Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT

Kære Kenneth Kristensen Berth, integrationen af muslimer kan lade sig gøre

5. marts 2019  |  Af Claes Kirkeby Theilgaard, 18 år og medlem af Liberal Alliances Ungdom

Derfor skal du læse med:

Det har vakt stor debat, at et folketingsmedlem har sagt, at det ikke kan lade sig gøre at integrere folk fra overvejende muslimske lande. Og det er lodret forkert, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.

Claes Kirkeby Theilgaard

Claes Kirkeby Theilgaard

Jeg er 18 år, går i 3.g på Gefion Gymnasium og laver diverse ting, der læner sig op af debat og politik.

Noget tid går på at bekæmpe monarkiet, noget tid på at skrive debatindlæg.

Noget andet af min tid går på at lave podcast, skrive på en bog eller to, lave noget journalistik og engagere mig i Liberal Alliances Ungdom.

Og så går jeg i byen og hygger mig rundt omkring, som man nu gør.

For nylig var Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti i kamphumør i folketingssalen under en debat om integration.

Herfra slyngede Berth en udtalelse fra sig om at “integrationen af folk fra overvejende muslimske lande, den kan ikke lade sig gøre”.

Udtalelsen var henvendt til Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, irettesatte efterfølgende Dragsted, da han kaldte udtalelsen “racistisk”.

Det har siden affødt en hel del debat.

Én ting er debatten om, hvorvidt man fra talerstolen som Dragsted kan tillade sig at kalde andre folketingsmedlemmer for racistiske.

Noget helt andet er, at Kenneth Kristen Berths udtalelse er lodret forkert og symptomatisk på den dybt skadelige politiske linje, som han og hans parti har tegnet gennem en årrække.

Mange deler i dag Berths holdning

Kenneth Kristensen Berth er ikke ene om at mene, at troende muslimer ikke kan integreres i Danmark, fordi islamiske værdier angiveligt skulle være uforenelige med såkaldt kristne og vestlige værdier.

Den pointe havde politologen Samuel Huntington fat i allerede i 1990’erne, da han formulerede sin berømte teori om civilisationernes sammenstød. 

Sidenhen er idéen om, at sammenstødet mellem islamisk og vestlig civilisation og kultur vil føre til konflikt og i yderste konsekvens borgerkrig, blevet mainstream over stort set hele det politiske spektrum herhjemme og rundt omkring i verden.

Det er denne grundtanke, der spøger bag hele DF’s politiske projekt: At islamisk kultur ikke kan eksistere fredeligt i en vestlig civilisation.

Kenneth Kristensen Berth og hans partifæller kom lige i hælene på Mogens Glistrup som nogle af de første til at markere sig på kampen mod islam, og nu til dags er et væld af nye partier kommet til. Også de ældre partier har sidenhen tilsluttet sig DF’s verdensbillede.

De fleste muslimer i Danmark er velfungerende borgere

Når Berth i Folketinget ytrer, at det er en umulighed at integrere folk fra muslimske lande, lyder det skørt.

Langt de fleste muslimer i Danmark er velfungerende samfundsborgere, om end der selvfølgelig eksisterer problemer af forskellig art.

Disse problemer skal der tages hånd om. Men en hel befolkningsgruppe skal ikke kendetegnes kollektivt ud fra dens sorte får.

Må muslimer spise halakød?

I virkeligheden handler det om, at Berth og andre politisk ligesindede ikke ønsker integration.

De ønsker derimod assimilation. Hvor integrationens mål er at lade for eksempel muslimer eksistere i Danmark under vores demokrati og retsstat, men samtidig lade dem udøve deres hjemlige religion, kultur og traditioner, er assimilationens mål et helt, helt andet.

Når folk som Berth går ind for assimilation, betyder det, at muslimer langsomt skal give afkald på deres kulturelle, religiøse og traditionelle ophav for i stedet at annektere “dansk kultur”.

Kort sagt er forskellen på integration og assimilation, om man vil lade muslimerne spise deres halalkød eller tvinge dem til at spise stegt flæsk med sovs og kartofler.

Fortsætter vi sådan, vil der ikke være plads til muslimer

Hvis Berth med integration mener, at muslimerne her i landet gradvist skal give afkald på eget ophav og annektere det, der nu engang dikteres som værende “det danske” af DF, er det klart, at han synes, der er lang vej igen.

Reelt set tjener det bare ingen, at vi ensretter Danmark. Et monokulturelt land, hvor kun den rette “danske” kultur får lov at råde, er ikke et mål i sig selv.

Fortsætter vi som nu med at sigte mod dette mål, vil der på et tidspunkt slet ikke være plads til muslimer.

Tallene bekræfter: Vi kan godt integrere muslimer

Uanset, hvad Berth og andre påstår, kan det sagtens lade sig gøre at integrere muslimer.

For eksempel viser en undersøgelse fra Integrationsministeriet, at hele 80 procent af muslimske nydanskere støtter op om det danske demokrati.

Samtidig er der nu flere af ikke-vestlig herkomst end etnisk danskere, der får en videregående uddannelse.

Og 53 procent af ikke-vestlige indvandrere har over halvdelen af deres venner blandt etniske danskere. Og en tredjedel af ikke-vestlige indvandrere taler dansk i hjemmet.

Blandt indvandrere – også de muslimske – er der altså også lyse historier at finde i statistikken.

Disse statistikker og andre beviser, at integrationen kan lykkes allerede i første generation, uanset hvad Kenneth Kristensen Berth slynger om sig i Folketinget.

Hvad er en ikke-vestlig indvandrer?

 • I Danmark skelner man mellem indvandrere fra vestlige lande og ikke-vestlige lande.

 • De vestlige lande tæller:
  • alle 28 EU-lande
  • Andorra
  • Island
  • Liechtenstein
  • Monaco
  • Norge
  • San Marino
  • Schweiz
  • Vatikanstaten
  • Canada
  • USA
  • Australien
  • New Zealand

 • Alle andre lande er kategoriseret som ikke-vestlige.
Kilde: Danmarks Statistik

Vi er ikke i mål endnu

Det betyder dog ikke, at integrationen er i mål. Bestemt ikke.

For eksempel er efterkommere af ikke-vestlige indvandrere mere end dobbelt så kriminelle som etniske danskere.

Sådan en overrepræsentation er et problem. Men ikke et, der udspringer af den muslimske religion.

I stedet handler det for eksempel om, at mange indvandrere er flygtet fra krig og ødelæggelse og derfor ikke har kunne opdrage og tage sig af deres børn så godt som de, der selv er vokset op i en tryg kernefamilie, kan.

Eller at en del efterkommere af ikke-vestlige indvandrere er vokset op i en ghetto, og derfor kan være påvirket af det.

Et ægte demokrati kan rumme forskellighed

Faren ved islam og muslimer er stærkt overdrevet.

Religionen eller dens tilhængere er ikke et problem i sig selv. Der er ikke noget i vejen for, at muslimer kan være fredelige og bidragende samfundsborgere i Danmark.

Vil vi virkelig være et ægte demokrati, bør vi kunne rumme forskellighed. En konsekvens af det er, at muslimer også skal have lov at være muslimer.

Vi skal ikke kræve, at de langsomt vasker sig stadigt mere danske.

Så kære Kenneth Kristensen Berth: Integrationen af folk fra overvejende muslimske lande kan og skal lade sig gøre.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.