Religion er vigtig for amerikansk politik, fordi religion er vigtig for amerikanerne

Rundt billede1234_Artboard 1
Foto: Charlie Neibergall/Ritzau Scanpix

2. november 2018  | Lasse Hjerresen Wraae, Vallekilde Højskole

Derfor skal du læse med:

Religion og politik hører på mange måder sammen for mange amerikanere. Flere kirker inviterer politikere til at at komme og tale for menigheden. Tag med skribenten Lasse til gudstjeneste i Mount Zion Baptist Church i Charlottesville, Virginia hvor flere toppolitikere også er mødt op. Blandt andet for at få folk til at stemme til midtvejsvalget den 6. november.

SAMARBEJDE

SAMARBEJDE

Denne artikel er et SAMARBEJDE mellem Spektrum og Vallekilde Højskole.

Denne artikel er skrevet af Lasse Hjerresen Wraae, som er elev på skolen.

For et øjeblik siden kunne man høre folk snakke sammen. Ivrigt. Nu er der helt stille. Pastoren Alvin Edwards står med sin ene arm oppe i luften med fingrene udstrakt.

Han er iført laksefarvet poloshirt og grå garbadinebukser. Sekunderne går. Ingen i lokalet siger noget. Han lukker øjnene, hvorefter gæsterne i lokalet folder hænderne. Næsten i takt.

Nu er det tid til en bøn.

“Gud er vores tilflugt og styrke,” udslynger Alvin Edwards med kraft i stemmen.

Det er en fugtig og varm morgen. Og ordene fra præsten er begyndelsen på et politisk valgarrangement, som bliver afholdt i kirken Mount Zion First African Baptist Church, der ligger i den sydlige del af Charlottesville i delstaten Virginia. Oppe på en lille bakke

Get Out The Vote

‘Get Out The Vote’-arrangementet, som det bliver kaldt, foregår i et stort baglokale i kirken, der i dag er tætpakket med lange plastikborde, klapstole, en stor morgenmadsbuffet og fremmødte fra nær og fjern – primært afroamerikanere.

Ud af vinduet, forrest i det store lokale, øjnes et stort hvidt kors, som står, næsten skinnende, i det stadigt oktobergrønne græs.

Rundt omkring i lokalet indfanger det ene smil efter det andet rummet. Det er smittende.

MØDET MED PASTOREN

Alvin Edwards har været pastor i kirken i 37 år.

Han er en af dem, som står for, at kirken i dag danner ramme om valgarrangementet.

Han mener, at det er godt at minde folk om, hvorfor man skal stemme, og hvilken betydning det har for resten af den enkeltes fremtid.

Den erfarne præst ser kirken som hele verdens frelser. Ifølge ham kommer politik og religion til at blande sig med hinanden.

“Tit vil det politiske system gerne involveres med kirken. Kirken har et ansvar for at være det her lands samvittighed. Hele den her verdens samvittighed. Bibelen siger, at vi skal undvige fænomenet ‘dem og os’. Siden vi lever og eksisterer her, har vi et ansvar til at stemme og sørge for, at ting går, som vi tror på, de skal,” siger Alvin Edwards med ro i stemmen.

Foto: Vallekilde Højskole

POLITIK OG RELIGION SMELTER SAMMEN

USA er et religiøst land, og har altid været det. Det kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved.

Men man kan sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget religion egentlig har indflydelse på den politik, som bliver ført i landet. Og om amerikanernes politiske identitet er forbundet med deres religiøse identitet.

Svaret er “ja”, lyder det fra Søren Dal Rasmussen, der har en MA i Elections and Campaign Management fra Fordham University i New York, og er fast skribent for Kongressen.com:

“Du kan se klare linjer mellem politisk og religiøs identitet. De er ved at smelte sammen. Der er for eksempel research, der viser, at det i dag er den politiske identitet, der driver den religiøse identitet mere end omvendt.”

Han uddyber:

“De såkaldt ‘hvide nykristne’ er faktisk mere en politisk identitet, end den er religiøs. Altså har folk, der selv kalder sig ‘hvid nykristen’, mere til fælles med andre fra samme stamme på grund af deres politiske ståsted og ideologi, end den måde de praktiserer religion på.”

Mange amerikanere lever i disse dage i et polariseret samfund, hvor Demokraterne og Republikanerne står med benene solidt plantet i hver sin lejr.

Den ene lejr er vilde med Donald Trump. Den anden foragter ham som pesten. Det kalder mange eksperter for stammepolitik.

DET RELIGIØSE USA

  • Omkring otte ud af ti amerikanere tror på Gud, ifølge analyseinstituttet Pew Research Center.

  • 48 procent af amerikanerne tror på, at Gud direkte bestemmer over, hvad der sker i deres liv – altså Gud beskrevet som i Bibelen. 

  • Se kilde

TOPPOLITIKERE KOMMER I KIRKEN​

Ovre ved det ene vindue står den landskendte politiker, James Clyburn. I koksgråt jakkesæt og lyserød skjorte.

Da han blev valgt ind, var han, og er stadig, en stor stemmesluger blandt afroamerikanere.

Det 78-årige kongresmedlem er søn af en fundamentalistisk præst, og er inviteret til at sige nogle ord for menigheden.

Det tager han sig god tid til.

Hans holdning til politik og religion i USA står krystalklart:

“Den afroamerikanske kirkebevægelse startede på baggrund af politiske protester. Folk protesterede mod raceadskillelse. Adskillelsen af kirke og stat er en relativ ting, men det er alligevel forbundet på den ene eller anden måde. Det er godt, at kirken bliver brugt på den måde den gør i USA.”

I den anden ende bagerst i lokalet står Leslie Cockburn. I grøn vest, med grønt tørklæde og langt nedslået lyst hår.

Den californisk-fødte politiker er den demokratiske kandidat til Kongressen til midtvejsvalget den 6. november – i øvrigt en af mange nye kvinder i amerikansk politik.

Som hovedperson og medarrangør af arrangementet har hun hele morgenen været i gang med at snakke med mange af de potentielle vælgere i kirken.

“Vi afholder mange politiske valgarrangementer i kirker. Og Mount Zion First African Baptist Church er et åbenlyst sted at gøre det, fordi menigheden er så gæstfri, som den er,” fortæller Leslie Cockburn.

James Clyburn

  • James Clyburn er en landskendt politiker, kongresmedlem gennem 25 år og tidligere whip.

  • Han er den tredje højest rangerede demokrat i Repræsentanternes Hus – kun efter partiets leder Nancy Pelosi og Minority Whip Steny Hoyer.

politikere kan skaffe stemmer i kirken

De demokratiske politikere i USA har en lang tradition med at afholde “Get Out The Vote”-valgarrangementer i kirker – ofte afroamerikanske kirker.

Man ser altså politikere, der bruger religion og det kirkelige fællesskab som middel til at skaffe flere stemmer. Og det virker, fortæller Søren Dal Rasmussen:

“Clinton tabte i sin tid med lidt under 80.000 stemmer fordelt på staterne Madison, Detroit  og Philadelphia. En af de grupper, der ikke havde nær så stor stemmedeltagelse set i forhold til 2012 var afroamerikanere.”

Han fortsætter:

“Under ‘Get Out The Vote’-perioden før selve valgdagen bliver der altid mobiliseret afroamerikanske vælgere gennem såkaldte ‘Souls to the Polls’-arrangementer i kirker. Afhængig af staten (i nogle stater kan du stemme i flere uger før selve valgdagen) går de direkte derfra til valgstederne.”

Det er nu sidst på morgenen.

Pastoren Alvin Edwards rejser sig op fra sin stol. Langsomt og roligt.

Han beder folk om opmærksomhed.

Den mangeårige pastor spejder ud over menneskemængden og siger:

“Den sidste ting vi mangler, er at takke køkkenet for den fantastiske mad de har serveret. Så giv dem lige en sidste hånd med på vejen.”