabella Lundsten

Jeg er 15 år gammel og går i 9. klasse på Sct. Joseph Søstrenes Skole.

Jeg er meget glad for at læse og skrive. Udover det er jeg interesseret i politik og elsker at diskutere min mening med andre.

Jeg har været i praktik hos Spektrum, hvilket har været en virkelig sjov og spændende oplevelse.

Takket være sociale medier og internettet er berømtheders magt blevet større. De kan poste noget på sociale medier og et sekund efter have tusinder af likes og kommentarer. Og fordi så mange følger dem og gerne vil ligne dem, bliver berømtheder ofte brugt af reklamefirmaer til eksempelvis at poste reklame for produkter eller lave kampagner. 

Berømtheder påvirker os på den måde tit til at købe forskellige produkter. Noget, vi er okay med, når det handler om sko eller tøj. Det er jo bare uskyldig reklame.

Men hvad så når berømtheder begynder at dele deres holdninger til politik? Er det okay? Er det et problem, hvis en berømt person taler for et politisk parti – eller er det at manipulere med stemmerne?

Unge efterligner de kendte

Problemets kerne er, at unge er letpåvirkelige og kan være mere følelsesladede, når det kommer til idoler og kendte, de er fan af.

Hvis deres idol har en holdning, er de meget tilbøjelige til hurtigt at adoptere den samme holdning. Især hvis de ikke lige har sat sig ind i politikken eller sagen bag. Fordi de “kender” og godt kan lide det, personen laver, hører de måske kun sagen fra den kendtes synspunkt eller lukker af for alle andre argumenter.

Det er et problem. Og det kan have stor indflydelse på et lands fremtid.

Lad os kigge på et eksempel fra USA, hvor musikeren Taylor Swift lagde et opslag på Instagram. I opslaget fortæller hun, hvem hun vil stemme på til det kommende midtvejsvalg den 6. november og hvorfor. Hun opfordrer også folk til at registrere sig til at stemme til valget.

Bare et par dage efter opslaget havde 250.000 unge registreret sig. 250.000!

Her kan man virkelig se, hvor stor en magt kendte egentlig har over unge. Og dermed hvilken indflydelse, de har på samfundet.

Må Kanye, Taylor og Beyoncé mene noget politisk?

Men er det manipulation, når en stjerne som Kanye West tager en hat på med Trumps slogan?

Når Taylor Swift skriver et post på Instagram, hvor hun erklærer sig uenig med Det Republikanske Parti lige inden midtvejsvalget i USA?

Eller for den sags skyld når Beyoncé debatterer racer, køn og seksualitet?

Er det ikke at misbruge deres magt? De kan jo ikke være blinde for deres egen popularitet. Eller er det okay, så længe det er for en “god sag” som Beyoncés kamp for ligestilling?

Og er det okay, at et lands politiske skæbne i så høj grad bliver påvirket af en magtkamp mellem Taylor Swift og Kanye West?

For de, der ikke lige ved det, har Swift og West siden 2009 haft en “on and off” beef igennem medierne (der intet har med politik at gøre), hvor deres fans hurtigt har valgt side. Nu har de så taget fejden til et nyt level, da det ikke kun er et spørgsmål om, hvem man bedst kan lide som musiker, men nu også et spørgsmål om politik, og hvilket parti de støtter.

Kort efter at Taylor Swift offentliggjorde sin politiske holdning, blev det meddelt, at portene til Det Hvide Hus ville blive åbnet for Kanye West for at spise frokost med selveste præsident Donald Trump tre dage senere.

I et demokrati er der ikke noget rigtigt eller forkert.

Kanye West må spise frokost med den, han vil. Taylor Swift må skrive, hvad hun vil på Instagram. Og Beyonce skal blive ved med at kæmpe for menneskerettigheder.

Men jeg synes, det går for vidt med de kendtes magt, når et valg, der er afgørende for et lands politiske skæbne, nu i så høj grad påvirkes af en magtkamp mellem to kunstnere.

Jeg ved ikke, om det var intentionen med nogle af deres statements. Men jeg synes, det er åndssvagt, at valget nu bliver til en slags popularitetskonkurrence. 

Det lugter i høj grad af, at Trump bruger Kanye og hans popularitet som et slags plaster på det sår, Taylor Swift efterlod, da hendes første politiske statement var imod ham.

Sebastian Smith / Ritzau Scanpix

mere politisk viden skaber kritisk sans

Men skal vi forbyde kendte at offentliggøre deres politiske meninger? Bør vi forbyde politikere at bruge kendte til at få vælgere over på deres side? Og hvor går grænsen? Bør man påtvinge kendte et særligt ansvar, når nu de har så meget magt? Eller tager de allerede et ansvar?

Først og fremmest kan vi jo ikke forbyde kendte at udtrykke deres holdninger. Selv om de har en større magt, har de jo de samme rettigheder som alle andre. Og hvem er kendte egentlig? Hvis vi begyndte at forbyde kendte at ytre deres meninger, ville det ikke kun være at gå imod ytringsfrihed, men vi skulle også finde ud af hvor grænsen gik. Uden at det ville ende i komplet censur.

Politikere skal tænke sig om en ekstra gang, før de hyrer kendte til at være ansigt for dem. Tjek baggrunden på de kendte. Er det alle, man vil have til at repræsentere én?

Og så har kendte et ansvar for at være gode forbilleder, fordi der er så mange unge, der ser op til dem. Derfor skal de passe på, hvad de deler, og hvad de gør. For der følger et stort ansvar med den magt, de har.

Vigtigst er, at vi bør informere unge – både i USA men også herhjemme – bedre om politik, så de har et grundlag for at danne deres egen holdning.

Jeg mener, at ligesom man skal være kildekritisk, når man læser nyheder, skal man også være kritisk overfor de ting, kendte siger, fordi det ikke altid er det, du nødvendigvis selv mener.

Vi skal være bedre til at adskille kunstneren fra deres holdninger. Bare fordi man har det samme på og har de samme holdninger som Beyonce, betyder det ikke, man bliver til hende eller bliver hendes “største fan”. Og bare fordi du er politisk uenig med Taylor Swift, kan du stadig godt støtte hende og bakke op om hende som musiker.

Det er altså vigtigt, at vi tager lidt af de kendtes magt tilbage ved at være kritiske overfor de ting, de siger, og danner os vores egen holdning til politik. 

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.