Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

DEBAT

Nok er nok: Dårlig luft og hovedpine i 10 år

7. sep. 2020  | Atlanta Asa Kvaale , 16 år, medlem af Ungeråd KBH

Derfor skal du læse med:

Du har sikkert prøvet at sidde i et indelukket klasselokale, som lugtede af mug og gamle madpakker. Men sådan skal det ikke være mere, mener Atlanta Asa Kvaale fra Ungeråd KBH. Hun mener, der skal gøres op med de ildelugtende klasselokaler, for det går ud over trivslen og koncentrationen.

Atlanta Asa Kvaale

Atlanta Asa Kvaale

Jeg hedder Atlanta, er 16 år gammel og går i 1.g på Christianshavns gymnasium.

I min fritid spiller jeg badminton og cello, og så er jeg med i Ungeråd KBH.

I juni blev jeg færdig med folkeskolen efter ti lange, gode år. Det var en folkeskoletid med dygtige lærere og fantastiske klassekammerater.

Skolen lå i smukke omgivelser med udsigt over Kongens Have og 900 meter til vandet. Der var meget fokus på trivsel, og på skolen var der mange stolte traditioner og et stærkt elevråd.

Dog fyldte én ting mere end det burde, og det overskyggede tit både det faglige og det sociale: Luften i klasselokalerne var nemlig fuldstændigt i bund. Den var tung og vammel.

Det var nemlig ikke muligt at åbne vinduerne i den ene bygning, og dermed lå hele ansvaret på udluftningssystemet – som ikke virkede i nogen af mine ti år på skolen.

dårlig luft gør os Trætte og sløve

Jeg har oplevet, hvad dårlig indeklima kan have af konsekvenser. Mine klassekammerater og jeg var ofte trætte og sløve, og mange af os fik hovedpine. Evnen til at koncentrere sig forsvandt simpelthen langsomt hen ad dagen. Vi var mere uoplagte, og det gik både udover klassens faglige og sociale overskud.

Dårligt undervisningsmiljø er et kæmpe problem. Den dårlige luft i klasselokalerne på Sølvgades Skole er langt fra det eneste tilfælde, og jeg ved at mange skoler landet over døjer med lignende problemer. Det drejer sig ikke kun om dårlig luft, men om indeklimaet generelt, om støj og om borde og stole og klamme toiletter.

FAKTA: DÅRLIG LUGT I KLASSERNE ER IKKE KUN HÅRDT FOR NÆSEN

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har testet sammenhængen mellem indeklima og elevers sygefravær og resultater i nationale test.

Elever på skoler med godt indeklima har lavere sygefravær og klart bedre resultater i de nationale test, end skoler med dårligt indeklima.

Undersøgelsen viser også, at temperaturen i klasselokalet påvirker elevernes evne til at koncentrere sig.

Kilde: DTU

Vi har ret til et godt undervisningsmiljø

I Ungeråd KBH tror vi, at én del af løsningen er at få udbredt kendskabet til undervisningsmiljørepræsentanter. Skoleelever i Danmark har nemlig ret til at have repræsentanter, der svarer til voksnes arbejdsmiljørepræsentanter.

Men der er simpelthen ikke nok elever, der kender til den ret. Derfor ønsker vi i Ungeråd KBH, at udbrede det – så alle københavnske skoleelever kender til deres ret til at have repræsentanter for undervisningsmiljø.

Elever går glip af utrolig meget information – viden om både problemer og løsninger – om undervisningsmiljø, fordi vores skoler ikke har nok fokus på vores ret til at have repræsentanter og ikke mindst et godt undervisningsmiljø.

Skolebestyrelser skal forholde sig til klamme toiletter

Derudover mener vi i Ungeråd KBH også, at der skal være et større fokus på undervisningsmiljø i skolebestyrelserne – det skal i højere grad på dagsordenen, end det er nu.

Vi har derfor foreslået, at der fastsættes et princip for, hvordan de københavnske skolebestyrelser skal tilgå arbejdet med undervisningsmiljøet, så de opfordres til at forholde sig til skolernes dårlige luft og klamme toiletter.

Københavns Borgerrepræsentation besluttede den 20. august at støtte op om vores forslag, og vi håber og tror nu på, at vores forslag kan styrke kampen om et bedre undervisningsmiljø i de københavnske folkeskoler.

Undervisningsmiljøet er fuldstændig essentielt for elevers skolegang – det påvirker alle elever, enten skidt eller godt… Det er på tide, at vi gør noget ved det! De nye elever på Sølvgades Skole skal have frisk luft i stedet for hovedpine.

Ungerådet består af 35 medlemmer og 15 suppleanter i alderen 12-20 år med bopæl i Københavns Kommune.

Målet med Ungeråd KBH er at sikre, at københavnske unge har medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune.

Inden for hver valgperiode kan Ungerådet stille op til fire forslag, som de kan anmode om at få behandlet af politikerne i kommunen. Ungerådet inviteres også til møder med byens politikere, hvor de kan bidrage med et ungeperspektiv på aktuelle sager.

Læs mere om Ungeråd KBH her