9. maj 2019 | Christina Houlind
Derfor skal du læse med:
Plastikforurening er et stort problem for vores miljø i verdenshavene. Havdyrene spiser plastikken eller bliver i værste fald slået ihjel af den.
Jeg er 22 år gammel og journalist på Spektrum og Altinget.
Jeg har arbejdet i Bruxelles med EU, som er et af mine yndlingsemner.
Bestik.
Ballonpinde.
Tallerkener.
Flamingokopper.
Det kan du snart ikke købe mere. I hvert fald ikke i plastik.
EU er gået til kamp mod plastikforurening. Derfor har de forbudt en masse forskellige ting, som er lavet af engangsplastik, så det ikke ender i havene eller i de dyr, vi spiser.
HVEM SKAL DU STEMME PÅ: Tag vores partitest her
Næsten alt, man bruger til at holde en god gammeldags børnefødselsdag. Vi taler engangsbestik, tallerkener, sugerør, ballonpinde og kopper. Så har man også forbudt vatpinde og en bestemt plastiktype, man kalder oxo-plast, der skal være noget rigtig skidt, fordi det bliver til mikroplast – føj!
Det kommer an på, hvem du spørger. Rethink Plastic er en samarbejdsorganisation for miljøorganisationer, der kæmper mod plastikforurening. De mener ikke, det er godt nok.
Selvom flere ting bliver forbudt, er der også mange ting, hvor EU’s medlemmer kun skal “begrænse forbruget væsentligt”. Og hvad betyder det? Der er ingen konkrete mål eller konsekvenser. Derfor er miljøorganisationerne skeptiske, og de tror ikke, at landene vil sænke forbruget nok, hvis ikke der er aftaler, de skal holde.
HVEM SKAL DU STEMME PÅ: Tag vores partitest her
Da man først fik idéen om at gøre noget ved de store plastik-øer, startede man med at se, hvilke ting man oftest kunne finde på europæiske strande. De store syndere foreslog EU-KommissionenKommissionen har til opgave at komme med forslag til nye EU-love. Men den er afhængig af Europa-Parlamentet, hvor der sidder folkevalgte politikere, og medlemslandenes regeringer, hvis lovene skal blive til virkelighed. Kommissionen skal også holde øje med, om EU-landene overholder de regler, der allerede findes…. at forbyde.
Men EU-Kommissionen kan kun få lov at foreslå ting. For at det bliver til virkelighed, skal det gennem både Europa-ParlamentetEuropa-Parlamentet er der, hvor der sidder folkevalgte politikere i EU. Politikernes opgave er blandt andet at videreudvikle og godkende lovforslag. Danmark har 13 af de i alt 751 EU-parlamentarikere. De bliver valgt for fem år ad gangen. og alle EU’s miljøministre. Bagefter skal Parlamentet, Kommissionen og ministrene forhandle. Det er sådan, de er kommet frem til, hvilke ting der skal forbydes.
Hvert femte år er der valg til Europa-ParlamentetEuropa-Parlamentet er der, hvor der sidder folkevalgte politikere i EU. Politikernes opgave er blandt andet at videreudvikle og godkende lovforslag. Danmark har 13 af de i alt 751 EU-parlamentarikere. De bliver valgt for fem år ad gangen.. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.
Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.
I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.
HVEM SKAL DU STEMME PÅ: Tag vores partitest her