The first ever photo of a black hole, taken using a global network of telescopes, conducted by the Event Horizon Telescope (EHT) project, to gain insight into celestial objects with gravitational fields so strong no matter or light can escape, is shown in this handout photo released April 10, 2019. Event Horizon Telescope (EHT)/National Science Foundation/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVE.
Foto: Ritzau Scanpix

UGENS OVERBLIK

CLAES ER UNG ATEIST, UNGE SKAL FORBYDES SMARTPHONES OG TJEK DET SORTE HUL

Det går vi op i på Spektrum lige nu

Spørgsmålet om, hvorvidt religion er en sygdom.

Det mener Claes Kirkby Theilgaard nemlig. Han er 18 år gammel og har taget initiativ til den nye forening Gudløs Ungdom.

Du kan høre, hvad han gerne vil opnå i denne uges video:

Skal smartphones være forbudt for unge under 16?

“Du skader din hjerne, hvis du har en smartphone for tidligt.”

Sådan siger psykologen Morten Munthe Fenger. Han mener slet ikke, at unge mennesker skal have lov til at have en smartphone, så de ikke kan bruge deres tid på sociale medier.

Derfor vil han gøre smartphones forbudt for alle under 16 år. 

Men hvad er det farlige ved de sociale medier? Ifølge Fenger er de programmeret til at skabe en afhængighedsfølelse:

Mennesket er et flokdyr og har nogle basale behov for at være en del af en gruppe. Og da det er farligt og angstsprovokerende at komme væk fra gruppen, får vi fomo, hvis vi ikke er med og opdateret på de sociale medier.

Brexit skudt igen igen 

Det er egentlig ikke, fordi der er meget nyt i det.

Men briterne får lov til at blive i EU lidt endnu. Altså, længere end de aftalte i sidste uge.

Meningen var, at de skulle forlade EU 29. marts. Det blev så udskudt til 30. juni. Og efter timelange forhandlinger til EU-topmøde i Bruxelles i denne uge, fik briterne så lov at udskyde deres farvel yderligere til senest 31. oktober – og gerne før det kommende valg til Europa-Parlamentet

Hvad betyder det så?

At Storbritanniens premierminister, Theresa May, får endnu en chance til at overtale et flertal af politikerne i parlamentet til at bakke op om en skilsmisseaftale med EU.

Du kan blive opdateret på Brexit HER. 

Tænkte du “hvorfor er der et billede fra Ringenes Herre i toppen af den her artikel?”, kommer her forklaringen:

Der er sket noget helt sensationelt i forskningens verden!

Et kæmpeteleskop har nemlig taget det første billede af et sort hul. Hvad bedre er – det stemmer overens med det, forskerne troede om sorte huller. Billedet er taget i vores nabogalakse Messier87. 

Og hvorfor er det lige så fedt?

Det er det, fordi det beviser, at sorte huller, der kaldes for universets største mysterium, eksisterer.

Sorte huller er objekter med så stor masse, at ikke engang lys kan undslippe deres tyngdekraft. De findes i galaksers centrum, hvor de opsluger alt fra støv og glas til planeter og stjerner. Og derfor er det ikke lykkedes at tage et billede af dem. Før nu.

“Viktor Fischer han er gay, allez, allez!”

Sådan blev der råbt og sunget ad den 24-årige FCK-spiller Viktor Fischer fra modstandertribunen til fodboldkampe både søndag og mandag, hvor FCK tørnede sammen med først OB og derefter Brøndby. 

Allerede efter første kamp mod OB sagde Fischer dog fra og opfordrede til handling fra OB’s side. Han sidestillede de homofobiske tilråb med racisme:

“Det hører ingen steder hjemme, at det skulle være et skældsord i fodboldkulturen i 2019,” sagde han til DR og forsøgte derefter at få sat en debat igang om homofobi i fodboldverdenen. 

Men der er også optur i historien: For første gang er homofobiske tilråb blevet straffet i Superligaen. Både OB og Brøndby har nemlig nu fået bøder for deres fans’ opførsel.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers fra Venstre.

I videoen bliver du klogere på, hvorfor han foreslår det.

TEST DIG SELV: Har du styr på EU?