Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

EU-VALG

Kære Google, please glem mig

8. april 2019  |  Oliver Lehmann, 17 år gammel og erhvervspraktikant

Derfor skal du læse med:

De fleste har prøvet at google sig selv. Og en del har måske endda fundet noget ubehageligt eller kikset, som ikke rigtigt hører til på nettet længere. Det kan du faktisk få fjernet. Du skal bare spørge Google.

Oliver Lehmann

Oliver Lehmann

Jeg er 17 år gammel og går i 10. kasse på Midtsjællands Efterskole.

I foråret var jeg i praktik i en uge som journalist på Spektrum.

Jeg sad ved computeren og søgte på mit navn.

Egentlig regnede jeg ikke med at finde noget, for jeg havde nemlig prøvet det før. Dengang fandt jeg ikke noget, måske fordi jeg har et normalt og kort navn, Oliver Lehmann.

Men denne gang gik jeg i dybden. Jeg gravede alt det frem, jeg kunne.

Først fandt jeg et gammelt billede fra en skolefodboldkamp – harmløst. Da jeg søgte videre, fandt jeg til min overraskelse en gammel Ask.fm-profil.

Den havde jeg ikke brugt i flere år. Der lå gamle billeder og udtalelser, jeg ikke havde brug for, at folk skulle se. 13-årige mig, der legede rundt på nettet, behøvede ikke være det første, der kom frem om mig.

Google: "Tak for din henvendelse, du er i kø"

Jeg sendte en anmodning til Google for at få slettet hjemmesiden fra mit navn. 

Kort efter fik jeg en mail:

“Tak for din henvendelse. Din meddelelse er i vores kø, og vi behandler din anmodning så hurtigt, som vores arbejdsbyrde tillader det.”

Dagene gik, og jeg hørte ikke mere.  

Jeg tog det stille og roligt. Min anmodning var godt nok ikke alvorlig, men det kunne den have været.

På den anden side, tænkte jeg, kunne det sikkert tage lang tid. For Google får mange anmodninger, og det var nok for meget at håbe på at få svar inden for en uge.

Alle i EU har ret til at blive glemt

  • EU-borgere har siden 2014 haft ret til at blive glemt på internettet.

  • Det betyder, at du kan få slettet en søgning, der er bundet op på dit navn, hvis oplysningerne ikke længere er relevante.

  • Hvis du en dag om 30 år fortryder, at du deltog i nøgenløbet på Roskilde Festival og blev interviewet til lokalavisen, kan du bede Google lave det sådan, at det ikke dukker op, når man googler dit navn. Artiklen vil stadig findes. Men den er ikke længere forbundet til søgningen på dit navn.

TEST DIG SELV: Har du styr på EU?

Google_kvittering_Halvt riv

Forventede slet ikke et svar fra Google

Fire dage efter tikkede der alligevel en mail ind:

“I overensstemmelse med din anmodning arbejder Google på at blokere følgende webadresser fra de europæiske versioner af Googles søgeresultater,” stod der.

Jeg blev glad, selvom processen ikke var helt færdig. Det kan åbenbart tage noget tid for Google at fjerne søgningen fra alle Googles europæiske IP-adresser. Men om ikke så længe ville sporene fra den gamle Ask.fm-profil være slettet fra mit navn.  

Jeg havde inderst inde ikke forventet at få svar. Slet ikke så hurtigt. Og jeg ville faktisk synes, at det var okay.

De har jo kun et vist antal timer at arbejde i. Selvfølgelig kan de ikke nå alt. Så selvom det ville være rart, troede jeg ikke, det var realistisk.

Men jeg tog fejl.

For mig tog det fire dage at blive glemt på nettet.

  • Hvert femte år er der valg til Europa-Parlamentet. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.

  • Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.

  • I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.

              Kilde: Folketingets EU-oplysning.