Foto: Privat og Lars Møller/Ritzau Scanpix

DEBAT

Jo, det er sund fornuft at støtte kulturen og foreningslivet under coronakrisen

24. april 2020  |  Jacob Robsøe, 23 år og kultur-, rets- og etikordfører i Radikal Ungdom

Derfor skal du læse med:

Liberal Alliances Ungdom mener ikke, det er sund fornuft at give millioner kroner til kultur og foreningsliv, uden man først har spurgt, om de har brug for dem. Men netop foreningsliv bliver vigtigere end nogensinde efter coronakrisen, argumenterer Radikal Ungdoms ordfører.

Jacob Robsøe

Jacob Robsøe

Jeg er 23 år gammel og kultur-, rets- og etikordfører for Radikal Ungdom.

Jeg læser Politik & Administration på Aalborg Universitet.

Som kulturordføreren for Liberal Alliances Ungdom, Line Brændgaard Christensen, beskriver i et debatindlæg, har vi i Danmark kultur og tradition for et stort foreningsliv – og det skal vi støtte op om. Det er netop det foreningsliv, der sikrer, at unge mennesker bliver aktiveret, får nye venskaber og kan mødes om andet end skolen. 

Men hun glemmer, at vores foreningsliv bliver vigtigere end nogensinde efter coronakrisen. Her skal foreningerne være klar til at stable en normal hverdag på benene for børn og unge i hele landet.

Som barn havde jeg alle mine bedste venner gennem foreningslivet, og jeg kunne slet ikke forestille mig at gå en uge uden dette foreningsliv som barn. Derfor under jeg også alle unge, at foreningerne åbner for aktiviteter hurtigst muligt. De 50 millioner kroner (som politikerne har afsat til idræts- og spejderforeningerne i coronahjælp) sikrer ikke blot, at foreningslivet kan aktiveres hurtigst muligt, men også at nogle foreninger kan overleve.

FAKTA: Det skriver LA Ungdoms kulturordfører i sit debatindlæg

“Alle partier [stemte] udover Liberal Alliance og Nye Borgerlige “ja” til et forslag om at give 50 millioner kroner (med det samme) til idræts- og spejderforeninger. Det eneste, som man ikke tjekkede, var, om de egentlig har brug for pengene.

Valgte man at spørge foreningerne, om de manglede penge? Nej. Valgte man at spørge, om kommunerne ville støtte foreningerne, hvis kommunen alligevel havde pengene? Nej. Valgte man at lave nogle basale kriterier for at få del i pengene? Også nej.”

Kilde: Debat: Det er ikke sund fornuft at give coronamillioner til kulturen.

Allerede nu begynder foreninger at kunne genoprette foreningslivet gennem udendørsaktiviteter, hvilket er et stort skridt i den rigtige retning. Det ville formodentlig ikke være muligt for foreningerne, hvis ikke der var blevet afsat 50 millioner til idræts- og spejderforeningerne, og netop derfor er det sund fornuft at støtte dem.

Idræts- og spejderforeninger skaffer normalt selv penge ved at hjælpe til ved festivaler eller andre større arrangementer. Det er ikke muligt for dem nu, og derfor vil det også være svært for foreningslivet at komme ovenpå efter corona.

det mener radikal ungdom om støtte til kultur

Staten skal sikre et bredt kulturliv, så der både er kultur for de mange og for de få. 

Kulturen skal formidle vores historie til fremtiden, lære os om fortiden og udfordre vores nutid. Derfor skal der også geninvesteres i kulturen efter flere års besparelser, der har lukket flere kulturinstutioner. 

For at kunne sikre et bredt og udfordrende kulturliv skal staten støtte kulturlivet. Ellers ender vi med et mainstream kulturliv, der ikke tør udfordre eller nytænke vores levevis.

Kilde: Jacob Rosbøe.

Liberal Alliances Ungdoms kulturordfører skriver også, at man ikke havde tjekket, om disse foreninger havde brug for pengene. Det er rigtigt nok, at man ikke ansatte et større konsulenthold til at tjekke, om der var behov for de 50 millioner.

Til gengæld ved enhver, der har med kultur og foreningsarbejde at gøre, at der er behov for disse midler. Pengene bliver ikke tilført direkte til foreningerne, men i stedet til DGI, DIF, firmaidræt og Dansk Ungdoms Fællesråd. Derfra kan foreningerne søge om pengene, hvis det findes nødvendigt.

Så for at konkludere:

Ja, Line Brændgaard Christensen, vi har stolte traditioner for et stærkt foreningsliv, der samler og aktiverer unge mennesker, og det skal vi også have efter Corona.

Nej, Line Brændgaard Christensen, det er kun de foreninger, der har behov for pengene, der kan modtage dem.

Ja, det er sund fornuft at støtte kulturen og foreningslivet under denne krise, så børn og unge kan se frem til fodbold, gymnastik, håndbold, spejder og lignende lige efter corona. Vi kan ikke risikere, at coronakrisen koster vores foreningsliv.

FAKTA: kulturen får coronahjælp

  • Der er sat 140 millioner kroner af til kulturinstitutioner som teatre, museer og spillesteder, der i forvejen får støtte.
  • En hjælpepakke på 50 millioner kroner skal hjælpe idræts- og spejderforeninger.
  • Kunstnere, der forventer et økonomisk tab på mere end 30 procent, kan få støtte.
  • Forfattere får én gang om året “bibliotekspenge”, hvis deres bøger er tilgængelige på biblioteker. I år får de pengene udbetalt tidligere.

Politikerne forhandler stadigvæk om mere hjælp til kulturen.

Se en oversigt over hjælpepakkerne på Kulturministeriets hjemmeside.

Corona lukkede Danmark ned

En coronavirus, der gør os syge med COVID-19, har spredt sig verden rundt. 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen derfor Danmark ned for at stoppe virussen fra at sprede sig så hurtigt.

Det betød, at alle restauranter, biografer, sportshaller, fitnesscentre, muséer, storcentre og meget mere blev tvunget til at lukke – og dermed kunne de ikke tjene penge.

Kilder: ssi.dk, regeringen.dk.