Foto: Privat

AMERIKANSK VALG

Ung Trump-stemme: Bradley er våbenglad, coronaskeptisk og tror ikke på faktatjek

6. oktober 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

20-årige Bradley Willett fra USA deler dagligt memes og citater, der støtter Donald Trumps politik. Han er for våben, og mener, at det er Joe Bidens folk, der spreder falske nyheder. Jeg har talt med ham om 3 indlæg, han har postet på sociale medier, som betyder noget for hans stemme til præsidentvalget. 

Caroline Tranberg

Caroline Tranberg

Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum. Jeg skriver mest om politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.

Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på faktatjekmediet TjekDet og på DR Ultras serie KLASSEN.

For seks år siden fløj min lillebror til staten Washington i USA for at læse 10. klasse på en amerikansk folkeskole og bo hos en amerikansk familie.  

Året efter besøgte jeg hans nye familie og blev taget ind med store kram af min lillebrors nye amerikanske far, mor, to søstre og bror. En ægte amerikansk familie med campingvogn, våben og åbne arme.

Da jeg kom tilbage til Danmark, begyndte vi at følge hinanden på Facebook og Instagram. Samtidig begyndte positive posts om Donald Trump for første gang at dukke op i mit feed og gør det stadigvæk i dag.

Især min lillebrors amerikanske bror, 20-årige Bradley Willett, deler dagligt memes, billeder og citater for våben og imod faktatjekkere. Nu er præsidentkampagnen i gang, og Bradley fylder mere i mit Facebook og Instagram feed.

Derfor ringede jeg til Bradley for at få ham til at forklare, hvorfor han viser på sociale medier, at han stemmer på Trump. Tre posts om fake news, våben og corona-masker på hans sociale medier sprang mig i øjnene. 

Her forklarer han, hvorfor netop de citater skulle have liv på sociale medier.

FAKTA: DONALD TRUMP

Donald Trump er en republikansk politiker, der har været USAs præsident siden januar 2017. Der vandt han valget over demokratiske Hillary Clinton.
 
Han blev født i 1946 i New York og er derfor 74 år.
 
Udover at være præsident ejer han virksomheden Trump Organization, som renoverer og opfører især luksushoteller og casinoer.
 
I år står han overfor den demokratiske politiker Joe Biden i præsidentvalget.
 
Bradley Willett

Bradley Willett

Jeg er 20 år og bor i Spokane i staten Washington på USA's vestkyst. Jeg arbejder med at transportere og opbevare korn fra landbrug.

I år stemmer jeg for første gang. Min stemme går til Donald Trump.

FAKE NEWS:

”Faktatjekkere har taget rigtig mange af mine indlæg ned på sociale medier.

Et eksempel er en video, hvor Joe Biden går ud af et fly, og står og vinker til … ingen. Den delte jeg på Facebook, fordi det er sjovt, at han lader som om, han er Donald Trump. På mit opslag står der nu, at faktatjekkere har fundet ud af, at der faktisk var mennesker tilstede, nemlig en del brandmænd. Fordi den er faktatjekket, kan jeg desværre ikke dele videoen med dig.

Jeg mener ikke, at Donald Trump spreder falske nyheder. Jeg mener snarere, det er demokraterne, der gør det.

De fortæller ikke ærligt om Joe Bidens helbred. Han er gammel, og jeg mener, at der må være noget galt. Jeg har set en masse videoer, hvor han ikke kan sætte en sætning ordentligt sammen.”

Caroline: Tidligere arbejdede jeg på et faktatjekmedie. Her interviewer man to uafhængige forskere, som forsker indenfor det område, der så beslutter, om det er sandt eller falsk. Hvad tænker du om den måde at faktatjekke på?

”Spændende. Men selvom du er faktatjekker, hvordan ved du så, at de professorer du taler med, har sandheden? Måske en 20-årig dreng fra Washington har sandheden? Lige nu er der rigtig mange sandheder, som folk ikke har turdet sige højt, før Trump kom til magten.”

En faktatjekker er typisk en journalist, hvis arbejde er at lede efter falske nyheder i artikler, på sociale medier og andre steder. Faktatjekkeren researcher og taler med forskere og folk, der ved noget om emnet. På den måde tjekker de, om påstanden er sand, falsk eller et sted derimellem.

I Danmark har vi to faktatjekmedier. De hedder TjekDet og Detektor. Her holder de øje med påstande fra især danske politikere og andre meningsdannere, der udtaler sig i den offentlige debat.

I USA har man flere faktatjekmedier. Nogle af de store er Politifact og FactCheck.org. Lige nu følger de især den amerikanske præsidentkamp og faktatjekker løbende påstande fra Donald Trump, Joe Biden og andre, der udtaler sig om amerikansk politik.

VÅBEN:

”For det første er T-shirten lavet i USA af amerikanske veteraner fra militæret. Jeg køber kun tøj, der er lavet i USA. Mine penge skal tilbage ind i den amerikanske økonomi, ikke ind i for eksempel Kinas.

Jeg kommer ikke til at fortælle dig, hvor mange våben, jeg har, men de får mig til at føle mig sikker. Hvor jeg bor, er der meget kriminalitet og derfor meget politi. Jeg vil ikke dræbe nogen, men jeg vil kunne forsvare mig selv.

Derfor glæder jeg mig til at fylde 21 år, så jeg også kan have et våben liggende i min bil.”

Caroline: I Danmark skal du have en særlig tilladelse fra politiet og have været med i en skytteforening i to år for at købe et våben. Alligevel har vi langt mindre kriminalitet end i USA. Hvad tænker du om det?

”Det er helt vildt at høre, at I ikke må have våben i Danmark. Det vidste jeg faktisk ikke. Men der er mit argument jo, at hvis en forbryder vil gøre noget ulovligt, skal personen nok få fat i de våben. Derfor kan det ligeså godt være lovligt at have våben, så man har muligheden for at forsvare sig selv.”

I Danmark skal man have politiets tilladelse til at købe, eje, bære eller bruge skydevåben og andre særlige farlige våben og knive.

For at købe en pistol skal man være 20 år og have været aktivt medlem i en skytteforening i to år. For at købe en riffel skal man være 18 år, men 16 år hvis man har sine forældres samtykke.

I USA har man ret til at bære våben. Det står i den amerikanske forfatning, som svarer til den danske grundlov: “Da en velreguleret milits er nødvendig for sikkerheden for et frit land, skal retten for folket til at bære og opbevare våben ikke indskrænkes.”

Man skal være 18 år for at købe rifler og geværer i USA. Håndvåben må sælges til amerikanere over 21 år.

Kilde: dr.dk

CORONA:

”Jeg tror selvfølgelig, at coronavirus findes, men den skal ikke begrænse mit liv.

Den anden dag var jeg inde på en tankstation uden mundbind. Jeg løj og sagde til ham bag disken, at jeg havde en sygdom, der gør, at jeg ikke kan have mundbindet på. Folk på tanken så vredt på mig, og jeg gik. Normalt lyver jeg ikke, men jeg er træt af, at andre folk skal kontrollere, hvordan jeg lever.

Jeg tager mundbind på, når jeg besøger min bedstemor. Hun har ikke været uden for en dør, siden virussen kom, fordi hun næsten er 80 år og har et dårligt immunforsvar. Jeg vil ikke have, at nogen amerikanere dør på grund af en kinesisk virus.”

Caroline: Tænker du på, at nogle kan blive stødt, når du kalder det ”den kinesiske virus”?

“Desværre tænker jeg ikke sådan. Donald Trump kalder det den kinesiske virus, og så gør jeg også. Jeg siger bare, hvad jeg har lyst til.

Når jeg lægger noget op på sociale medier, er det både til mine venner, som bakker mig op i mine synspunkter, men det er også til dem, som er uenige, som jeg måske kan vende til at stemme på Trump.”

I Danmark gælder reglerne for at bære mundbind i offentlig transport og på steder, der serverer mad og drikke. Som privatperson får du en bøde på 3.000 kroner, hvis du ikke bærer mundbind. Anden gang det sker, fordobles bøden.

Kilde: politi.dk

I USA er reglerne og bøderne forskellige fra stat til stat. I staten Washington på vestkysten, hvor Bradley Willett bor, kan politiet straffe med bøder op til 6.500 kroner og man kan også komme i fængsel. Det er dog ikke uddybet, hvordan politiet håndhæver straffen.

Kilde: Jyllands-posten