OVERBLIK

Rådden sexkultur i ungdomspartierne, våbenlov i New Zealand og 5G til din telefon i 2020

Det går vi op i på Spektrum lige nu

Historier om seksuelle krænkelser og voldtægt i flere ungdomspartier har fyldt i medierne.

Er kulturen rådden, eller hvad foregår der?

Sille Klinge er medlem af et ungdomsparti og har selv prøvet at blive krænket. Hør hendes holdning her: 

Flere piger fra ungdomspartierne Liberal Alliances Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Konservativ Ungdom er den seneste tid stået frem.

De har fortalt om at blive seksuelt krænket af andre medlemmer, og at de ikke er blevet taget alvorligt af deres ledelse, når de har åbnet op om det.

Hos både Liberal Alliances Ungdom og DSU har man fået nye formænd.

Og det bliver nu diskuteret, hvordan ledelsen i alle ungdomspartierne fremover skal håndtere sager, der handler om seksuelle krænkelser. 

Vigtigst er, at kulturen i ungdomspartierne er kommet under luppen, sådan at medlemmerne kan føle sig trygge. 

Om egoistiske politikere ignorerer klimaet?

Hvis der VIRKELIG skal gøres noget for klimaet, er det altså ikke populært blandt vælgerne på den korte bane. 

Det mener 18-årige Rasmus Langkjær Jakobsen, der mistænker politikerne for at ikke at gøre det nødvendige, så de kan få flere stemmer.

Du kan læse hans argumenter lige her.

To baby or not to baby?

Må man have sin baby med på arbejde? Også hvis ens arbejde foregår i Folketingssalen, hvor landets love bliver vedtaget, og stemningen generelt er pænt højtidelig?

Spørgsmålet er blevet diskuteret vidt og bredt, efter at formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, ikke ville tillade, at Mette Abildgaard (politiker fra De Konservative) deltog i en afstemning med sin 5 måneder gamle datter på armen.

Det fik Abildgaard til at skrive dette opslag på Facebook – og så gik historien ellers både Danmark og resten af verden rundt.

New Zealand strammer våbenloven efter terrorangreb

Det er kun en uge siden, at et forfærdeligt skudangreb mod 2 moskéer i den newzealandske by Christchurch dræbte 50 mennesker og sårede omtrent lige så mange.

Gerningsmanden, som New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har udråbt som terrorist, havde 5 halvautomatiske våben.

Derfor har politikerne i New Zealand allerede ændret våbenloven.

Fra april er alt salg af halvautomatiske rifler, pistoler og haglgeværer forbudt. Og folk, der i forvejen ejer den slags våben, skal sælge dem tilbage til staten. Ellers kan de blive straffet.

5G i 2020 – uden kinesiske spioner

I slutningen af 2020 får du en seriøs opgradering af dit internet på telefonen. Her kommer den nye generation af mobilnettet, 5G, nemlig til Danmark. Det oplyste TDC tidligere på ugen.

5G er mega hurtigt. Faktisk cirka 65-100 gange hurtigere end 4G.

TDC har desuden udpeget dem, der skal sørge for opgraderingen. Det bliver svenske Ericsson. Længe pegede pilen ellers på det kinesiske mobilselskab Huawei.

Men særligt USA ser Huawei som en trussel, fordi man frygter, at selskabet kan hjælpe Kinas efterretningstjeneste med at spionere. Det har Huawei dog igen og igen afvist.

Og så bare til slut: 5G er ikke umiddelbart farligt for os.

Kæmpe-cyklon spreder død og ødelæggelse

I de afrikanske lande Mozambique, Zimbabwe og Malawi er 550 mennesker døde, efter at en cyklon har ramt området.

En cyklon er et meget voldsomt uvejr, som er lig med kraftige vinde og voldsom regn. Og den her er én af de værste naturkatastrofer på den sydlige halvkugle nogensinde.

FN forventer, at dødstallet vil stige endnu mere de kommende dage.

Det skyldes, at cyklonen er skyld i voldsomme oversvømmelser, som gør det svært at komme frem med hjælp.

Der er stadig ikke styr på, hvornår og hvordan Storbritannien er ude af EU

Nå, men egentlig har vi i næsten 2 år vidst, at Storbritannien officielt var ude at EU natten mellem 29. og 30. marts 2019. Altså, om en uges tid.
 
Men det er ikke længere tilfældet. For briterne kan ikke blive enige med sig selv om, hvordan det skal ske. Derfor har de bedt om lidt ekstra tid. Og det fik de sent torsdag aften af EU’s 27 tilbageværende medlemslandes regeringschefer.
 
Hvis det lykkes Storbritanniens premierminister, Theresa May, at få et flertal af politikerne i parlamentet overbevist om at støtte hendes plan i næste uge, har de til 22. maj.
 
Ellers er det slut 12. april – med eller uden en aftale.