SPILAFHÆNGIGHED

Marcus var spilafhængig og har et opråb: "Forbyd spilreklamer"

17. sep. 2020  |  Caroline Stenderup Korch

Derfor skal du læse med:

Har du prøvet at spille om penge? Det har Marcus Mossalski. Men det tog overhånd i en sådan grad, at han måtte kæmpe for at komme ud af det igen. I dag er han med i et nyt initiativ, der skal hjælpe andre unge med at komme ud af spilafhængighed – og så synes han, man skal forbyde reklamer for spilvirksomheder.  

Caroline Stenderup Korch

Caroline Stenderup Korch

Jeg er 23 år, læser retorik på Københavns Universitet og er praktikant på Spektrum.

Tidligere har jeg arbejdet med præsentationsteknik, været vært på Ungdommens Folkemøde og træner på Politikens kritikerskole.

Da Marcus Mossalski fyldte 18 år, var det ikke kørekortet og byturene, han glædede sig til. Højdepunktet var, da han dagen efter sin fødselsdag kunne oprette en personlig konto på forskellige hjemmesider, hvor man kan spille om penge. 

Den dag tog hans spilleproblem overhånd. 

I dag arbejder Marcus som mentor for andre unge, som er afhængige af at spille om penge. 1 ud af 4 drenge på 17 år er lige nu i farezonen for at blive spilafhængige. 

Står det til Marcus, skal reklamer for betting-hjemmesider, som opfordrer til at spille om penge, fuldstændig forbydes.  

Læs her om hans historie med spilafhængig, hvordan han kom ud af det og hvorfor han sammenligner spilreklamer med cigaretter.

FAKTA: Folketinget overvejer fremtidens spilreklamer

Hvert døgn bliver der vist 1187 spilreklamer.  

I efteråret skal Folketingets partier forhandle om nye retningslinjer for reklamer for pengespil.  

Skatteminister Morten Bødskov (S) håber, det vil ende med strammere regler for reklamerne.  

Center for Ludomani og herrelandsholdets træner Kasper Hjulmand synes, man bør forbyde betting-reklamer helt. Det bakker SF blandt andet også op om.

Kilde: TV2

Jeg hedder Marcus Mossalski og er 20 år gammel. Til daglig driver jeg min egen lille virksomhed, der sælger Liverpool merchandise. 

Jeg var afhængig af sportsbetting. Det var tennis, jeg brugte al min tid på. Det er faktisk relativt tilfældigt, at det blev tennis. Jeg blev grebet af, hvordan bolden hele tiden ruller – er den inde, er den ude, går den i nettet eller ej? Det kunne jeg sidde og gøre dag og nat.  

Min døgnrytme var indstillet efter, hvor de var henne  World Touren. Hvis de var i Kina, kunne jeg stå tidligt op og gå tidligt i seng. Hvis de var i USA, kunne jeg være oppe hele natten og gå i seng om morgenen. Det var alt imens, jeg skulle få det til at fungere med gymnasiet og være en normal 18-årig dreng.  

Jeg var på den ene side ensom og bange, og på den anden side var det spillet, der gav mig en eller anden form for mening med mit liv.  

Jeg gik rundt og var notorisk bange for, at jeg ikke kunne holde mit spil kørende, og at jeg på et eller andet tidspunkt ville løbe tør for penge. Jeg havde en følelse af, at når der ikke var noget, der rullede og ikke var noget på spil, så var mit liv egentlig meningsløst.  

Spillet endte med at fylde alt. Jeg kunne ikke slukke det. Jeg kunne ikke gå i seng uden at have et spil i gang, jeg kunne ikke sidde i skolen og have en helt almindelig time uden, at der ikke var noget kørende.  

Det var den 21. juni 2018, dagen efter min 18-års fødselsdag.  

Ligesom alle andre 17-årige glædede jeg mig til at fylde 18. Men jeg glædede mig, fordi jeg så kunne oprette min egen personlige konto på diverse betting-sider, og så kunne jeg for alvor udleve drømmen. 

Indtil da havde jeg haft et problem. Man kan blive spurgt om ID i kiosker, og man kan ikke oprette en online konto med sit eget nemID, når man er under 18. Så der blev jeg holdt tilbage. Jeg havde heller ikke kørekort, så jeg kunne ikke bare lige sætte mig ind i min bil og køre ned på tanken.

Der var sådan nogle naturlige barriererMen da de var væk, tog det for alvor fart, og jeg spillede på fuld tid.

Det første halve år efter min fødselsdag var jeg uvenner med mine forældre og min søster cirka hele tiden. Især min søster holdt ikke igen med at stille kritiske spørgsmål. Derfor gik der tre måneder, hvor jeg faktisk ikke talte til min søster. Der var ikke nogen, der skulle stille spørgsmål, for jeg vidste selvfølgelig bedst.  

For mine forældre og søsters skyld vidste jeg godt, at det burde stoppe – for de havde det af helvedes til og var kede af det. Så det var måske især på grund af min mor og søster, at jeg gik med til at tage til en forsamtale til ludomanibehandling.

Men jeg gik til samtalen med indstillingen: Jeg stopper aldrig. 

For mig blev det afgørende at tale med en, der havde været i samme båd. Min behandler var tidligere misbruger og vidste præcis, hvordan jeg havde det. Han sagde: ”Jeg har jo konstateret, at du er ludoman, så jeg ved udmærket godt, hvilke følelser du går rundt med.” 

Jeg fandt herefter hurtigt ud af, at det faktisk er et ret fedt liv uden at spille. 

Jeg får allerede ugentligt beskeder fra unge under 18 år, der spørger om hjælp. Det er måske, fordi jeg er åben om mit misbrug i medierne.

Jeg er selvfølgelig ikke behandler, men jeg har nogle erfaringer, som jeg kan give videre. Og så kan jeg sende folk i retningen af behandlere og gode fællesskaber.  

Og så tror jeg, at det er vigtigt at vide, at jeg ikke kan lære nogen at styre deres spil. Jeg kan hjælpe dem med at stoppe. For det her er en afhængighed fuldstændig som alkoholikere og narkomaner. Man er nødt til at lægge det fuldstændig fra sig.   

Da jeg var 14 år gammel, troede jeg, det var normalt at spille, når man sad og så en Champions League-kamp med gutterne.

Jeg tænkte: ”Der er ikke nogen voksne mennesker derude, som sidder og ser det her uden at spille og bare for underholdningens skyld.” Det skal jeg lige love for, at der er mange, der gør. Jeg er selv en af dem i dag. 

Jeg synes, det er vigtigt at understrege, at mit misbrug er mit eget ansvar. Men reklamerne gør ikke mit ansvar lettere.

Problemet er, at reklamer er med til at normalisere tingene. Så jeg synes, det er fuldstændig absurd, at vi bliver eksponeret for reklamer som dem fra Unibet og SpilNu i TV’et lige op til en stor fodboldkamp. I min optik skal det forbydes fuldstændigt.  

Man kan jo sammenligne spilreklamerne med rygning: Der er en grund til, at vi for eksempel ikke reklamerer for cigaretterMan vil gerne undgå, at unge mennesker starter med at ryge. Man kunne jo bruge samme taktik som med rygning og stoppe med at vise de her reklamer lige i ansigtet på unge mennesker.  

Det samme gælder selvfølgelig på sociale medier.

FAKTA: "Det sidste bet"

Ligesom med alkohol og stoffer kan man blive afhængig af pengespil. Det kalder man ludomani eller spilafhængighed.  

Det sidste bet er en gratis hjælp til personer med spilproblemer som ludomani, der er under 30 år gamle.  

Mentorerne er frivillige og har selv haft spilproblemer inde på livet som afhængig eller pårørende til en afhængig.

Alle unge, der ønsker hjælp med deres spilproblemer, kan få en personlig mentor på detsidstebet.dk. Mentoren kan guide, støtte og vejlede den unge gennem et spilstop. 

Kilde: detsidstebet.dk