Foto: Niklas Ernst

POLITIK

5 måder du kan ændre verden
fra din computer

15. maj 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

Hvordan kan man ændre verden, når man er tvunget til at sidde hjemme bag skærmen? Her er 5 måder.

Caroline Tranberg

Caroline Tranberg

Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum.

Jeg skriver mest om politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.

Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på faktatjekmediet TjekDet og på DR Ultras serie Klassen.

Kan man ændre verden med et billede og et hashtag? Ja, mener klimaaktivisterne. På Instagram, Twitter og Facebook deler de hver fredag billeder under hashtagget #digitalstrike – i stedet for fysisk at strejke foran deres skole.

Hvis du også vil strejke for klimaet, kræver det et skilt, et godt klima-quote og en selvudløser på telefonen.

Du kan også lave dit eget hashtag og demonstrere for det, der betyder noget for dig.

Nu har du endelig tiden til at sætte dig ned og skrive om din sag.

Under coronakrisen har vi på Spektrum for eksempel udgivet de her debatindlæg:

– “Regeringen skulle have sendt 9. klasserne i skole som det første”

– “Coronamillionerne skulle ikke være gået til kulturen” 

– Klimabøn til politikerne: Lær af Covid-19

Send dit debatindlæg til os på spektrum@altinget.dk, så hjælper vi dig med at rette det til og udgive det på vores hjemmeside og sociale medier.

Har du en idé til en ny lov? Så kan du stille et borgerforslag til Folketinget. Det er ret simpelt – for at oprette et forslag skal du skal bruge dit nem-ID og e-mails på tre mennesker, der vil skrive under.

Du kan også skrive under på andres forslag på hjemmesiden. Lige nu ligger der for eksempel et forslag om at afskaffe alle eksamener på ungdomsuddannelser og et om, at laktose- og glutenfri varer skal være billigere.

14. maj 2020 blev et borgerslag for første gang vedtaget af politikerne. Her står der, at vi skal have en ny klimalov, der forpligter Danmark til at leve op til internationale mål for at reducere klimaet.

Der er rigtig mange, som debatterer i kommentarfelter på sociale medier. Det kan godt virke skræmmende, fordi det når ud til mange mennesker, og fordi tonen kan være hård.

Men der er også en del lukkede debatgrupper på Facebook, for eksempel Fri Debat hvor forskellige mennesker poster artikler, de har læst, og diskuterer dem. 

Du kan også vise din mening ved at stemme i stories på Spektrums Instagram, hvor vi spørger om alt fra, hvad du synes om Kongehuset, til hvordan det har været at få fjernundervisning under coronakrisen.

Når du deltager i debatter, kan du nemt og hurtigt fortælle din mening og måske påvirke, hvad vi og andre medier kommer til at skrive om næste gang.

På hjemmesider som Change.org, Avaaz.org eller 38 Degrees opfordrer de dig til at starte din egen underskriftsindsamling. Her behøver du kun et navn og en e-mail for at komme i gang.

Der er ikke automatisk nogle politikere eller andre, der tager din sag op, hvis du får mange underskrifter. Men det er en god måde at kunne vise, at flere mennesker støtter din sag.

Og så kan du jo altid sende din indsamling videre til den politiker, du vil have til at lytte til dit budskab. Kontakt politikerne direkte på sociale medier eller find mails på alle politikere i Folketinget her.

FAKTA: Corona lukkede Danmark ned

En coronavirus, der gør os syge med COVID-19, har spredt sig verden rundt.

11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen derfor Danmark ned for at stoppe virussen fra at sprede sig så hurtigt.

Siden er genåbningen langsomt gået i gang. Senest er skolerne, storcentrene og frisørerne blandt dem, der igen må holde åbent.

Kilder: ssi.dk, regeringen.dk.