UGENS OVERBLIK

Flere penge til psykisk sårbare unge, lovlige pjækkedage og Trumps mur

Det går vi op i på Spektrum lige nu

At unge (og børn) skal havde bedre hjælp til psykiske problemer.

Én af dem, som har oplevet at være psykisk sårbar, er Julie, som vi besøgte i Grindsted sidste sommer.

Hun fik en depression, efter at hendes forældre blev skilt. Du kan møde hende her:

Fordi regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en aftale om en sundhedsreform.

Den betyder blandt andet at:

  1. patienter skal have bedre rettigheder. 

  2. der skal gøres en særlig indsats for sårbare unge.

  3. bedre behandlingstilbud i psykiatrien til børn og unge.

  4. flere hænder til at tage sig af patienter. Heriblandt plads til flere sygeplejerskestuderende på uddannelserne.

  5. regionerne skal droppes og erstattes af sundhedsforvaltninger.

  6. der kommer et nyt nummer, du skal huske: 1-1-3. Det skal man ringe til, når der er et sundhedsproblem, som IKKE er livstruende.

Der er bare et kæmpe MEN. Aftalen kan nemlig ikke nå at blive vedtaget inden det kommende folketingsvalg (som skal være afholdt senest i juni).

Derfor afhænger det af, om partierne får flertal igen. 

Kan unge droppe bilen for klimaet?

Vi ved, det vil være dårligt for miljøet, hvis unge anskaffer sig egen bil ligesom mange af deres forældre. Men kan de overhovedet undgå det? 

Ikke ifølge 18-årige Valdemar. Han mener, at hvis regeringen og Dansk Folkeparti får gennemført deres nye milliardplan for infrastrukturen, kommer vi et skridt nærmere at få en ny generation privatbilister.

Læs hans argumenter og se planen lige her

Skal unge have 10 lovlige pjækkedage fra skolen?

Ja. I hvert fald ifølge Alternativet. 
Det er dog ikke pjækkedage, der kan bruges på sofaen med Netflix.
Alternativet vil indføre en ordning på alle ungdomsuddannelser, der giver elever mulighed for at deltage i samfundsorienterede aktiviteter 10 dage om året uden, at det koster fravær. Formålet er at få unge til at engagere sig i samfundet.

Og hvad er det så for aktiviteter, der kan medregnes? Det kunne være en demonstration, politisk arbejde eller i foreningsliv. 

Præcis hvilke demonstrationer, foreninger osv., der kan godkendes, vil partiets leder, Uffe Elbæk, ikke bestemme. Bare de er lovlige, siger han. Han vil i hvert fald ikke tage stilling til, om arbejde for for eksempel Stram Kurs eller demonstration for Hizb ut-Tahrir kan godkendes. 

Det skal være op til de enkelte skoleledere. Foreningen Danske Gymnasier har sagt, at de synes, ordningen er en ret dårlig idé

Trump var ikke i ledtog med russerne under præsidentvalget

Samarbejdede USA’s præsident Donald Trump med Rusland for at uppe sine chancer(snyde!) for at blive valgt til præsident i 2016? Det har den særlige rådgiver Robert Mueller og FBI blevet sat til at undersøge i 2017. Og undersøgelsen har været laaang tid undervejs. Nu er der så kommet et endeligt svar: Der er ingen beviser for, at Trump har samarbejdet med russerne. En afgørelse, Trump selvfølgelig fryder sig over

So far so good. Men.

Muellers formål var dog samtidig at konkludere, hvorvidt Trump havde forsøgt at ødelægge efterforskningen af sagen. Og her kommer vi virkelig ikke meget videre; rapporten argumenterer for og imod, at Trump har gjort noget kriminelt.
Trump har tidligere kritiseret Mueller på Twitter, og sidste år fyrede han daværende direktør i FBI, James Comey, som han indrømmede var “på grund af Rusland-tingen.”

Islamisk Stat er nedkæmpet i Syrien

Endelig er der blevet sat punktum for terrorgruppen i Syrien. Det siger i hvert fald Syriens Demokratiske Styrker og USA’s præsident Donald Trump. Det er selvfølgelig kun et step on the way, for i flere andre lande i blandt andet Afrika vokser Islamisk Stat stadig – og eksperter mener, de er ved at genetablere sig i Irak. Krigen i Syrien har været i otte år, og mere end 370.000 mennesker har mistet livet.

Se video med Abdallah, der fortæller om at være flygtet fra krigen. 

Lidt flere unge vil være tømrer og kok

Længe har der været store problemer med at få unge til at tage en erhvervsuddannelse. Langt de flere vælger nemlig STX eller HHX efter folkeskolen. Men nu er der faktisk sket en lille stigning i antallet, der søger ind på en erhvervsuddannelse. 20,1 procent og det er en stigning på præcis 414 unge i forhold til sidste år. Der er stadig et stykke vej til de 25 procent, som regeringen ønsker inden 2020, men hey – fedt nok. 

Skal vi så bare droppe fredagsslikket?

Du har sikkert længe vidst, at kød er et af de steder, vi skal skære ned, hvis vi skal gøre noget godt for klimaet. Men nu viser beregninger af forskere fra DTU, at CO2-bidraget fra søde sager som slik og sodavand og alkohol er næsten lige så højt som det røde kød. Sååeh, måske skal vi til at tænke os om fredag aften? I det mindste kan vi da glæde os over, at vi nu er blevet klogere. 

Homoseksuelle skal stenes og piskes til døde i Brunei

Oliestaten Brunei, der ligger i Asien, indfører i næste uge dødsstraf for homoseksuel sex. Man skulle tro, det var en joke, men mens vi i store dele af verdenen får bedre og bedre rettigheder for LGBTI+-personer, så har sultanfyrstet Brunei gået fra at straffe personer, der dyrker homoseksuel sex med op til 10 års fængsel til nu at blive enten pisket eller stenet til døde til frit skue blandt befolkningen. Lovgivningen bliver selvfølgelig kritiseret voldsomt i resten af verdenen og Amnesty International opfordrer andre lande til at boycotte Brunei som handelspartner. 

Trump får sin vilje og får penge til mur

1 milliard dollars. Det er beløbet, USA’s præsident Donald Trump har fået af forsvarsministeriet i USA, Pentagon, til at påbegynde en fem meter høj meter høj mur langs grænsen til Mexico. 

Trump får pengene, på trods af store protester fra Demokraterne og et flertal imod ham i Kongressen, fordi han har erklæret en såkaldt nødretstilstand i USA, som har betydet, at hele statsapparatet blev lukket ned i 35 dage. Nødretstilstanden giver nemlig Trump særlige beføjelser – for eksempel til at flytte rundt på landets forsvarsbudget. 

Kritikere har hele tiden kaldt den krise, Trump siger, landet er i, for opdigtet. De mener slet ikke, der er behov for øget sikkerhed ved grænsen til Mexico. 

Muren, der egentlig er et hegn, er Trumps helt store prestigeprojekt, og noget han har lovet sine republikanske vælgere, siden han stillede op til præsidentvalget. Pengene rækker til de første 100 kilometers strækning.