Foto: Colourbox

DEBAT

17-årig debattør: Det er bekymrende, at unge ikke følger med i nyhederne

Af Pernille Dige Toft, gymnasieelev, næstformand for Radikal Ungdom Vejle | 18. januar 2019

Derfor skal du læse med:

Jeg vil gerne opfordre andre unge til at opsøge nyhederne og forstå, hvad der sker ude i samfundet, skriver 17-årige Pernille Dige Toft i sit debatindlæg.

Pernille Dige Toft

Pernille Dige Toft

Jeg er 17 år gammel og går i 1.g på Rødkilde Gymnasium. Til dagligt er jeg næstformand i Radikal Ungdom Vejle og hygger mig med politik generelt.

Mine store visioner er, at vi får en grønnere klode, et uddannelsesystem i verdensklasse uden begrænsninger, og at vi hjælper de mest udsatte i verden.

Jeg deltager for første gang i skolevalget i år. Jeg håber, at mange unge kan blive ligeså engageret i politk, som jeg selv blev under sidste skolevalg.

Efter min start på gymnasiet og mit møde med nye unge mennesker, har jeg gang på gang været bekymret over hvor lidt viden, gymnasieelever har om det samfund, de begår sig i hver dag.

Jeg blev især forundret, da kun to elever i min klasse kendte til midtvejsvalget, der lige har fundet sted i USA. Bevares, nu er midtvejsvalget ikke det mest spændende valg ifølge mange mennesker, unge som gamle. Med den enorme nyhedsdækning, der har været af det, blev jeg dog alligevel en del overrasket over antallet af elever, der ikke kendte til valget.

Selv fulgte jeg nysgerrigt med i valget fra diverse nyhedsplatforme. Fordi for mig er det vigtigt at være opdateret og have viden om, hvad der sker ude i verden. Man kan spørge sig selv, om jeg ikke bare er en bedrevidende gymnasieelev, som bare skal passe sig selv? Men jeg synes stadig, at det er bekymrende, når unge mennesker ikke følger en lille my med i nyhederne.

Det er nemt at følge nyhederne i dag

Vi lever i en digital verden, hvor vi kan sidde i Danmark og følge med i, hvad der sker på den anden side af jorden. Dermed er det nemt for unge mennesker at følge med i nyhederne, når de alligevel render rundt med telefonen i hånden.

Jeg har det svært ved, at denne generation skal stemme til næste valg med en så begrænset viden om samfundet. Jeg tror, det resulterer i, at unge mennesker stemmer det samme som deres forældre eller venner.

Manglende viden = dårlige valg

Jeg mener ikke, at man skal stemme om Danmarks fremtid på baggrund af, hvad ens nærmeste vælger at stemme. Det er ens helt personlige og eget valg. Desværre kan mange ikke forholde sig til det på grund af manglende nyhedsindsigt og oplysning.

Jeg vil gerne opfordre andre unge til at opsøge nyhederne og forstå, hvad der sker ude i samfundet. I dag behøver det ikke ske fra en uoverskuelig papiravis. Det tager to minutter at downloade en nyheds-app til sin telefon, like nyhedssites på Facebook og hele tiden være opdateret på verden.

Kom nu venner – følg nu med. Vi er fremtiden!

elever fra 8., 9. og 10.klasse skal snart stemme til skolevalget​

  • Til skolevalget skal elever fra 8., 9. og 10.klasse stemme på et af de politiske partier, som stiller op til Folketingsvalget.

  • Skolevalget varer tre uger i januar. Her skal eleverne lave kampagner og debattere politiske spørgsmål. Der er afstemning den 31. januar.

  • 769 skoler er tilmeldt. Der er derfor 78.502 stemmeberettigede elever.

  • Skolevalget blev afholdt første gang i 2015. Siden et det blevet holdt hvert andet år.

  • Ved de to foregående skolevalg, er blå blok (Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti) løbet med sejren.
    Kilde: DR Nyheder

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.