DEBAT

Rygere skal have lov til at ryge

rygning_Artboard 1
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

11. januar 2019  |  Claes Kirkeby Theilgaard, 18 år og medlem af Liberal Alliances Ungdom

Derfor skal du læse med:

For første gang i 20 år er antallet af rygere steget i Danmark. Derfor foreslår flere organisationer og politikere at sætte prisen på cigaretterne op. Men så går staten ind og styrer det fri valg, mener debattør Claes Kirkeby Theilgaard.

Claes Kirkeby Theilgaard

Claes Kirkeby Theilgaard

Jeg er 18 år, går i 3.g på Gefion Gymnasium og laver diverse ting, der læner sig op af debat og politik.

Noget tid går på at bekæmpe monarkiet, noget tid på at skrive debatindlæg.

Noget andet af min tid går på at lave podcast, skrive på en bog eller to, lave noget journalistik og engagere mig i Liberal Alliances Ungdom.

Og så går jeg i byen og hygger mig rundt omkring, som man nu gør.

Debatten om rygning har stået på længe. I årtier, faktisk. Især i forhold til unge som jeg selv. Vi er i den alder, hvor man nemt kan hænge ved smøgerne resten af livet, hvis man går fra festryger til fast ryger. 

Vi har længe vidst, at det er en dum idé det der med at ryge fast. Derfor har mange set det som deres kald at hjælpe deres medborgere med at holde sig fra smøgerne. 

Hjælpen har dels bestået af oplysning til en sådan grad, at der ikke længere findes én dansker, der ikke er bevidst om skadevirkningen ved at ryge. Det er godt. 

Men mest af alt har kampen mod rygning bestået i stadigt mere lovgivning og stadigt højere afgifter. Selvom kampen med lovgivning og afgifter i hånden er sympatisk, er den dybt misforstået.

er målet at rygere skal stoppe - selvom de ikke ønsker det?

Gennem en længere årrække er antallet af rygere herhjemme faldet støt. Måske har afgifter og lovgivning virket. 

En ny undersøgelse fra bl.a. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse viser dog, at andelen af danskere, der ryger, er begyndt at stige for første gang i 20 år. 

Undersøgelsen har mødt prompte reaktioner. Sundhedsorganisationer i flæng var hurtigt ude med krav om endnu mere lovgivning, endnu flere afgifter.

Ifølge dem er det op til staten og dens politikere at inddæmme rygningen. Det er et mål i sig selv at foranledige folk til rygestop, hvad end de ønsker det eller ej.

STATEN SKAL IKKE BESTEMME, OM DU MÅ RYGE

Sundhedsorganisationer som Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen ønsker forståeligt nok at forbedre folkesundheden.

Men i deres jagt på resultater kommer formynderiet og arrogancen snigende.

Den herskende tankegang synes at være, at den enkelte borger ikke er i stand til selv at vælge, og at staten derfor skal vælge for dem. 

En sådan tankegang er desværre noget, der gør sig gældende på alt for mange områder i velfærdsstaten Danmark, og det er en tankegang, der fuldstændigt umyndiggør individet og det frie valg.

Det skræmmende er, at tankegangen tilsyneladende ikke blot gør sig gældende hos lobbyister og andre interessenter, men at den også for længst har indfundet sig hos vores politikere. 

Det vidner senere års udvikling med bl.a. tårnhøje afgifter, der allerede udgør fire femtedele af prisen på en pakke cigaretter

Danskernes rygevaner

  • 23,1 procent af danskerne ryger, ifølge en ny rapport fra Sundhedstyrelsen og tre organisationer

  • I 2016 røg 21,1 af danskerne. Der er altså, for første gang i 20 år, sket en stigning.

    Kilde: Politiken.dk

Unge må bestemme over deres egen krop

Et nyligt interview på Radio24Syv med Konservatives sundhedsordfører Erik Lund er yderligere bevis på dette.

Her fremfører Lund, at især unge mennesker ikke selv er kloge nok til at tage valget om rygning. Derfor må vi hjælpe dem på vej, forstås det.

Løsningen er åbenbart at hæve prisen på en pakke cigaretter fra de ca. 40 kr., de koster i dag, til 60 kr. For så vil de fleste unge ikke have råd til at ryge, og dermed vil de nok stoppe.

Lund er case in point på det formynderi, der præger det politiske Danmark. 

Det er udtryk for en arrogant og illiberal kultur, når han påstår, at unge, myndige mennesker ikke selv er i stand til at bestemme over deres egen krop.

For selvfølgelig er de det. Det må vi simpelthen kunne stole på. Det minimum af tillid skal vi kunne vise. 

Uddelegerer vi ikke blot en smule ansvar til den enkelte, vænner vi en hel befolkning til, at andre tager deres valg og ansvar for dem.

glem ikke det frie valg

Selvfølgelig skal folk have mulighed for hjælp, hvis de reelt set ikke kan stoppe med at ryge, hvor end de gerne vil det. Selvfølgelig skal vi oplyse om, hvor skadeligt rygning er. 

Men vi skal ikke tage det frie valg fra folk, uanset hvor gode intentioner, der ellers kan synes at lægge bag. 

Målet helliger ikke altid midlet – og da slet ikke, hvis friheden til at vælge selv dør en grusom død undervejs.

Vi er nu et sted, hvor selv borgerlige politikere glemmer individet. Med andre ord står det galt til. 

Som liberal mener jeg, at den enkelte har ret til det frie valg – også, hvis deres valg skader dem.

Det er de hårde realiteter: at nogle vælger at ryge på trods af skadevirkningerne. Ganske enkelt, fordi de synes om det. Og det skal de have lov til.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.