DEBAT

19-årig debattør: Unge har fået nok af ord og tager fremtiden i egne hænder

18. juni 2019  |  Oscar Schack Madsen, 19 år gammel og aktiv i Alternativets Unge

Derfor skal du læse med:

“Kan du huske et tidspunkt i historien, hvor unge på tværs af 115 lande i næsten 2.000 byer er gået på gaden i et  oprør mod status quo? Jeg kan ikke,” skriver 19-årige Oscar Schack Madsen, der håber, at unge redder klimaet.

Oscar Schack Madsen

Oscar Schack Madsen

Jeg er 19 år, går i 3.g på Odense Teknisk Gymnasium og er meget aktiv i Alternativets Unge, hvor jeg sidder i Politisk Udvalg.

Når jeg ikke er politisk aktiv, går en del af min tid med at drive en lille IT-virksomhed og lytte helt vildt meget til podcast - særligt de politiske af slagsen.

Og så drikker jeg øl med vennerne og hygger mig rundt omkring, som man nu gør.

Vi lever i en verden fuld af frygt.

Vi lever med frygten for at blive den sidste generation – en frygt, højrefløjen ikke køber, og som ungdommen har valgt at omdanne til håb.

Sætningen “vi behøver ikke handle, det hele skal nok gå” er et mantra, der aldrig har været mere forkert, men som store dele af det politiske spektrum alligevel holder fast i, fordi de frygter forandring.

Rundt om i verden lever disse konservative kræfter, heldigvis side om side med millioner af håbefulde unge mennesker, der hver fredag går på gaden i hele verden, med et håb. Et håb for en bedre fremtid, hvor verdens ledere vågner op og sætter handling bag deres ord.

Ungdommen har fået nok at ord

Rundt om i verden lever disse konservative kræfter heldigvis side om side med millioner af håbefulde unge mennesker, der hver fredag går på gaden i hele verden med et håb.

Et håb for en bedre fremtid, hvor verdens ledere vågner op og sætter handling bag deres ord.

Min generation har et håb om, at vi kan gøre en forskel. At vi kan ændre måden vi handler på. For hvis ikke os, hvem så?

Det er vores fremtid, der er på spil, og det kan mærkes. Nu kender jeg ikke alderen på dig, der læser dette, men kan du huske et tidspunkt i historien, hvor unge på tværs af 115 lande i næsten 2.000 byer er gået på gaden i et oprør mod status quo? Jeg kan ikke!

Det oprør, vi ser i dag, skyldes, at ungdommen har fået nok af ord og har taget håbet om en bedre fremtid i egne hænder.

Danmark har et ansvar for at gå forrest

Vi skal turde sadle om, vi skal omstille vores samfund, så vi gør i morgen bedre end i dag.

Vi bliver nødt til at turde at gøre tingene anderledes, hvis vi skal komme i mål.

Højrefløjen, kapitalisterne og alle dem, der mener, at tingene var bedre i gamle dage, bliver nødt til at turde at se en anden fremtid i øjnene.

For selv om Danmark er et lille land og kun udleder en brøkdel i forhold til Kina, så har vi et internationalt ansvar for at gå forrest. Også på bekostning af vores traditioner, hvis vi i fremtiden skal have en planet at udfolde disse traditioner på.

Vi skal ændre måden, vi tænker på, og opfylde Paris-aftalen. Det nærer jeg et håb om, at min generation kan.

FAKTA: Paris-aftalen skal bremse klimakrisen

  • I 2015 gik næsten alle verdens lande, herunder Danmark, sammen om en klimaaftale i Paris.

  • Alle lande er enige om et mål om, at den globale temperaturstigning i snit højst rammer 2 grader i forhold til før industrialiseringen – og helst under 1,5 grader. Lige nu ligger vi på 1 grad.

  • Derudover skal alle lande opdatere deres klimaplaner hvert 5. år, og hvert 2. år skal de fortælle FN, hvordan det går med at overholde dem.
Kilde: Ritzau.

Vi har en fremtid at vinde og intet at tabe

Derfor er det på tide, at vi lægger de flotte ord på hylden og tager arbejdshandsker på.

Vi står nemlig på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor vi har en fremtid at vinde og intet at tabe. 

Så lad os komme i gang!

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.