3. oktober 2019 | Caroline Tranberg
Derfor skal du se med:
“Danske og grønlandske unge misforstår hinanden”, siger Aki-Matilda Høegh Dam, som er folketingspolitiker for det grønlandske parti Siumut. For den grønlandske kultur – og deres værdier – er meget anderledes end de danske. Man bruger sit kropssprog mere, man har større respekt for de ældre og så lytter man, når andre taler.
Nej.
Grønland har selvstyre, men er en del af Kongeriget Danmark sammen med Danmark og Færøerne. Det samarbejde kaldes Rigsfællesskabet og Danmark har ansvaret for Rigsfællesskabets udenrigspolitik.
Nej.
Det er ikke længere tilladt at sælge landområder og øer, sådan som det var tidligere. Eksempelvis da Danmark i 1917 solgte De Vestindiske Øer til USA.
Ja, det har de.
Det grønlandske “Folketing” hedder Landstinget eller “Inatsisartut” på grønlandsk og minder om det danske Folketing. Det ligger i hovedstaden Nuuk, og her sidder der 31 medlemmer.
For at stemme til Landstinget skal du være dansk statsborger, 18 år gammel og have boet i Grønland de sidste 6 måneder.
Grønlands regering hedder Landsstyret. Her sidder 7 medlemmer. Landsstyret har næsten al magten i Grønland, men Danmark er også med til at bestemme blandt andet Grønlands udenrigspolitik.
Der sidder to grønlandske politikere i det danske Folketing. Den ene er Aki-Matilda Høegh-Dam fra det socialdemokratiske parti Siumut og den anden er Aaja Chemnitz Larsen fra det socialistiske parti Inuit Ataqatigiit.
Aki-Matilda er formand for Grønlandsudvalget i det danske Folketing. Her sidder de to grønlandske politikere sammen med alle de danske partiers grønlandsordførere.
I Grønlandsudvalget behandler man lovforslag og beslutningsforslag, der handler om: udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken, retsområdet og valuta- og pengepolitikken i Grønland.