Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT

Gymnasieelev: AT VÆRE ÆRLIG OMKRING MIN SEKSUALITET GØR, JEG ENDELIG KAN VÆRE MIG SELV

3. oktober 2019  |  Rasmus Langkjær Jakobsen, 18 år, 2.g Næstved Gymnasium

Derfor skal du læse med:

Mange unge kender den fornemmelse af ikke at føle sig som en del af “normen”. Også Rasmus Langkjær, der har skrevet et indlæg om sin seksualitet, som er anderledes fra størstedelen af andres. I mange år forsøgte han at skjule den over for sine venner. Men han benægtede det også over for sig selv.

Rasmus Langkjær Jakobsen

Rasmus Langkjær Jakobsen

Jeg er en ung dreng på 18 år, jeg studerer på Næstved Gymnasium på den bioteknologiske linje og er på mit andet år.

Jeg går rigtig meget op i politik, jeg elsker at sige min mening højt og debattere.

Udover det går jeg virkelig meget op i klimaet og ligestilling, da det er mine mærkesager, og så er jeg meget aktiv i et ungdomsparti.

Jeg er en dreng på 18 år, og jeg har nok i største delen af min liv vidst, at jeg ikke helt passede ind i den såkaldte ”norm” – jeg er nemlig panseksuel. Til jer der ikke helt ved, hvad det betyder, kommer jeg med en lille forklaring her:

 

”At være panseksuel vil sige, at man underordner kønnet, altså når det kommer til den seksuelle og romantiske tiltrækning, ser man som panseksuel i højere grad personen bag kønnet. Man kan også sige at panseksuelle forelsker sig i personen og ikke kønnet.”

Men i hvert fald har min seksualitet igennem det meste af mit liv været en kæmpe stor del af mig. Den måde den har været det på har så bare udviklet meget igennem årene. Man kan vel godt sige at min seksualitet har været to diametrale modsætninger i forskellige perioder af mit liv.

BENÆGTEDE OVER FOR MIG SELV

Jeg ved ikke helt, hvornår jeg opdagede, at jeg ikke var heteroseksuel, men jeg er meget overbevist om, at det har ligget i mig, inden jeg overhovet blev et seksuelt væsen. Det har i hvert fald fyldt meget, og specielt i starten af teenageårene ramte det mig. Det var nok der, jeg blev bevidst om, at jeg var tiltrukket af begge køn – men så lige til var det altså ikke. Jeg har i de fleste af mine teenageår holdt min seksualitet skjult for alle omkring mig, endda mig selv. ’Hvorfor?’ spørg du måske, og jeg ved det rent faktisk ikke. Jeg har altid respekteret homoseksualitet, biseksualitet osv – og jeg har altid vidst, at min familie gjorde det, og jeg har altid vidst, at mine venner gjorde det. På trods af det, har jeg holdt det skjult. Ikke nok med at lyve for dem omkring mig, så prøvede jeg også at lyve overfor mig selv. At lyve overfor sig selv, tror jeg, er det hårdeste man kan udsætte sig selv for, og det sværeste for den sags skyld. Jeg ved, at det rent faktisk ikke kan lade sig gøre.

GENNEMSKUET

I en lang periode af mit liv fyldte denne benægtelse over for mig selv ekstremt meget, og jeg kan stadig huske en meget specifik episode fra den tid. Jeg gik nok i 8. klasse på det her tidspunkt. Jeg var til en fest med mine venner fra min klasse, og en pige kom hen til mig. Jeg kendt hende ikke, men det første hun sagde til mig var: ”Du er bøsse ikke?” Hele min krop gik nærmest i baglås, men jeg benægtede selvfølelig. Hun blev ved med at prøve at overbevise mig om, at jeg var homoseksuel, og at alle til festen troede det. Alt det jeg havde gået og tænkt konstant over, at jeg ikke skulle vide til nogen, ikke engang mig selv, kunne en fremmet pige gennemskue uden at kende mig. Det var det største nederlag, jeg havde prøvet, for hvis jeg ikke engang kunne overbevise andre om, at jeg var heteroseksuel, hvordan kunne jeg så nogensinde overbevise mig selv om det.

FAKTA: DET BETYDER DET AT VÆRE PANSEKSUEL

  • At være panseksuel betyder, at man ikke bliver tiltrukket af et bestemt køn – kønnet er ligegyldigt. 
  • Kilde: LGBT Danmark

BØSSE OG LESBISK SOM SKÆLDSORD

I nogen år efter denne episode, gik jeg stadig og benægtede alt overfor mig selv. Desværre tror jeg ikke, at jeg er den eneste ”ikke heteroseksuelle”, der har haft den følelse, jeg havde dengang. Selvom det på overfladen er helt acceptabelt i vores samfund at være noget andet end heteroseksuelle, er der en masse små ting i vores samfund, som gør, at det er ekstremt svært at stå ved, at man er noget andet. Jeg tror et godt eksempel på dette er ”ikke heteroseksuelles” venner af samme køn. Jeg har oplevet, at mange heteroseksuelle tænker meget over, hvis deres ven af samme køn bliver f.eks. homoseksuel. De tænker nemlig meget over om hun/han nu er tiltrukket af dem, og de tør måske ikke skifte foran hinanden, for hvad nu hvis…? De tanker kan jeg virkelig ikke forstå, men på den anden side kan jeg heller ikke bebrejde folk for at tænke sådan. Det ligger nemlig så fjernt for mange at have en anden seksualitet så tæt på sig. Men jeg ser det i hvert fald på en helt anden måde. For i de fleste tætte venskaber mellem en pige og en dreng, kan de da sagtens skifte foran hinanden, og jeg kan ikke rigtig se hvad forskellen er.

En anden af de så kaldte ”små ting”, er at ordene bøsse og lesbisk bliver brugt som skældsord. Jeg er overbevist om, at vi, uden at tænke over det, bliver påvirket til at sætte ”bøsser og lesbiske” lig med noget negativt.

GLAD FOR DEN JEG ER I DAG

På trods af den svære start på livet, som et seksuelt væsen, kommer de fleste ud på den anden side, og det er jeg også kommet. Efter 9. klasse tog jeg på efterskole, og det ændrede alt for mig. Selvom jeg kunne bruge flere sider på at prædike om alt det gode, efterskolen har gjort for mig, springer vi let og elegant hen over det. Jeg vil nemlig heller fortælle lidt om, hvordan det så er at være på den anden side af løgne og benægtelse overfor sig selv. For selvom det har været en hård tid, så har den også gjort mig til en person, som hviler utroligt meget i sig selv. Nu har jeg været åben omkring min seksualitet i lidt over et halvt år, og det har givet mig ekstremt meget livserfaring og livsmod. Nu kan folk sige en masse …… til mig omkring min seksualitet, uden det påvirker mig. Som jeg nævnte i starten, kan man sige, at min seksualitet har været to diametrale modsætning i forskelige perioder af mit liv. Altså har den været skyld i den sværeste tid i mit liv, men samtidig ville jeg ikke have været mig uden den. Jeg er stolt, glad og taknemmelig over, hvem jeg er. Som det er nu, er min seksualitet og mit ”Jeg” det, der holder mig oppe, og jeg har aldrig været mere mig selv, end jeg er nu.

LÆS OGSÅ: VIL DU OGSÅ SKRIVE ET INDLÆG OG PUBLICERE DET PÅ SPEKTRUM? TRYK HER

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.