Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

SKOLE

To dage med hjemmeskole: Forvirring, familietid og til slut lidt gode nyheder

5. maj 2020  |  Maja Hagedorn Hansen

Derfor skal du læse med:

I halvanden måned har de ældste elever i folkeskolen været sendt hjem landet over. Klasselokalerne er skiftet ud med et webcam og onlineopgaver. Men alligevel er der stor forskel på, hvordan hjemmeundervisningen fungerer. Her kan du læse om hverdagen for 14-årige Michael og 16-årige Linnea.

Linnea Zenobia Smietana

Linnea Zenobia Smietana

Jeg er 16 år gammel og går i 9. klasse på Møn Skole, afd. Stege.

Michael Wittrock

Michael Wittrock

Jeg er 14 år gammel og går i 9. klasse på Svend Gønge Skolen.

Michael: Her fra morgenen har jeg online idrætsundervisning og skal løbe fem kilometer. Hvad med dig?

Linnea: Jeg er i gang med en kæmpe opgave i geografi, som kommer til at tælle for store dele af mit standpunkt. Har I også fået nogle store opgave for?

Michael: Nej – jeg får primært bare mange små opgaver på MatematikFessor og andre onlinetjenester. Har du også øveeksamener?

Linnea: Ja, dansk og engelsk mundligt. Hvad med dig?

Michael: Fysik, samfundsfag og dansk, men jeg ved ikke rigtigt, hvor meget indflydelse det har på standpunktskarakterer. Ved du, hvor meget det tæller for dig?

Linnea: Mine lærere har bare sagt, at det tæller for meget. Hvordan har du det med at vi ikke skal op til eksamerne?

Michael: Jeg trak fysik. Den er jeg glad for at slippe for. Nu håber jeg bare ikke, at jeg ikke skal op til dem alligevel. Det er meget forvirrende. Mine lærere snakker om prøveeksamenerne, som om at de tæller lige så meget som de normale. Jeg er bare forvirret. Hvad med dig?

Linnea: Jeg er lidt nederen over, at jeg ikke skal op til eksamerne. Ville gerne havde været forberedt til næste år, hvor jeg skal på gymnasiet … Men ligesom hos dig er det hele lidt forvirrende lige nu. Og mine lærere kan ikke give mig nogle ordentlig svar. Hvad skal du efter 9. klasse? Er du bekymret for om du kan komme ind nu?

Michael: Jeg bør ikke have nogle problemer med at komme ind. Jeg er bare ærgerlig over, at jeg ikke kan booste mine karakterer i mundtlige eksamener, der normalt er min force. Hvad har du valgt af gymnasium?

Linnea: STX, glæder mig til at starte. Skal du også på gymnasiet?

Michael: Ja, jeg napper også en STX. Er du bange for, om du kan følge med rent fagligt, nu hvor vi ikke har haft normalt undervisning i 1,5 måned?

Linnea: Ja lidt, men mine lærere er VILDT gode til fjernundervisning og til at undervise os så normalt som muligt. Har hørt rundt omkring, at det ikke er alle, der er lige så heldige som mig med mine lære. Er dine lære gode til fjernundervisning?

FAKTA: De ældste folkeskoleelever skal stadig blive hjemme

Coronavirussen, der giver sygdommen covid-19, har lukket store dele af samfundet ned siden marts.

16. marts blev samtlige elever officielt sendt hjem fra skole og fik i stedet fjernundervisning online.
15. april kunne 0.-5. klasse og specialklasser begynde i skole igen.

Men elever fra 6.-10. klasse skal indtil videre blive hjemme til 10. maj.

Og både lærere, kommuner og politikere har vurderet, at resten af klassetrinnene må vente med at vende tilbage til efter sommerferien.

Alle afgangseksamener er desuden aflyst. I stedet får eleverne en standpunktskarakter i slutningen af juni.

Kilder: Berlingske, Politiken og Børne- og Undervisningsministeriet.

Michael: Altså, de er fine nok. Jeg har ikke så meget kontakt med mine lærere, snakker kun med dem 20 minutter om ugen. Jeg ser bare, hvad de lægger op på minuddannelse, og så får jeg hjælp derhjemme, hvis jeg har brug for det. Hvor meget snakker du med dine lærere?

Linnea: Snakker med mine lærere hver dag fra klokken 9-12, hvor vi har undervisning. Udover det er de på helt indtil klokken 15, hvis du har brug for hjælp eller bare har behov for at snakke.

Michael: Nå, okay – det er lidt anderledes. Jeg bestemmer selv, hvornår jeg arbejder, skal bare arbejde fire timer om dagen. Oftest arbejder jeg om aftenen. Er der nogen forskel på de opgaver, du har fået?

Linnea: Nej, ikke rigtigt. Udover at jeg har nogle få store opgave for. Men de fleste opgaver, vi får for, laver vi i undervisningen, og efter det har vi fri. Det er meget fritid. Hvordan har du det med, at man lige pludselig har så meget tid? Er du blevet rastløs endnu?

Michael: Det er jeg ikke nået til endnu. Har bare sat nogle nye projekter i gang, så jeg ikke keder mig. Vi er godt i gang med at bygge nyt køkken og toilet, samtidig med en række nye politisk projekter. Hvad med dig? Hvad får du tiden til at gå med?

Linnea: Tror ikke, vi kommer i skole før efter sommerferien. På vores skole er vores dimission allerede aflyst … Det ret trist. Hvad med på din skole? Har de allerede aflyst nogle af de store arrangementer for jer 9. klasser?

Michael: 9. klasse? Jeg ser primært bare frem til at være færdig med grundskolen … Hvordan har du kontakt med dine venner? Online?

Linnea: Kun online. Over Messenger eller FaceTime. Hvad med dig? Har du kontakt til dine venner online?

Michael: Jeg snakker ikke så meget med dem online. Jeg har mødtes med min ene ven, men det er heller ikke det samme med alle de regler, man skal følge. Er du stadig sammen med din familie, eller har I isoleret jer hver for sig?

Linnea: Er stadig sammen med min familie og får lov til at se min kæreste engang i mellem. Man bliver dog lidt sindssyg af at gå op og ned at sin familie hele tiden, men det er også dejligt med en masse familietid nu. Har du tilbragt tid med din familie, mere end du plejer?

Michael: Altså, min mor og bror har begge onlineundervisning og arbejde hele tiden. Det er kun mig, der har ekstra tid. Jeg har ikke mere familietid, end jeg plejer. Hvad med dig? Hvordan har du det med ikke at kunne se bedsteforældre og den slags?

Linnea: Det er ret hårdt, min farmor sidder alene i en lejlighed uden nogen at snakke med, og har ret ondt af hende.

Michael: I dag havde jeg kun 45 minutters online undervisning, og jeg har fri nu. Hvad har du lavet i dag?

Linnea: Jeg har haft en meget normal skoledag, dog fik jeg i går aftes en mail om, at jeg har fået reserveret en plads på STX 🙂 Har du fået noget brev?

Michael: Ja! Jeg er også inde! Hvad bruger du al din nye fritid på?

Linnea: Jeg tegner og laver en masse kreative projekter, desuden gør jeg ekstra meget ud af mine lektier med al den her ekstra tid. Hvad med dig?

Michael: Jeg løber meget, og dyrker mere motion.

Linnea: Lyder fedt! Det er godt med motion, jeg går selv ud på en tur hver anden dag. Udover det har jeg fået killinger 🙂

FAKTA: Eksamen i folkeskolen

9. klasse:

På grund af corona er alle eksamener aflyst. I stedet gælder standpunktskarakterer.

Normalt skal man til afgangseksamen i 9. klasse op til syv eksamener. Fem ud af de syv eksamener er bestemt på forhånd, og de sidste to trækker man.

En bestået afgangseksamen i 9. klasse er adgangsbilletten, hvis du vil videre på en af de gymnasiale uddannelser såsom STX, læse en HF eller tage en erhvervsuddannelse.

Du skal desuden være vurderet som uddannelsesparat af dine lærere og have et bestemt karaktergennemsnit i forskellige fag.

10. klasse:

Der er ikke noget krav om, hvilke eksamener man skal til, når man går i 10. klasse. Det er op til den enkelte elev, alt efter hvad han/hun vil efter 10. klasse.

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet og ug.dk.