DEBAT

Veganerpartiet Ungdom: Som vi dyrker jorden nu, ville det være en gave for alle andre arter, hvis mennesket uddøde

21. juli 2020  |  Simon Haakonsson, 17 år, klimaordfører for Veganerpartiet Ungdom

Derfor skal du læse med:

Vi mennesker kan sagtens leve i symbiose med naturen. Men det kræver, at politikerne sætter naturen og økosystemer i centrum for deres beslutninger, mener Veganerpartiet Ungdom, der vil sætte økocentrisme på dagsordenen i Folketinget.

Simon Haakonsson

Simon Haakonsson

Jeg er klimaordfører i Veganerpartiet Ungdom og går på Rysensteen Gymnasium.

Når ikke jeg laver lektier eller klimaaktivisme, spiller jeg guitar eller kokkererer vegansk mad.

Efter efterhånden meget lang tid med uvant karantænelivsstil, er en tilbagevendende normal stærkt tiltrængt.

Hverdagen er savnet. Men skal vi have noget holdbart at vende tilbage til, skal vi have økocentrisme ind på Borgen. I det nystiftede ungdomsparti Veganerpartiet Ungdom er det netop det, vi vil sætte på dagsordenen.

Økocentrisme er idéen om, at naturen og økosystemer skal være i centrum for politiske beslutninger – ikke mennesket. Alt for længe har vi levet i en antroprocentrisk verden, hvor mennesket er blevet set som værende overlegent. En verden hvor vi, fordi vi er den overlegne art, har måttet fælde den skov, har måttet sprøjte på den mark, har måttet udvinde de ressourcer og har måttet slå disse dyr ihjel. En kolonisering af naturen.

Det har resulteret i årtiers negligering af miljø og klima og er grunden til, at vi i dag står i både en klimakrise, en biodiversitetskrise og en sundhedskrise. Allersenest har negligeringen vist sig gennem, hvad vi alle kæmper med lige nu: Covid-19.

Kig indad, før I dømmer kinesiske dyreforhold

Covid-19 formodes at stamme fra et kødmarked i Wuhan, Kina. Den er – tror man – opstået i en flagermus, og er fra flagermus overført til en anden dyrevært og derefter til mennesker. Denne overgang er antageligvis sket på grund af dårlig hygiejne og for mange levende dyr tæt samlet i “wet markets”. En negligering af andre arters rettigheder.

Som dansk velfærdsborger er det nemt at kritisere de kinesiske dyreforhold for at være utilstrækkelige, og kinesernes madkultur for at være barbarisk. Vi spiser ingen flagermus herhjemme, og vi nærmer os i hvert fald ikke menneskets bedste ven med tanken om et måltid.

Men før man dømmer andre, skal man altid huske at kigge indad: Kig mod det danske landbrug.

FAKTA: Veganerpartiet er tæt på at kunne stille op til Folketinget

 • Veganerpartiet blev stiftet 23. oktober 2018.
 • Partiet beskriver sig som “Danmarks nye grønne parti, funderet i den veganske tankegang; at alle arter har lige rettigheder med mennesker til at leve et liv i frihed”.
 • For at kunne stille op til Folketinget, skal partiet have cirka 20.000 vælgererklæringer. De mangler kun syv procent.
 • 7. april 2019 blev ungdomspartiet, Veganerpartiet Ungdom, stiftet.
 • De beskriver sig som “et ungdomsparti med økocentrisme og veganisme som grundlæggende ideologier med en drøm om at skubbe Danmark i en grønnere- og mere etiske retning.”
Kilder: Veganerpartiet, Altinget og Simon Haakonsson.

Fire bud på, hvordan vi kan leve i symbiose med naturen

Selvom Danmarks landbrug endnu ikke har været kilde til en pandemi, er det ikke uden skyld. 61 procent af det samlede areal herhjemme bruges på landbrug, og med det er vi det mest opdyrkede land i Europa.

Det efterlader minimal plads til natur. Kombineret med det højintensive konventionelle landbrug som finder sted i store dele af Danmark, er det den perfekte opskrift på den biodiversitetskrise, som udpeges af blandt andre IPBES, der er en førende mellemstatslig videnskabsplatform for biodiversitet og økosystemer.

Som vi dyrker jorden nu, ville det faktisk være en gave for alle andre arter, hvis mennesket uddøde. Det er en vild konstatering, men ikke mindre sand. Vi mennesker kan dog sagtens leve i symbiose med naturen. Det ses i indfødte stammer rundt om i verden, og det kræver bare en prioritering og en transformering til et regenerativt landbrug.

Vi foreslår helt konkret følgende:

 1. Fra animalsk til vegetabilsk produktion.
 2. Fra konventionel til økologisk produktion.
 3. Fra monokultur til permakultur.
 4. Og med det fra negligering af naturen til konservering af naturen.

Ny klimalov tegner kun målstregen

Endnu en konsekvens af naturnegligeringen er klimaets tilstand. Man kan ikke komme uden om det faktum, at vi står i en klimakrise, og det er der som sådan også bred enighed om i Folketinget.

Men en vedtaget klimalov er kun en optegning af målstregen for Danmarks grønne omstilling, det er ikke handling. Og nu ses det, at alle parterne har hver deres forbehold for, hvad omstillingen skal betyde, hvilket kan gøre det svært at danne flertal.

Den må ikke ske på bekostning af international konkurrencedygtighed, mener regeringen. Den må ikke ske på bekostning af vækst og arbejdspladser, mener højrefløjen. Den må ikke ske på bekostning af vores traditioner, mener de gammeldags.

Vi kan ikke gå på kompromis med naturen

Selvom mange af holdningerne er velmente, er det ikke den filosofi, der får os igennem den grønne omstilling. Det skaber en idé om, at man kan gå på kompromis med naturen. Men det kan man ikke! Ikke på langt sigt. I Veganerpartiet Ungdom mener vi derfor, at rækkefølgen skal vendes om.

 • International konkurrencedygtighed bør ikke ske på grund af deregulering af miljøtiltag.
 • Vækst, især materiel, bør ikke være sat foran miljø. Det bør ligge bagved på ønskelisten.
 • Vi kan ikke holde fast i alle de arbejdspladser, vi har nu – dem i sort industri skal vi ud af, om det koster eller ej, og så skal vi omskole.

Økoncentrisme skal på Folketingets dagsorden

Naturen har brug for at komme i første række uden forbehold.

Vi skal smide idéen om antropocentrisme ud for at kunne efterlade planeten et bedre sted, end vi fik den. Vi skal stoppe med at tage uden at give tilbage, stoppe med en udtømning af jordens ressourcer og stoppe vores fortsatte status-quo søvngang ud over kanten.

For sundheden, biodiversiteten og klimaets skyld skal vi have økocentrisme ind på Borgen.