Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix

DEBAT

Gymnasieelever: Lad 16-årige og 17-årige prøve at stemme

4. marts 2019  |  Af Kathrine Jøhnk Carn og Martin Mejlgaard, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Derfor skal du læse med:

I Norge har man gode erfaringer med at give 16- og 17-årige stemmeret. Vi bør forsøge det samme i Danmark, mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Martin Mejlgaard

Martin Mejlgaard

Jeg er 19 år gammel og går i 3.g på Århus Statsgymnasium.
Jeg er forretnings-udvalgsmedlem i DGS og formand for region Østjylland i DGS.

Kathrine Jøhnk Carn

Kathrine Jøhnk Carn

Jeg er 18 år gammel.
Til hverdag går jeg på HF Enkelfag i Aalborg, hvor jeg også bor. Jeg er regionsformand i DGS' region Nord. Desuden sidder jeg også i den nationale bestyrelse og i det nationale forretningsudvalg.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ønsker, at vi i Danmark indfører en prøveordning til kommunalvalget, hvor de 16 og 17 årige får muligheden for at stemme.

I Danmark er gennemsnitsalderen 16,1 år, når man forlader grundskolen. 

Grundskolen er den eneste uddannelse, som alle skal have, og som er ens for alle.

Grundskolen har til formål at danne sine elever og ikke mindst lægge grundstenene for en almen demokratisering.

Når man er færdig med grundskolen, bør man så ikke også have chancen for at deltage i vores danske demokrati? I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener vi, at vi skal give det en chance.

Vi skal give de 16- og 17-årige muligheden for at stemme.

Vi skal give de 16- og 17-årige muligheden for at deltage i demokratiet og føle ejerskab over det. Ved at give dem muligheden for at stemme, forventer vi også, at de bruger den enestående mulighed.

Kommunalvalget er den oplagte forsøgsordning

Hvad skal vi bruge forsøgsordningen til?

Vi skal bruge den til at se, om stemmeretten fører til, at ekstraordinært mange unge sætter sig ind i det ganske danske demokrati, om de tager ansvaret på sig, og om det gør dem særligt oplyste og interesserede i det danske demokrati og styresystem.

Vi bruger kommunal- og regionsrådsvalget som forsøgskanin, fordi det er et valg, hvor man har nemmere ved at mærke ændringerne i lokalområdet.

Det er også det valg, som har meget indflydelse på grundskolerne. Det er netop her, hvor de 16-17-årige er eksperter.

Til det valg er det også nemmere at tilgå politikerne og forstå, hvad de har gjort – og vil gøre – fordi det alt sammen foregår i ens eget nærområde.

Med prøveordningen håber vi at se en stigende deltagelse og forståelse for demokratiet samt en vedvarende deltagelse i demokratiet ved de valg, som kommer efterfølgende.

Lad os følge Norges eksempel

I Norge har man forsøgt at give de 16- og 17-årige stemmeret til deres kommunestyrevalg. Her så man en høj valgdeltagelse blandt disse unge mennesker. Derudover så man en øget demokratisering af disse unge.

Erfaringerne fra Norge viser altså, at man sagtens kan give de 16- og 17-årige en stemme. De sætter sig ind i demokratiet.

I Danmark skal vi følge Norges eksempel ved at sikre en prøveordning til kommunalvalget for de 16- og 17-årige.

FAKTA: 18-årige har haft valgret siden 1978

  • Historisk set er valgretsalderen i Danmark kun faldet siden kvinderne fik stemmeret i 1915. Senest var i 1978, hvor den blev sænket fra 20 til 18 år.

  • Ifølge en undersøgelse lavet af YouGlobe i 2015 vil 1 ud af 4 unge have sænket valgretsalderen til 16 år.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.