Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix

EU

EU-TOPPOSTERNE ER (NÆSTEN*) FORDELT: DET SKAL DU VIDE

3. juli 2019  | Line Rønn Tofte

Derfor skal du læse med:

Hvem, der skal sidde på i de vigtigste job i EU, har stats- og regeringsledere næsten fundet frem til efter flere dage med intense forhandlinger. Allerede nu står det klart, hvem der bliver formand for EU-Parlamentet, og kandidaterne er fundet til posten som blandt andet formand for EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd. Endnu en gang er der blevet plads til Danmarks Margrethe Vestager, der er udpeget til rollen som første næstformand for EU-Kommissionen. I så fald den højeste post en dansker nogensinde har besiddet.  

Line Rønn Tofte

Line Rønn Tofte

Jeg er 30 år og journalist og redaktør på Spektrum. Jeg skriver og laver videoer om alt, men jeg er særlig interesseret i udland, uddannelse og sundhed.

Jeg er uddannet journalist og cand.public på Syddansk Universitet og har en baggrund fra DR Nyheder og DR Ultra Nyt, hvor jeg har lavet masser af tv, radio og sociale medier.

1. posterne fordelt - kort fortalt

Det skulle tage fire topmøder for EU’s stats- og regeringschefer at blive enige om, hvem de vil have til at stå i spidsen for EU de næste fem år. 

Som det ser ud nu, er de nominerede de her:

Formand for EU-Kommissionen: Tysklands forsvarsminister Ursula Von der Leyen.

Formand for Det Europæiske Råd: Belgiens regeringschef Charles Michel.

EU’s udenrigschef: Spaniens udenrigsminister Josep Borell. 

Formand for Den Europiske Centralbank: franske Christine Legarde, der er direktør for Den Internationale Valutafond.

Kan de så bare tage arbejdshandskerne på med det samme? Nope. For selv om stats- og regeringslederne er nået til enighed om kandidaterne til topposterne, så skal de stadig godkendes først af Europa-Parlamentet. *Derfor er kandidaterne til topposterne stadig blot nominerede. 

Hvem, der skal være Formand for Europa-Parlamentet, beslutter dets medlemmer, og her vandt Italiens David Sassoli flertallets stemmer.

1. Det er nye tider for selv et gammelt europæisk samarbejde. For første gang nogensinde er en kvinde nemlig blevet udpeget til at overtage den vigtigste toppost i EU-samarbejdet: posten som formand for EU-Kommissionen

Hvem er hun så? Hun er tysker, hedder Ursula Von der Leyen, er 60 år og har syv børn og har hidtil været forsvarsminister. Von der Leyen er medlem af det tyske parti CDU, hvor også Tysklands leder, kansler Angela Merkel, sidder. CDU er med i den største samarbejdsgruppe på tværs af partier i EU – EPP. Læs om grupperne HER.

 

2. Nummer to kvinde er den franske Christine Legarde. Hun er direktør for Den Internationale Valutafond, og har derfor en god portion erfaring med fra bankverdenen, forud for den nye stilling som formand for Den Europæiske Centralbank – den første kvinde på den post. Desuden udnævnte magasinet Forbes hende i 2018 til at være den trejdemest magtfulde kvinde i verden (efter Angela Merkel og Theresa May). Legarde er konservativ og sidder også i EPP-gruppen. 

Hvis du tænder på politisk tovtrækkeri magtspil, så er fordelingen af topposter din guilty pleasure. Det er nemlig en ret indviklet affære, hvor stats- og regeringsledere fra medlemslandene i EU mødes på et (eller mange!) topmøder og prøver at blive enige. 

Det er ikke nemt, for der skal tages hensyn til nationalitet, køn og politisk overbevisning. Og selvfølgelig alliancer. Det vil sige, er det en socialdemokrat, der foreslås, så vil de konservative medlemmer oftest ikke klappe i hænderne, og sådan kan det blive ved. 

  • EU-Kommissionen består af 28 kommissærer med hvert deres ansvarsområde og udpeges af de enkelte medlemslandes regeringer. Danmarks nye regering har eksempelvis udpeget Margrethe Vestager. 

  • Formanden for Europa-Kommissionen udpeges dog af Det Europæiske Råd men skal efterfølgende godkendes af Europa-Parlamentet. Processen om formandsposten er et mere indviklet spil om magt mellem medlemsstaterne og partigrupperne i EU og Det Europæiske Råd. Se video om “spitzenkandidat-systemet” og læs mere HER. 

  • Godkendelsen fra Europa-Parlamentets sker efter en høring af hver kommissærkandidat i Europa-Parlamentets fagudvalg for den enkelte kommissærkandidats ansvarsområde. Forud for høringen skal kandidaterne afgive erklæringer om deres økonomiske forhold og interesser for at sikre gennemsigtighed og upartiskhed.
Kilde: Politiken og EU-Oplysningen

For os herhjemme i Danmark er det svært ikke at have hænderne oppe over hovedet over, at Margrethe Vestager sandsynligvis har fået den mest magtfulde stilling, en dansker har besiddet i EU. Posten som første næstformand for EU-Kommissionen. Med den stilling bliver hun en del af øverste ledelse i Kommissionen. 

Men hey, hvorfor ikke bare FORMAND? Til det spørgsmål følger et længere svar, som handler om medlemslandenes politiske interesser. Vestager sidder i den partisamarbejdsgruppe i EU, der hedder ALDE, der er en samarbejdsgruppe mellem de liberale partier i europa. Og ifølge Altingets europa-analytiker Thomas Lauritzen havde de vigtigste ALDE-medlemmer blandt bare også andre kampe at kæmpe, der var mere vigtige for dem. Vestager selv har sagt til DR, hun ikke er skuffet over næstformandsposten, og at intet endnu er sikkert. 

 

Hvem er hun så, hende Margrethe Vestager? Hvad har været det fedeste ved at være kommissær til nu? Og googler hun egentlig sig selv? Lær hende lidt bedre at kende i blå-bog-videoen herunder: 

Hvilken retning Europa bevæger sig i afhænger blandt andet af, hvem der besidder de forskellige topposter og kommissærposter. Formanden for EU-Kommissionen er eksempelvis den, der leder forhandlingerne og derved kan præge dagsordenen i Kommissionen. Med Vestager som næstformand, vil en dansker så at sige sidde med i maskinrummet for beslutninger. 

EU-Kommisionen er dem, der kan fremsætte lovforslag i EU. Lovene kan altså komme til at gælde for omkring 500 millioner EU-borgere. Samtidig er det dem, der holder øje med, om medlemslandene overholder EU-reglerne.

Europa-Parlamentet og Ministerrådet (alle medlemslandendes ministre) er herefter dem, der forhandler om og stemmer om lovene. Bliv opdateret ved at se videoer HER

Du følger dig sikkert som EU-ekspert allerede. Men hvad ved du om EU-Parlamentet? Test din viden HER