Foto: Fra fff.digital (Fridays for Futures officielle Instagram-profil for den digitale stejke) og Selma Montgomerys egen Instagram-profil

DEBAT

14-årige Selma bruger hashtags som våben i klimakampen

31. marts 2020  |  Selma Montgomery, 14 år, klimaaktivist i Fridays For Future

Derfor skal du læse med:

Kampen for at redde klimaet er ikke sat på standby, selvom meget af verden er gået i stå på grund af coronakrisen. For 14-årige klimaaktivist Selma Montgomery er slaget bare rykket til Instagram, Twitter og andre sociale medier under hashtagget #digitalstrike. Sammen med unge fra hele verden holder hun fast i fællesskabet om at strejke – uden at mødes.

Selma De Montgomery Nørgaard

Selma De Montgomery Nørgaard

Jeg hedder Selma Montgomery, er 14 år gammel og går i 8.v på skolen på Islands Brygge.

I min fritid er jeg klimaaktivist i Fridays for Future DK og læser om dybere og mere samfundsstrukturelle ting, når det kommer til klimakrisen.

Corona har sat vores samfund og sociale liv på standby – og så alligevel ikke. For rundt omkring spirer forskellige coronavenlige tiltag op.

Der er fællessang fra altanerne (hvor fedt er det lige!?), virtuel undervisning (selvom jeg ikke kender mange, der er fan af det) og sidst men ikke mindst: Online klimastrejke under hashtagget #digitalstrike.

Som klimaaktivist kender jeg om nogen nødvendigheden af at behandle en krise som en krise, og Corona ER en krise. Jeg ved også, at solidaritet er en hjørnesten, hvis vi på nogen måde skal få bakset verden på rette kurs igen.

I Coronakrisen bliver vi nødt til at stå i solidaritet med dem, der bliver hårdest ramt – de ældre og svækkede. Derfor har Fridaysforfuture (den klimabevægelse, jeg er med i) taget ansvaret på os og aflyst alle vores fysiske strejker i den nærmeste fremtid.

FAKTA: hvad laver gretha thunberg nu?

Millioner af unge samles om at strejke

Men vi er også smerteligt bevidst om, at klimakrisen ikke bare forsvinder, fordi en ny krise dukker op – tværtimod. Så vi besluttede hurtigt at flytte vores klimastrejke online. Hvis jeg skal være ærlig, så var det ingen nem beslutning.

Fridaysforfuture er jo en bevægelse, der lever af at kunne manifestere os fysisk og det fællesskab, der skabes, når vi gør det. Vi lever af at kunne mobilisere millioner af unge over hele verden til at klimastrejke for deres fremtid. Vi lever af den energi og det momentum, der skabes, når unge mødes i tusindvis og kigger hinanden i øjnene med et løfte om, at vi er i denne her kamp SAMMEN. Og hvordan skulle vi forsat kunne strejke, når vi nu ikke kan mødes?

Det var her, #Digitalstrike kom ind i billedet.

du kan Strejke fra din seng

Idéen med #digitalstrike startede et virvar af andre idéer til, hvordan vi kollektivt kan lave klimaaktivisme online. I fridaysforfuture DK har vi for eksempel startet hashtagget #klimakunst, hvor du kan dele alt fra klimapoesi til klimadans på instagram, vi har arrangeret online debatindlægsworkshops og vi har organiseret ”kommentarstorme” hvor vi bombarderer en politikers instagrambilleder med kommentarer.

Det har vist sig, at vi sagtens kan kæmpe sammen hver for sig. Og vi vil meget gerne have dig med! Du behøver ikke engang rejse dig fra sengen, for at kickstarte din aktivistkarriere – så hvad venter du på? <3

FAKTA: Hvad er #Digitalstrike?

Et globalt hashtag, som samler unge klimaaktivister over hele verden.

Hver fredag deler unge klimastrejkere billeder på instagram, twitter og Facebook af dem selv, siddende med et skilt, som de plejede at gøre uden foran vores parlamenter.

De gør det for at “vise, at klimakrisen også er en nødsituation, der kræver handling.”

Kilde: Selma Montgomery, klimaaktivist

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.