Foto: Privat og Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT

Ny aldersgrænse på køb af alkohol er en lappeløsning

10. juni 2020  |  William Viksø-Nielsen, 18 år og elevrådsformand på Frederiksborg Gymnasium og HF

Derfor skal du læse med:

Unge drikker for meget – og det kan være skadeligt. Men at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol er ikke løsningen. En kulturændring er mere nødvendig. Det mener 18-årige William Viksø-Nielsen.

William Viksø-Nielsen

William Viksø-Nielsen

Jeg er 18 år gammel og elevrådsformand på Frederiksborg Gymnasium og HF, hvor jeg går i 2.g.

Jeg er også næstformand for DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning) Nordsjælland og medlem af Radikal Ungdom.

Endnu engang er vi unge danskere blevet kåret som europamestre i druk!

En ny undersøgelse viser, at det er de danske 15-årige, der hyppigst drikker alkohol, og som oftest har prøvet at være fuld. I Europa har 59 procent af 15-årige prøvet at drikke alkohol. Til sammenligning har hele 82 procent af danske 15-årige prøvet at drikke alkohol. Det er ikke et mesterskab, vi skal være stolte af.

Når man er ung, kan alkohol især være skadeligt for ens hjerne, fordi hjernen endnu ikke er færdigudviklet.

Samtidig er mange eksperter bekymret for vores alkoholforbrug, fordi vores adfærd, når vi er påvirkede, kan føre til forskellige ulykker.

Højere aldersgrænse er ikke løsningen

Straks kommer diverse politikere ind fra sidelinjen med løsningen på problemet: Vi hæver aldersgrænsen for alt salg af alkohol til 18 år.

I mine øjne er det et sødt forslag, og man vil faktisk også sagtens kunne argumentere for en aldersgrænse på 21 år som i USA, fordi det oftest er der, hjernen er færdigudviklet. Men selvom det er et sødt forslag, er det en lappeløsning.

Vi må huske på, at problemet ligger i, at 82 procent af de danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol, selv om man skal være over 16 år for at kunne købe alkohol – og kun alkohol under 16,5 procent. 15-årige må altså ifølge loven slet ikke købe alkohol. 

FAKTA: Sådan er reglerne for alkohol i Danmark

  • Man skal være 16 år for at købe alkohol med en procent under 16,5.
  • Man skal være 18 år for at købe alkohol på med en procent på 16,5 eller derover.
  • Man må kun reklamere for alkohol ved begivenheder (som festivaler eller lignende), hvis 70 procent af de deltagende er over 25 år.
  • Man må ikke reklamere for alkohol med en procent over 15 procent. 

Alkoholproblemet ligger i vores kultur

Hvis vi skal trappe ned på unges alkoholforbrug, skal supermarkederne først og fremmest begynde at håndhæve aldersgrænser for salg af alkohol. 

Men problemet med unges alkoholforbrug ligger også i vores kultur. Vi skal derfor i langt højere grad italesætte unges alkoholforbrug i skolen, så vi unge kan blive oplyst om konsekvenserne.

Samtidig ville det måske også hjælpe at sænke aldersgrænsen for salg af alkohol på restauranter med mere, så ens første møde med alkohol kan blive i trygge rammer. Det kunne eksempelvis være på en restaurant, et værtshus eller til en skolefest, hvor der er voksne til stede, hvis det skulle gå galt.

Forbyd alle alkoholreklamer

En anden metode til at sænke unges forbrug kunne være at forbyde reklamer og tilbud på alkohol, så det på den måde ikke vil være synligt i samfundet. Det gælder allerede for alt med tobak i, så derfor ville det være nemt og ukontroversielt at inkludere alkohol.

En aldersgrænse for salg nytter ikke det store. Selv hvis butikkerne begynder at håndhæve aldersgrænsen, kan ældre søskende stadig sælge videre. Og i værste fald kan en helt ny fake ID-business starte op i Danmark, som min kammerat, der var udvekslingsstudent i USA, fortalte, at de har der.

Vores kultur i dag er problemet – og ikke aldersgrænsen. Gajolshots, Små Sure og mange flere er udviklet til at have en alkoholprocent på cirka 16,4 procent, så det er nemt tilgængeligt for unge.

Hvis vi seriøst ønsker at ændre unges forbrug af alkohol, skal vi ændre kulturen omkring forbruget i stedet for at finde på lappeløsninger.

FAKTA: Danske unge drikker mest i Europa

Danske 15-årige har oftest prøvet at være fuld sammenlignet med unge fra resten af Europa. Det kan man læse i en ny undersøgelse, som også viser, at:
  • 82 procent af danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol.
  • 65 procent af danske 15-årige har drukket alkohol inden for den seneste måned.
  • 42 procent af danske 15-årige har prøvet at være fuld mindst to gange.
Sammenligner man med resten af Europa, er det gennemsnitlig kun 37 procent af de europæiske 15-årige, der har drukket alkohol inden for den seneste måned. Og kun 20 procent, der har været fuld mindst to gange.

Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHO.