Foto: Vincent Kessel/Ritzau Scanpix/Reuters

EU-VALG

Selvom du ikke kan sætte et kryds, kan du godt sætte en dagsorden 

8. maj 2019  |  Christina Houlind

Derfor skal du læse med:

Du er ikke gammel nok til at stemme til europaparlamentsvalget? Det er heldigvis ikke umuligt at gøre din indflydelse gældende, selv om du ikke kan deltage i valget. Her er lidt inspiration!

Christina Houlind

Christina Houlind

Jeg er 22 år gammel og journalist på Spektrum og Altinget.

Jeg har arbejdet i Bruxelles med EU, som er et af mine yndlingsemner.

Greta Thunberg, som du kan se på billedet, er 16 år.

Og så er hun verdenskendt. Siden august har hun nemlig skolestrejket for klimaet hver fredag uden for det svenske parlament, Riksdagen.

Hendes budskab er simpelt: 

“Hvorfor skal man gå i skole, hvis der ikke er nogen fremtid?”

Greta Thunbergs strejke har spredt sig til hele Europa.

I Belgien har tusindvis af elever strejket fra skole flere fredage i træk for at gøre opmærksom på klimaforandringer.

Endda i Danmark har der allerede været flere skolestrejker over hele landet.

Taler i hele verden

Greta Thunberg er blevet inviteret til at tale til de mest magtfulde politikere verden over – også i Europa-Parlamentet.

Og så har hun også talt direkte til verdens ledere på World Economic Forum i Davos i Schweiz. Her mødes de én gang om året for at diskutere økonomiske og politiske spørgsmål.

Her sagde hun blandt andet:

“Vi har alle et valg. Vi kan skabe den forandring, som vil redde livsbetingelserne for fremtidens mennesker. Eller vi kan fortsætte, som vi plejer – og fejle. Det er op til dig og mig,” sagde hun og fortsatte:

“Nogle siger, at vi ikke bør være aktivistiske. At vi skal overlade alt til vores politikere og stemme for forandring. Men hvad gør vi, når der ikke er nogen politisk vilje? Hvad gør vi, når den politik, der er brug for, ikke er at se noget sted?”

Greta Thunberg har selvfølgelig ikke egenhændigt fået standset klimaforandringerne. Men hun har sat en bevægelse i gang – og det er måske et skridt på vejen i den rigtige retning.

  • Hvert femte år er der valg til Europa-Parlamentet. Denne gang er det fra 23.-26. maj 2019 – men i Danmark kan vi kun stemme søndag 26. maj.
  • Denne gang skal 751 pladser besættes i Parlamentet. Medmindre Storbritannien forlader EU inden. 13 af dem går til danske politikere. Igen – medmindre Storbritannien forlader EU inden. Så skal der vælges 14 danskere ind i Parlamentet.

  • I Danmark kan man stemme, hvis man er fyldt 18 år og er statsborger i et EU-land.
              Kilde: Folketingets EU-oplysning.

TEST DIG SELV: Har du styr på EU?

Malala Yousafzai
21 år og fra Pakistan. Kæmper for pakistanske kvinder og pigers ret til uddannelse. 9. oktober 2012 blev hun som 14-årig skudt i hovedet af en talebaner på vej hjem fra skole, fordi hun havde holdt offentlige taler og blogget om pigers ret til uddannelse. Som 17-årig fik hun Nobels Fredspris som den yngste nogensinde.
Emma Gonzalez
19 år og fra USA. Aktivist og kæmper for mere lovgivning mod skydevåben. Hun overlevede selv et skoleskyderi i februar 2018, der ellers kostede 14 elever og 3 lærere livet. Hun var også en af medarrangørerne bag March For Our Lives, der var en demonstration i 2018 ledet af skoleelever, der kæmper for mere våbenkontrol i USA.
Anja Leighton
17 år og fra Danmark. Forfatter, debattør og feminist. Hun skabte debat i de danske medier, da hun i avisen BT fortalte, hvordan hun følte sig krænket til en såkaldt puttemiddag, hvor nye 1.g-piger blev udvalgt til at servere til en fest med 3.g-drenge. Nogle piger skulle dyste om, hvor langt de kunne få en agurk ned i halsen. Andre piger skulle slikke flødeskum af en drengs nøgne overkrop. Efter at Anja Leighton fortalte om sin oplevelse i medierne, har flere gymnasier strammet reglerne for puttemiddagene.
Joshua Wong
22 år og fra Hong Kong. Aktivist og forkæmper for demokrati. Han var som 18-årig en del af studenterprotesterne i Hong Kong i 2014, hvor han kæmpede for, at Hong Kongs ledere skulle vælges demokratisk. Protesterne lammede flere dele af Hong Kong i flere uger. Protesterne blev kendt som paraplybevægelsen, fordi Wong og de andre demonstranter brugte paraplyer til at beskytte sig mod tåregassen fra politiet.
Previous
Next

Bliv lynhurtigt klogere på EU