DEBAT

Politikerne tænker mere på stemmer end på klimaet

15. Marts 2019  |  Rasmus Langkjær Jakobsen, 18 år, 1.g på Næstved Gymnasium

Derfor skal du læse med:

Politikerne tænker mere på at høste stemmer til et snarligt folketingsvalg end på at redde klimaet. De ændringer, der skal til, kræver nemlig, at vi allesammen skal ofre noget nu, og det er ikke populært hos vælgerne, skriver 18-årige Rasmus.

Rasmus Langkjær Jakobsen

Rasmus Langkjær Jakobsen

Jeg er en ung dreng på 18 år, jeg studerer på Næstved Gymnasium på den bioteknologiske linje og er på mit første år.

Jeg går rigtig meget op i politik, jeg elsker at sige min mening højt og debattere.

Udover det går jeg virkelig meget op i klimaet og ligestilling, da det er mine mærkesager, og så er jeg meget aktiv i et ungdomsparti.

Vi lever i Danmark, et moderne samfund.

Vi er ikke bare her i landet – men også i alle de andre vestlige lande – ekstremt privilegerede med den nye teknologi.

Men det har en pris.

Sammen med mange andre lande bruger vi enorme mængder af energi hver evig eneste dag. Vi kører rundt i vores store dieselbiler, bruger kæmpe mængder af elektricitet, produceret på afbrænding af kul og kyler ting i skraldespanden, der lige så godt kunne genbruges.

Nu står vi så over for den globale opvarmning. Synes vi ikke, at vi skal gøre noget ved det? 

Jeg synes, det er for dårligt, at folk ikke tager de her kæmpe problemer mere seriøst; jeg synes, det er for dårligt, at folk ikke vælger at gøre noget ved det; og jeg synes, det er for dårligt, at politikerne ikke sætter mere fokus på problemet. 

Der er politikere, der ikke har fatter det

Mange partier har taget stilling til, hvad der kan gøres for at rette op på det, vi har gjort mod jorden. Men der er helt alvorligt også nogle politikere, der har udtalt sig om, at de ikke tror på den globale opvarmning.

Ja, man tror det er løgn, når jeg siger, at det ikke er Trump, jeg taler om. Der er skam også danske politikere, der ikke tror på klimakrisen.

Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, udtalte sidste år:

“Menneskeskabte klimaforandringer er et spørgsmål om tro, og tro hører til i kirken.”

Man tror, det er løgn, men nej, det er realiteterne i dansk politik. Partiet med næstflest mandater fra folketingsvalget i 2015 har udtalt, at klimaforandringer er et spørgsmål om tro!

Det synes jeg virkelig ikke er godt nok. Omkring 97 procent af verdens klimaforskere er enige om, at der er menneskeskabte klimaforandringer. På trods af det, tillader politikere sig at udtale sig på den måde.

når man har magt, må man tage ansvar

Folk med så stor magt som politikere burde gøre noget i stedet for at skubbe problemet væk.

Jeg har en lille idé om, hvorfor de gør det: Hvis de lavede en målrettet politik for at stoppe klimaforandringer, ville det blive upopulært på kort sigt, og dermed ville de miste stemmer til det næste folketingsvalg.

Det, synes jeg, er en alt for egoistisk og kortsigtet tankegang.

Det er politikerne, der har et ansvar for at investere i grøn teknologi, udfase alle benzin- og dieselbiler, optimere landbruget grønnere, og så i bund og grund bare informere befolkningen om de valg, de tager i deres hverdag, og om hvor miljøvenlige de er.

En meget enkel måde at gøre det på kunne være ved at sætte klimamærker på for eksempel fødevarer, ligesom man gør med hårde hvidevarer.

Det kunne gøre borgerne mere oplyste om, hvilke grønne og ikke så grønne valg de træffer.

Tænk mere langsigtet

Jeg synes, at politikerne burde tænke mere langsigtet og tænke på det fremtidige Danmark.

Det nytter ikke noget bare at sidde og kigge på, mens vi misbruger jordens ressourcer, og klimaforandringerne bare bliver værre.

Det kan godt være, at regeringen har lavet et nyt klimaudspil, og at det ser meget godt ud på papiret.

Men hvad nytter det at give omkring 180 millioner kroner til forskning i klimaet, hvis der samtidig fyres ansatte på det natur- og biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, som netop er dem, der arbejder med klima og miljø?

Jeg synes simpelthen ikke, at der bliver gjort nok.

Misbruger politikerne deres magt, og/eller er det befolkningen, der ikke kan se alvoren i de massive klimaændringer?

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.