LUCAS BLEV ANBRAGT, DA HAN VAR 9 ÅR
Play Video
Lucas blev tvangsfjernet: Lad børn bestemme, om de vil se deres forældre
Anbragte børn skal kunne sige nej til kontakt med deres biologiske forældre - men omvendt må de heller ikke få afskåret kontakten, hvis de selv ønsker den. Det er bare et af de råd, Lucas Bojtang har til statsminister Mette Frederiksen og regeringen. For Lucas Bojtang ønsker, at flere anbragte børn får bedre mulighed for at bryde ud af den sociale arv og få et godt liv. Alt for mange børn og unge, der er blevet anbragte eller tvangsfjernede har det nemlig svært. Og hvor svært de har det afhænger tit af, om den kommune, de bor i, har en tom eller fuld kommunekasse. Lucas Bojtang og frem andre skrev derfor en kronik med råd til Mette Frederiksen. Du kan høre Lucas sætte ord på nogle af sine råd i videoen nedenunder.

Fakta: HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ANBRAGT? OG HVORFOR BLIVER MAN DET?

* Der kan være forskellige årsager til, at et barn bliver fjernet fra dets forældre. Ofte er det fordi, forældrene ikke er i stand til at passe godt nok på barnet.

* Det er kommunen, hvor barnet bor, der fjerner barnet og finder det et nyt sted eller familie.

* 75 procent af anbragte børn er ikke startet på en ungdomsuddannelse, seks år efter de er blevet færdige med folkeskolen.

*Der er forskel på at være anbragt frivilligt og at være tvangsfjernet. Kommunen tvangsfjerner et barn, hvor forældrene ikke selv har ønsket det (uden samtykke). I 2018 blev 2.700 børn tvangsfjernet ifølge en rapport

Play Video

Fakta: VIL DET HJÆLPE AT TVANGSFJERNE FLERE ELLER TIDLIGERE I LIVET?

Socialdemokratiet peger på, at jo senere børn et anbragt barn er blevet fjernet fra hjemmet, jo dårlige går det dem i livet. Det fortalte Astrid Krag, der er social- og indenrigsminister forleden på baggrund af en stor analyse, ministeriet har fået lavet. Der er nemlig tal, der viser, at anbragte småbørn klarer sig bedre i voksenlivet end anbragte unge. 

Det er dog ikke alle, der er enige. Blandt andet nogle forskere og embedmænd peger på, at analysen slet ikke viser det, Astrid Krag mener. Og at den ikke kan bruges til at underbygge påstandene. Det skriver faktatjekmediet TjekDet

Du kan læse mere om, hvad regeringen vil arbejde for HER. 

Så mange børn er anbragte i Danmark:

I 2018 var 13.823 børn og unge mellem 0 og 22 år anbragt uden for hjemmet. I runde tal er 1 ud 100 anbragt uden for hjemmet.

Kilde: Danmarks Statistik 

Det vil regeringen gøre:


Statsminister Mette Frederiksen vil have udsatte børn anbragt hurtigere uden for hjemmet og ØNSKER desuden flere tvangsadoptioner.

Statsministerens Nytårstale
I sin nytårstale sagde Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, at hun havde fået et brev fra en gruppe unge, der er blevet anbragt. Én af de unge er Lucas. Mette Frederiksen fortalte i sin tale, at hun ønsker bedre forhold for socialt udsatte børn og unge. Og det mener hun blandt andet sker ved at tvangsfjerne flere børn - og gøre det tidligere.
Line Rønn Tofte

Line Rønn Tofte

Redaktør på Spektrum

Har du spørgsmål eller kommentarer til det, du lige har læst?
Eller har du gode ideer til, hvad vi skal dykke ned i på Spektrum? Måske i samarbejde med dig? Så send os en besked.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.