DEBAT

virkeligheden skal være grå, ikke medieskabt

Medier_Artboard 1
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

24. januar 2019  |  Oscar Schack Madsen18 år gammel og medlem af Alternativets Unge

Derfor skal du læse med:

Medierne skal få fingeren ud og begynde at lave samfundsrelevante historier i stedet for ligegyldige artikler, mener debattør Oscar Schack Madsen fra Alternativets Unge.

Oscar Schack Madsen

Oscar Schack Madsen

Jeg er 18 år, går i 3.g på Odense Teknisk Gymnasium. Jeg er meget aktiv i Alternativets Unge, hvor jeg er ansvarlig for Sociale Medier og sidder i Politisk Udvalg.

Når jeg ikke er politisk aktiv, går en del af min tid med at drive en lille IT-virksomhed og lytte helt vildt meget til podcast - særligt de politiske af slagsen.

Og så drikker jeg øl med vennerne og hygger mig rundt omkring, som man nu gør.

Er virkeligheden til at stole på? Er klimaforandringerne virkelige eller bare en historie, der sælger?

Er en mur ved den mexicanske grænse bare et stunt, og er kirsebærtræerne virkelig så pink som på Instagram? 

Vi lever i en tid, hvor mediernes måde at behandle og udvælge nyheder på har ændret sig, og hvor jeg trods min unge alder fristes til at sige, at det var bedre i gamle dage. 

Vi lever i en tid, hvor sociale medier fylder en del, og hvor folk i højere grad går op i, hvordan deres salat ser ud, end hvordan den smager. 

Vi lever i en tid, hvor artiklerne bliver kortere og mere konfliktsøgende, i takt med at brugerne vænner sig til den sensationsjournalistisk, som de får tudet ørerne fulde af på sociale medier. 

Vi lever i en tid, hvor virkeligheden til tider er en anden i medierne.

En virkelighed hvor kontrasterne er store, og hvor det, der fylder mest, er død, ødelæggelse, svindel og humbug. Denne virkelighed er bare ikke virkelig.  

Et kapløb om dit klik

I gamle dage var det mediehusene, der mere eller mindre havde monopol på videreformidlingen af nyhederne. 

Det betød, at medierne fik tid til at fylde alle deres spalter ud med dybdegående artikler til morgendagens avis, uden at Povl fra Hjørring eller Den Korte Avis, skulle breake historien før dem.  

Denne virkelighed er en helt anden i dag. I dag er medievirkeligheden blevet et kapløb, hvor alle med en profil opererer som et mediehus, og hvor der ikke er tid til at fortælle den nuancerede historie, men blot den historie der giver klik.

Hvor bliver de samfundsvigtige historier af?​

Denne nye medievirkelighed gør det utroligt svært for de etablerede medier at operere. De skal hele tiden være hurtigere og mere interessante end samtlige katte- og Trump-videoer tilsammen. 

Resultatet er, at mediehusene i højere grad end tidligere bytter samfundsvigtige historier, ud med en sur kvinde, der ikke kunne købe en trøje i størrelse XXXL, eller en person, der hverken er mand eller kvinde, som er stødt over et tilfældigt piktogram i et ligegyldigt DSB-tog. 

Det er ikke for at sige, at medierne slet ikke bringer nyhederne, der viser virkeligheden, som den er. De historier forsvinder bare i mængden af ligegyldige og overdramatiserede nyheder. Det kan virke uskyldigt. For hvem gider overhovedet læse en artikel om den nye sundhedsreform? 

Men problemet er, at vi – hvis denne udvikling fortsætter – på sigt stiller borgerne med et radikalt andet og langt mere dramatisk billede af den virkelighed, de lever i.

Få fingeren ud og husk, hvad I er her for

Medierne skal begynde at indse det, som medier i tidligere generationer indså; at deres fornemmeste opgave er at oplyse borgerne om, hvordan verden hænger sammen, og at medierne ikke er tvunget til at også at fungere som endnu et realityshow, der følger med i ligegyldige men underholdende sager.

Medierne skal få fingeren ud af et hvis sted og i højere grad vende tilbage til at fylde deres spalter og websites, hvor det står værst til, med virkelighedsnære og samfundsrelevante artikler, der viser virkeligheden, som den er, og ikke som den sælger. 

Medierne skal bevæge sig væk fra at skrive de historier, hvis eneste reelle indhold er en sælgende konflikt, og i højere grad supplere de artikler med historier, der viser fremskridt og løfter optimismen bare en smule. 

Virkeligheden er grå, og det må vi acceptere

Derfor er min opfordring til alle jer – og nu taler jeg både til mediehusene og alle jer selvoptagede se-hvor-mange-likes-jeg-får-typer, som er en lige så stor del af problemet: Pak jeres polerede og urealistisk spændende virkelighed væk, og pak virkeligheden frem igen. 

Lige nu bidrager I i alt for høj grad til et forskruet billede af en verden, der enten er i brand eller kvalmende lyserød. Den udvikling bliver nødt til at stoppe én gang for alle. 

Og vi bliver nødt til at acceptere, at virkeligheden i højere grad er grå, og det er ikke noget være flov over. For selvom en grå virkelighed måske er kedelig og ikke sælger aviser, så er den i det mindste mere sand end den medieskabte.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.