DEBAT

Venstres Ungdom: Vil du have indflydelse på europæisk politik, så engagér dig!

15. maj 2019  |  Kasper Justesen, europaordfører for Venstres Ungdom

Derfor skal du læse med:

Hvorfor overhovedet stemme til EU-valget, spørger Kasper Justesen fra Venstres Ungdom og svarer selv: “Hvis man vil have indflydelse på den politiske udvikling i Europa, er det mere vigtigt end nogensinde at engagere sig i europæisk politik.”

Kasper Justesen

Kasper Justesen

Formand for Venstres Ungdom i Randers og europaordfører.

26. maj går alle myndige europæere til europaparlamentsvalg. Her stemmer de på de kandidater, de identificerer sig bedst med.

I Europa-Parlamentet sidder alle de politikere, som befolkningerne i alle medlemslandene har stemt på som deres repræsentanter.

Men hvorfor overhovedet stemme til det valg?

Er EU ikke bare et sted for skrankepaver, der bestemmer, hvilken type lakrids vi må spise, og hvor mange grader vores agurker må krumme?

Svaret er nej.

Hvis man vil have indflydelse på den politiske udvikling i Europa, er det mere vigtigt end nogensinde at engagere sig i europæisk politik.

EU skal fokusere på at løse to udfordringer

Det vigtigste er at bevare stabiliteten i Europa.

Derfor skal EU primært fokusere på at løse to tæt forbundne udfordringer: Folkevandringen mod Europa og truslen mod det indre marked, som gør, at man kan handle og bevæge sig frit på tværs af grænser.

Hvis EU ikke snart gør noget – og gør det effektivt – vil endnu en folkevandring fra Afrika og Mellemøsten ramme os.

De enkelte lande kan ikke stoppe den alene. Kun stærke ydre europæiske grænser kan forhindre en så massiv folkevandring.

Det idéelle europa bygger på frihandel

I dag har flere lande i EU indført grænsekontrol som en reaktion på, at der i 2015 kom en strøm af flygtninge og migranter over de ydre grænser og frit kunne vandre videre op genne Europa.

Kun når vi har en effektiv ydre grænsebevogtning, vil EU-landene igen føle sig trygge nok til at åbne grænserne inde i EU og på den måde sikre, at mennesker kan bevæge sig frit, og varer nemt kan handles på tværs af lande.

Ifølge Erhvervsministeriet betyder det indre marked, at en gennemsnitlig dansk familie er op mod 65.000 kroner rigere om året.

De penge kan bruges på alt fra at sende børn på efterskole til at komme på ferie. Derfor er det sund fornuft at værne om Europa.

Det ideelle Europa om ti år skal bygge på frihandel internt i EU, men også med resten af verden.

Det skal beskytte sine grænser og samarbejde mere om de store udfordringer og mindre om små lokale udfordringer.

  • Hvert femte år er der valg til Europa-Parlamentet. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.

  • Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.

  • I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.
              Kilde: Folketingets EU-oplysning.

Bliv lynhurtigt klogere på EU lige her

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.