FOKUS

Har du eller din ven det psykisk dårligt? Her er de bedste råd til dig

header-gruide_Artboard 1
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

7. august 2018  | Maja Hagedorn Hansen

Maja Hagedorn Hansen

Maja Hagedorn Hansen

Jeg er 26 år gammel og journalist og redaktør på Spektrum. Jeg skriver om alt mellem himmel og jord, men jeg interesserer mig særligt for international politik.

Råd til dig, hvis du har det dårligt

1. Tal med nogen. Det kan være en god ven, en lærer, du stoler på, eller en forælder eller ældre søskende. Du kan også tage hen til din egen praktiserende læge. 

2. Hvis du ikke har mulighed for eller lyst til at tale med nogen ansigt til ansigt, kan du ringe eller skrive anonymt til nogle af de mange rådgivningssteder på nettet. Her er en lille liste med links:

3. Der findes i mange byer klubber eller væresteder, hvor der er rare folk, som vil tale med dig og hjælpe dig. Det er selvfølgelig gratis og med mulighed for at være anonym. 

Headspace og Sind Ungdom er gode bud. Du kan læse mere HER og HER.

Råd til dig, hvis din ven har det dårligt

1. Lyt til din ven. Spørg, om han eller hun har brug for hjælp. 

2. Hvis du er meget bekymret for din ven, må du sige det til nogle voksne. For eksempel din vens forældre eller jeres lærer.

3. Du kan ikke selv løse din vens problemer. Det skal din ven have professionel hjælp til af for eksempel en læge eller en psykolog.

4. Husk også at passe på dig selv. Det er ok at tale med nogen om det, hvis du selv føler dig presset eller påvirket af situationen.

Kilder: Ungekompasset, Psykiatrifonden, Headspace.

Råd fra sind ungdom

Theodor Gjerding er landsformand i SIND Ungdom og har selv kæmpet med sin psyke. Vi har bedt ham om hans bedste råd til andre unge, der har det svært, i videoen herunder.