Foto: Privat/Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT

Mange føler, deres stemme ikke bliver hørt i demokratiet – det kan afstemninger på computeren lave om på

19. maj 2020  |  Mikkel Høj Bagger Larsson, 20 år, demokratiordfører Alternativets Unge

Derfor skal du læse med:

Færre unge stemmer til valg, og det skyldes blandt andet, at mange oplever, at deres stemme ikke betyder noget, mener Alternativets Unge. Online demokrati kan være et skridt i retning af at ændre på den følelse.

Mikkel Høj Bagger Larsson

Mikkel Høj Bagger Larsson

Jeg er 20 år gammel og arbejder i en dagligvarebutik.

Jeg har gået på Nørresundby Gymnasium, hvor jeg var klassisk sproglig elev.

Derudover er jeg demokratiordfører for Alternativets Unge.

Vi skal have flere folkeafstemninger i Danmark. Og det er ikke fordi, jeg mener, at vi skal stemme om EU hvert år. Men jeg tror på, at når man åbner for, at borgerne kan tage mere ansvar over egen hverdag, så gør de det også. Vi har i Danmark et relativt godt og velfungerende demokrati, men vi skal ikke tage det for givet og lade det gå i stå. 

For vi har udfordringer: Eksempelvis en faldende valgdeltagelse, hvor især de unge mangler ved stemmeboksene. Det skaber et demokratisk problem, fordi de voksne er i flertal, og hvor de unges bæredygtige og progressive politiske stemme ikke bliver hørt.

Derfor er det enormt vigtigt, at vi tør eksperimentere, udvikle og arbejde med vores demokrati, fordi demokratiet er en kamp, der aldrig stopper.

Unge skal have mere indflydelse

Alternativets Unge vil gøre det muligt, at man på kommunalt og regionalt plan kan åbne op for flere afstemninger om lokale forhold og udbrede muligheder for borgerbudgetter, så den enkelte borger kan få mere indflydelse over sine lokale forhold. På den måde kommer vi et skridt tættere på et demokrati, hvor det enkelte menneske kan få sin stemme hørt og være med til at ændre på det samfund, de lever i. 

Vi får ungdommen med ved at give flere muligheder for at få indflydelse. Så føler man, at ens stemme rent faktisk har en betydning og ikke bare er en ligegyldig handling – som eksempelvis at stemme på en af de evindelige emojie-afstemninger på Facebook. 

FAKTA: Det mener Alternativets Unge om digitalisering af demokratiet

  • At der skal foretages eksperimenter med digitale afstemninger på kommunalt og regionalt plan.
  • At online demokrati kan være med til at decentralisere samfundet således, at mest mulig magt kan blive overladt til det enkelte lokalsamfund.
  • At afstemninger online kan være med til at skabe et mere tilgængeligt og involverende demokrati.
 
Kilder: Mikkel Høj Bagger Larsson

Mange føler ikke, at de har en stemme

En af mine nære venner tog ikke ned og stemte til sidste folketingsvalg. Hans undskyldning var, at han skulle til eksamen i oldtidskundskab og derfor ville forberede sig. Efter klokken 20, da der var lukket for valgstederne, var han at finde i partilokalet til valgfest. Her sad han med en øl i hånden og debatterede indædt legalisering og uddannelsespolitik. 

Jeg tror kun, eksempler som disse opstår, fordi folk ikke føler, at deres stemme har en betydning. Blandt andet fordi politikerne ikke er gode nok til at åbne op for demokratiet, lokalt og nationalt. For der er mange, der har en klar holdning, men som ikke føler, at de har en stemme.

Online demokrati som eksperiment

De digitale muligheder er en anden fantastisk anledning til at inddrage ungdommen i demokratiet. I Alternativets Unge ønsker vi helt grundlæggende, at Danmark bliver verdens mest inddragende demokrati, og vi ser helt klart digitalisering som et skridt i den retning. Vi må dog ikke eksperimentere så meget med vores demokrati, at vi ødelægger grundlaget for vores samfund. Derfor skal forandringerne komme lidt ad gangen. 

Første trin kan netop være at eksperimentere, hvor eksempelvis BorgerForslag.dk var et succesfuldt forsøg på vejen mod forandringerne. Nu er det på tide at tage næste trin på trappen. 

Vi er altså klar på at eksperimentere og foretage mindre lokale afstemninger digitalt og dermed bruge dem som trappetrin mod et system, der virker. Det er bare vigtigt, at vi tager trinnene et ad gangen – ellers risikere vi at falde, inden vi når toppen.