Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

DEBAT

To (normalt) helt uenige ungdomspolitikere om, hvorfor regeringen skulle have sendt
9. klasserne i skole

1. maj 2020  |  Emma Sophie Klein fra Konservativ Ungdom og Katrine Skov-Hansen fra Alternativets Unge

Derfor skal du læse med:

Emma Sophie Klein og Katrine Skov-Hansen plejer at være uenige om al politik. Men de er enige om, at aflysningen af eksaminer for 9. klasserne er den dårligste beslutning, regeringen har taget under coronakrisen.

Emma Sophie Klein

Emma Sophie Klein

Jeg er 19 år og medlem af Konservativ Ungdom.

Til sommer skal jeg i militæret.

Katrine Skov-Hansen

Katrine Skov-Hansen

Jeg er 18 år gammel og går i 2.g på Rønde Gymnasium.

Derudover er jeg ligestilling- og mangfoldighedsordfører for Alternativet Unge.

Politik splitter folk med forskellige holdninger. Det gælder også for os to. Det er sjældent, at vi er enige om politik, da den ene af os repræsenterer Alternativets Unge og den anden kommer fra Konservatives Ungdom. 

Mette Frederiksen har også gjort det meget klart, at de beslutninger, som Folketinget træffer, er politiske beslutninger og ikke nødvendigvis altid sundhedsfaglige beslutninger. Derfor skulle man tro, at regeringens prioriteringer også ville splitte os.

Men selv om vi er uenige om det meste politik, er vi dog enige om, at regerings lovgivning om, hvem der skal i skole under Covid-19, virker forvirrende og med manglende belæg. 

Som led i første fase af projekt “genåbning af Danmark” blev det besluttet, at 0.-5. klasserne skulle tilbage til skolebænken. De store klasser? Dem var der ikke plads til. 

Grunden til, at de mindste blev sendt afsted først, var at frigive tid til forældrene, så de kunne passe deres arbejde. Det kan derfor meget hurtigt virke, som om regeringen kun tænker på vækst og ikke på at sørge for, at vi unge kan få os en ordentlig uddannelse. Det gælder især udskolingen og afgangseleverne, som ikke kan få lov til at få fysisk undervisning og derfor kommer til at mangle en masse læring.

Danmark bygger på skarpe hjerner

Selvfølgelig skal vi åbne op for samfundet igen, så snart det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi skal, forståeligt nok, så vidt muligt undgå en recession. Derfor skal vi også på arbejde igen, så snart vi kan.

Men vi er også et land og et samfund, der bygger på gode uddannelser – og at vi er mentalt skarpe. Derfor undrer det os, at regeringen ikke har valgt at lade de ældste klasser kommer tilbage i skole, så de kan blive færdige med 9. klasse og få den nødvendige uddannelse. 

Manglende lokaler og andre ressourcer kan være et problem, men alene det, at afgangsklasserne ville få lov at møde et par timer i skole og have muligheden for at stille spørgsmål til lærerne, ville allerede gavne en hel del.

En løsning kunne være en opdeling, så afgangseleverne modtager undervisning om eftermiddagen eller aften, efter de mindste klasser er blevet sendt hjem. 

FAKTA: De ældste folkeskoleelever skal stadigvæk blive hjemme

  • Coronavirussen, der giver sygdommen covid-19, har lukket store dele af samfundet ned siden marts.
  • 16. marts blev samtlige elever officielt sendt hjem fra skole og fik i stedet fjernundervisning online.
  • 15. april kunne 0.-5. klasse og specialklasser begynde i skole igen.
  • Men elever fra 6.-10. klasse skal indtil videre blive hjemme til 10. maj. Og både lærere, kommuner og politikere har vurderet, at resten af klassetrinnene må vente med at vende tilbage til efter sommerferien.
  • Alle afgangseksaminer er desuden aflyst. I stedet får eleverne en standpunktskarakter i slutningen af juni.

Kilder: BerlingskePolitiken og Børne- og Undervisningsministeriet.

undervisning online er ikke nok

Selv om de fleste kan blive enige om, at vores lærere gør en kanon indsats, så er det bare langt fra det samme at blive undervist gennem en skærm. Den digitale undervisninger er derfor ikke nok. 

Du har for eksempel ikke samme mulighed for at lave forsøg i fysik eller for at spørge læreren om hjælp på samme måde som i timerne. Man kan derfor hurtigt blive hægtet af på undervisningen, og det kan have store konsekvenser fremover, især for de elever som i forvejen har det svært i skolen.

Ældste skolebørn er kastebolde i coronakrisen

Aflysningen af eksaminer i år kandiderer til prisen som coronakrisens mest tvivlsomme beslutning. Man gør de ældste skolebørn til en kastebold mellem sundhedsmyndighederne, politikere og andre – til trods for at det er dem, som skal videre efter sommerferien med nye mål og nye udfordringer.

Der er tusinde af folkeskoleelever og forældre, som lige nu mangler en begrundelse for regerings prioriteringer. 

Det er på tide, at vi åbner for, at afgangseleverne kan få fysisk undervisning. Vi er afhængige af dygtige og veluddannede unge, og det kræver en større åbning på uddannelsesområdet. Eleverne skal ikke hægtes af på grund af corona. I stedet skal regeringen finde alternative måde at sikre fysisk undervisning til alle.

FAKTA: Corona lukkede Danmark ned

En coronavirus, der gør os syge med COVID-19, har spredt sig verden rundt. 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen derfor Danmark ned for at stoppe virussen fra at sprede sig så hurtigt.

Det betød, at alle elever blev sendt hjem fra skole.

Kilder: ssi.dk, regeringen.dk.

Læs mere om din skole i en coronatid

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.