Foto: Colourbox

DEBAT

Det ligger dybt begravet i mig: Et "nej" i byen er uptight

15. marts 2019  |  Isabel Havndrup Aackmann, 18 år, kultur-, etik- og retsordfører for Radikal Ungdom

Derfor skal du læse med:

Et nej er bestemt et nej – men hvor tit siger pigerne det egentlig til drengene, når en uønsket arm sniger sig rundt om skulderen i byen? Ikke tit nok, mener Isabel Havndrup Aackmann.

Isabel Havndrup Aackmann

Isabel Havndrup Aackmann

Jeg er 18 år gammel.

Til hverdag går jeg i 3.g på Ingrid Jespersens Gymnasieskole og er desuden kultur-, rets- og etikordfører for Radikal Ungdom.

Drenge skal forstå, hvornår et nej er et nej.

Sådan siger mine venner, og sådan sagde mit Vi Unge-blad, da jeg var 13-år gammel.

Men helt ærligt, tror jeg sjældent, at de får nej.

Argumenter som “hun ville gerne” er lette at vinde på, når alle har set dig lægge armen omkring hende tidligere på aftenen i den der lædersofa til den der fest.

Når man har set jer ude i rygeskuret, hvor hun lod dig tænde hendes cigaret, eller du havde hånden omkring hendes lænd, imens I talte med dine venner.

Hun grinte, gjorde hun ik’? Hun smilede sikkert til dig og rykkede lidt tættere på. Der var alle de rigtige signaler.

Men ser du, det er her problemet ligger. Havde hun givet et klart “hold dig væk”, “lad vær’ med det der” eller “stop”, hvad havde du så gjort? Hvordan havde du følt dig?

Du ved det ikke, vel? Fordi du har aldrig fået et klart nej.

Flirteriet foregår i gråzoner.

Et "nej" gør dig snerpet og uptight

Selvom mit Vi Unge-blad fortalte mig, at drenge skulle lære at forstå et nej, lærte jeg noget endnu tidligere, der ligger langt dybere begravet i mig.

Sat på spidsen er det noget i retning af: Vær sød imod andre mennesker. Smil og nik som en god pige. Opmærksomhed fra drenge er en god ting.

Det er svært at indrømme, men hvis jeg graver dybt nok, ligger mentaliteten i mig. Spundet af mine yndlings Disney-film og senere af rom-coms.

Alligevel (og desværre for mig) har jeg en tendens til ikke altid at lytte til min opdragelse om normer og socialt kodeks. Så jeg kan faktisk fortælle, hvordan den verbale knytnæve “nej” sendes tilbage af drengene.

Man går pludselig fra at være nattens bytte til at være “snerpet”, “uptight” eller “ude afstand til at have lidt sjov”.

Tro mig. Den del er ikke en feministisk myte. Det sker faktisk.

Skal vi have en ny lov om samtykke?

  • Undersøgelser viser, at der sker tusindvis af voldtægter eller forsøg årligt. Men i 2017 blev der kun anmeldt anmeldt 917 voldtægter. Og der faldt ikke dom i 9 ud af 10 af sagerne.

  • I dag bygger voldtægtsloven på, at man ikke må tvinge sig til sex med én, som gør fysisk modstand eller ikke kan gøre modstand.

  • Flere partier – både i regeringen og udenfor – åbner nu for at ændre loven. På den måde skal det være ulovligt at have sex med én, som ikke har givet samtykke.
    Kilde: Altinget

Jeg lærte lektien som 15-årig

Så mit 15-årige jeg lærte lektien.

Nu, hvor jeg er 18 år gammel, laller jeg som enhver anden teenagepige rundt i weekenden mere eller mindre beruset.

Helt oprigtig er mine nuværende venner nogle søde og ordentlige mennesker. Pigerne såvel som drengene. Alligevel kan en arm omkring min skulder i sofaen eller en hånd på min lænd få mig til at kortslutte fuldstændig.

Jeg stivner.

Fra min skulder til min hjerne sendes et signal.

Min hals snører sig sammen: “Han er min ven, men har ingen ret det der!”

Dét er følelsen af, at ens grænse bliver overtrådt.

Men jeg er jo ikke ”uptight”, jeg er sød og vil ikke såre ham. Han er jo min ven. Så jeg smiler og griner. Verden går videre.

Flirteriet foregår i gråzonerne

Det er ikke nu, at jeg siger, at én har forgrebet sig på mig.

Den slags har jeg (7-9-13) ikke været ude for.

Jeg påpeger blot, at “nej” umuligt kan defineres ud fra, om der er tale om overgreb eller ej. For piger bliver ikke opdraget til at sige nej. Og så er der intet, der kan indikere overgreb.

Lov og orden er ikke noget sikkerhedsnet for mine venner, der bliver fanget i den onde spiral: Pigerne må ikke sige fra, så drengene ved ikke, hvornår de går over stregen.

En lose-lose-situation, for flirteriet foregår i gråzoner, og man kan åbenbart ikke lovgive om gråzoner.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.