Foto: David Mcnew/Reuters/Ritzau Scanpix

AMERIKANSK VALG

Ung Biden-fan: Waresa går med mundbind på grund af klimaforandringerne

7. oktober 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

Når 22-årige Waresa Hu lukker øjnene og forestiller sig den værste fremtid, ser hun fire år mere med Donald Trump. Hun er glad for, at Joe Biden tager klimaforandringerne seriøst og kæmper imod racisme – men hun er bange for, at folk ikke bruger deres stemme til præsidentvalget. Læs 6 spørgsmål og svar fra Waresa her.

Caroline Tranberg

Caroline Tranberg

Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum. Jeg skriver mest om politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.

Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på faktatjekmediet TjekDet og på DR Ultras serie Klassen.

Den anden dag skrev jeg til min amerikanske veninde Waresa på messenger og spurgte, hvad hun tænker om præsidentvalget:

”Waresa! Hvordan har du det? Alt ok i USA de her dage? Vi skriver om det amerikanske valg på arbejdet i de her dage og så tænkte jeg på dig!”

Jeg havde ikke lige regnet med hendes skræmte svar:

”Caro! Ej et spændende emne. Tak fordi du tænker på mig! Min største bekymring ved valget er, at folk ikke stemmer – og hvis de stemmer, at folk sætter kryds ved fortsat systemisk racisme, undertrykkelse og uretfærdighed. Det er skræmmende, at nogle mennesker ikke tror på klimaforandringer. Den allerværste fremtid, jeg kan forestille mig, er fire år mere med Trump som præsident.”

Men hvorfor er Waresa bange for Donald Trumps tackling af klimaforandringer og racisme  og hvorfor bekymrer det hende, at mange amerikanere ikke stemmer? Læs svarene fra en ung Biden-stemme her. 

FAKTA: JOE BIDEN

Joe Biden er Demokraternes præsidentkandidat og kæmper lige nu for at blive USA’s næste præsident i stedet for Donald Trump 

Han blev født i 1942 i Pennsylvania på USAs østkyst og er derfor 77 år. 

Han var vicepræsident for Obama fra 2009-2017 og har mange års erfaring i politik – både som senator og medlem af Kongressen.

Kilder: finans.dk

“Ja! Jeg kører dobbelt op på mundbind – ét der beskytter mod COVID-19 og ét der beskytter mod røgen fra skovbrandene på vestkysten.

Klimaforandringerne er kommet meget tæt på med skovbrandene i Californien. Hvis man vil passe på sig selv, er det bedste faktisk at blive indendørs. Og her skal vi være forsigtige, når vi åbner vinduerne og tænder for aircondition. 

Det er totalt hjerteskærende at se min hjemstat være i flammer. Der er mennesker, som mister deres hjem og er i dyb sorg.”  

“I andet år på college tog jeg flere fag om folkesundhed, hvor vi lærte om klimaforandringer og betydningerne af det. Jeg tror for alvor, jeg indså, hvor omfattende problemet er, da vi kiggede på før- og efterbilleder af naturen; havenes vandstand der stiger og gletchere der smelter.

Vi mennesker bliver ved med at skade klimaet med luftforurening fra for eksempel transportmidler. 

Da jeg skulle have en bil, valgte jeg en hybrid, som udleder mindre CO2. Det er svært ikke at have en bil i San Fransisco, hvor jeg bor. Men der er kommet flere cykelstier og bedre fortove, og derfor prøver jeg at prioritere offentlig transport i stedet for at køre rundt.  

Jeg kender ikke alle detaljerne af Bidens klimaplan, men jeg er lykkelig for, at han anerkender alvoren og prioriterer at holde vores jord i live i mange år endnu.”

Waresa Hu

Waresa Hu

Jeg hedder Waresa Hu, er 22 år og bor i San Fransisco på USAs vestkyst.

Jeg læser en kandidat i uddannelse og marketing og har et studiejob i et PR-bureau. 

VIDEO: SKOVBRANDE I CALIFORNIEN

Igen i år hærger skovbrande i Californien. De fleste er sat i gang på grund af lynnedslag, som antænder på grund af meget høje temperaturer, tør luft og stærke vinde.

Ifølge Californiens brandvæsen har seks af de 20 største skovbrande i delstatens historie fundet sted i 2020. 

Kilde: Jyllands Posten og Sky News, september 2020

“Jeg har oplevet racisme i mit liv. Det var ret slemt, da COVID-19 brød ud og Trump begyndte at kalde corona for ”Kina-virussen”. Det påvirkede mig, når jeg gik forbi fremmede i offentligheden, som kiggede mere.

Før det blev obligatorisk at bære mundbind i San Francisco, løb jeg ofte en tur i nærheden af, hvor jeg bor. Jeg sørgede for at holde den påkrævede afstand til andre. Men en dag var der en gammel dame, der råbte af mig og kaldte mig dum, fordi jeg ikke havde mundbind på og for at have været “med til at sætte gang i pandemien,” som hun sagde.”

“Når Trump vælger at tale om COVID-19 som “Kina-virussen”, synes jeg, han bidrager til racisme og undertrykkelse. Det bliver personligt, når han kobler corona til en bestemt etnisk gruppe – og det er jo bevist, at etnicitet ikke er skyld i virussen.

Det bliver på en måde “i orden” at tale anti-asiatisk, når en så magtfuld person som Donald Trump, gør det. Og det spreder sig hurtigt til alt fra skoler til virksomheder og bidrager til fremmedhad overfor mennesker med asiatisk baggrund.” 

VIDEO: TRUMP KALDER COVID-19 "KINA-VIRUSSEN"

Donald Trump har flere gange kaldt coronavirus for “Kina-virussen” og i denne video siger han det til en journalist med asiatiske gener.

Flere mener, at det er et udtryk for racisme. WHO advarer mod at kalde coronavirus for ”Kina-virussen”, fordi det kan virke stødende overfor mennesker fra Kina.

Kilde: WHO og The Telegraph, maj 2020

(Fakta: Til det amerikanske præsidentvalg i 2016 stemte cirka 60 procent af amerikanerne. Til det danske Folketingsvalg i 2019 stemte 84,5 procent af danskerne.)

“I år gør jeg virkelig en indsats for at spørge mine venner, om de har registret sig til at stemme og hvem de planlægger at stemme på. 

Jeg har endnu ikke stødt på nogen af mine venner, som ikke vil stemme ved det kommende valg. Men en undskyldning som jeg har hørt før, er, at ”min stemme gør jo nogen forskel, og derfor kan jeg ikke se meningen i at stemme.”  

“Hvis vi virkelig gerne vil stoppe systemisk racisme, have et bedre sundhedssystem og få styr på ligestilling og retfærdighed, så er vi også nødt til at stemme. Derfor:

Tjek op på, om du er registret til at stemme.

Sæt dig ordentligt ind i, hvem kandidaterne er og hvad de støtter – de er med til at stemme love igennem, som har en betydning for vores liv.

Stil spørgsmål og vær villig til at lytte og lære noget nyt.”

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.