EU-VALG

Mød Socialdemokratiet

5. april 2019  |  Maja Hagedorn Hansen

På stemmesedlen: A.

Gruppe i Europa-Parlamentet: S&D.

Resultatet ved seneste valg: Socialdemokratiet fik nok stemmer til at sende tre politikere til Europa-Parlamentet i 2014.

Socialdemokratiet tror på, at der er brug for EU til at tage hånd om fælles udfordringer på tværs af grænser – såsom klimakrisen og skattefusk. Men EU har ikke løst sine opgaver godt nok de seneste år, mener partiet.

Her er nogle af Socialdemokratiets mærkesager:

  1. Der skal tages et opgør med skattefusk og social dumping, hvor hvor eksempelvis østeuropæiske EU-borgere kan rejse til Danmark og arbejde til en lavere løn end danskere, via en såkaldt “europæisk solidaritetspagt”.
  2. EU’s ydre grænser skal sikres bedre, og en større del af EU’s budget skal bruges på hjælp til de nærområder, hvor mange migranter rejser fra.
  3. Vi skal ikke sætte turbo på EU-integrationen.

Jeppe Kofod.

Han sidder i Europa-Parlamentet og har tidligere været medlem af Folketinget.

Listen over alle partiers spidskandidater

  • Hvert femte år er der valg til Europa-Parlamentet. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.

  • Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.

  • I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.

              Kilde: Folketingets EU-oplysning.

Bliv lynhurtigt klogere på EU lige her