
10. juni 2020 | William Viksø-Nielsen, 18 år og elevrådsformand på Frederiksborg Gymnasium og HF
Derfor skal du læse med:
Unge drikker for meget – og det kan være skadeligt. Men at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol er ikke løsningen. En kulturændring er mere nødvendig. Det mener 18-årige William Viksø-Nielsen.
Jeg er 18 år gammel og elevrådsformand på Frederiksborg Gymnasium og HF, hvor jeg går i 2.g.
Jeg er også næstformand for DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning) Nordsjælland og medlem af Radikal Ungdom.
Endnu engang er vi unge danskere blevet kåret som europamestre i druk!
En ny undersøgelse viser, at det er de danske 15-årige, der hyppigst drikker alkohol, og som oftest har prøvet at være fuld. I Europa har 59 procent af 15-årige prøvet at drikke alkohol. Til sammenligning har hele 82 procent af danske 15-årige prøvet at drikke alkohol. Det er ikke et mesterskab, vi skal være stolte af.
Når man er ung, kan alkohol især være skadeligt for ens hjerne, fordi hjernen endnu ikke er færdigudviklet.
Samtidig er mange eksperter bekymret for vores alkoholforbrug, fordi vores adfærd, når vi er påvirkede, kan føre til forskellige ulykker.
Straks kommer diverse politikere ind fra sidelinjen med løsningen på problemet: Vi hæver aldersgrænsen for alt salg af alkohol til 18 år.
I mine øjne er det et sødt forslag, og man vil faktisk også sagtens kunne argumentere for en aldersgrænse på 21 år som i USA, fordi det oftest er der, hjernen er færdigudviklet. Men selvom det er et sødt forslag, er det en lappeløsning.
Vi må huske på, at problemet ligger i, at 82 procent af de danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol, selv om man skal være over 16 år for at kunne købe alkohol – og kun alkohol under 16,5 procent. 15-årige må altså ifølge loven slet ikke købe alkohol.
Hvis vi skal trappe ned på unges alkoholforbrug, skal supermarkederne først og fremmest begynde at håndhæve aldersgrænser for salg af alkohol.
Men problemet med unges alkoholforbrug ligger også i vores kultur. Vi skal derfor i langt højere grad italesætte unges alkoholforbrug i skolen, så vi unge kan blive oplyst om konsekvenserne.
Samtidig ville det måske også hjælpe at sænke aldersgrænsen for salg af alkohol på restauranter med mere, så ens første møde med alkohol kan blive i trygge rammer. Det kunne eksempelvis være på en restaurant, et værtshus eller til en skolefest, hvor der er voksne til stede, hvis det skulle gå galt.
En anden metode til at sænke unges forbrug kunne være at forbyde reklamer og tilbud på alkohol, så det på den måde ikke vil være synligt i samfundet. Det gælder allerede for alt med tobak i, så derfor ville det være nemt og ukontroversielt at inkludere alkohol.
En aldersgrænse for salg nytter ikke det store. Selv hvis butikkerne begynder at håndhæve aldersgrænsen, kan ældre søskende stadig sælge videre. Og i værste fald kan en helt ny fake ID-business starte op i Danmark, som min kammerat, der var udvekslingsstudent i USA, fortalte, at de har der.
Vores kultur i dag er problemet – og ikke aldersgrænsen. Gajolshots, Små Sure og mange flere er udviklet til at have en alkoholprocent på cirka 16,4 procent, så det er nemt tilgængeligt for unge.
Hvis vi seriøst ønsker at ændre unges forbrug af alkohol, skal vi ændre kulturen omkring forbruget i stedet for at finde på lappeløsninger.
Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHOVerdenssundhedsorganisationen (WHO) har 193 medlemslande og står for at varetage international sundhed på tværs af landegrænser. WHO blev oprettet i 1948 som en del af verdensorganisationen FN..
Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.
Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.