Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

EU-VALG

Vores demokrati er skævt: Derfor bør 6-årige ifølge kendt professor kunne stemme

1. april 2019  |  Christina Houlind

Derfor skal du læse med:

Unge bliver ofte beskyldt for at stemme for lidt. Men i virkeligheden er der alt for mange gamle til, at unge ville kunne afgøre et valg – selv hvis alle unge stemte det samme. En anerkendt forsker foreslår at sænke valgretsalderen til seks år.  

Christina Houlind

Christina Houlind

Jeg er 22 år gammel og journalist på Spektrum og Altinget.

Jeg har arbejdet i Bruxelles med EU, som er et af mine yndlingsemner.

Forestil dig, at du kunne stemme.

Leg med.

Bare et øjeblik.

Du kunne få lov at gå ned i valgboksen. Sætte et fedt kryds lige der, hvor du synes – og det betyder noget. Du kan være med til at bestemme, hvem der skal have magten i Danmark og i Europa.

Så forestil dig, at du har din lillebror med ned i stemmeboksen. Han kan også stemme. Selv hvis han kun er seks år.

Sådan burde det være. I hvert fald hvis man spørger en David Runciman, som har sin egen podcast og er professor på Cambridge University i England.

“Det er alligevel en fordel, at de kan læse,” som han har sagt i sin podcast.

  • Hvert femte år er der valg til Europa-Parlamentet. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.

  • Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.

  • I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.

              Kilde: Folketingets EU-oplysning.

Giv magten til de unge

Inden du dømmer idéen som åndssvag, så lad os lige se på hans argumenter.

Det store problem for de unge med stemmeret er, at de er i undertal. Massivt undertal. Selv hvis alle 18- til 30-årige rottede sig sammen og stemte mod “de gamle”, ville de tabe, og det gælder i stort set hele den vestlige verden.

I Danmark er det kun 19,4 procent af befolkningen, der er mellem 15 og 29 år. Og som det ser ud nu, bliver det kun værre med tiden.

Befolkningerne i den vestlige verden bliver ældre og ældre. Det vil sige, at det er de gamle, der bestemmer over fremtiden. Og ældre mennesker har andre ønsker og holdninger end unge.

Så for at få en bedre balance mener David Runciman, at man skal sænke valgretsalderen til seks år.

Hvis man kun sænker valgretsalderen med to år til 16 år, vil de unge stadig være i så stort undertal, at det kan være ligegyldigt – og de gamle ville stadig have magten over fremtiden.

Fakta: 1 ud af 4 vil sænke alderen

  • Historisk set er valgretsalderen i Danmark kun faldet siden kvinderne fik stemmeret i 1915. Senest var i 1978, hvor stemmeretsalderen gik fra 20 til 18 år.

  • Ifølge en undersøgelse lavet af YouGlobe i 2015 vil 1 ud af 4 unge have sænket valgretsalderen til 16 år.

  • Valgretsalderen er 18 år i alle EU-lande med undtagelse af Østrig, hvor den er 16 år, og Grækenland, hvor den er 17 år.

          Kilde: Folketinget.