Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

CORONA

9 kulturfolk om, hvorfor
kultur ikke bare er
flødeskum på lagkagen

20. april 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

Muséer, teatre, koncertsteder, biblioteker, festivaler og sportsstadioner er lukket og bløder penge. Derfor har politikerne givet dem plaster på. Men hvorfor skal vi overhovedet prioritere at redde kulturen? Vi har talt med 9 mennesker fra kulturlivet om, hvorfor lige deres område er vigtigt. 

Anna Malzer

Anna Malzer

Jeg er teaterdirektør på teatret Mungo Park, som ligger i Allerød.

Teaterdirektøren

“Hvorfor skal vi blive ved med at have … teatre? Det spørgsmål kunne man stille andre erhverv, men det gør man ikke. Kultur bliver desværre ofte set som flødeskum på lagkagen, men selv i fattige samfund overlever kulturen altid. Fordi den er livsnødvendig. Vi er ikke alle til teater, nogle er til fodbold og nogle er til TV-serier – men en form for kultur er vi alle til, hvis vi tænker os om. 

I min verden har teatret altid været et tegn på, at samfundet er demokratisk. At man kan stille sig op på en scene og ytre sin mening uden at blive slået ihjel af magten. Det er en tradition, som hænger sammen med demokratiet. Hvis der ikke længere er nogle teatre, så mister vi et stykke af den offentlige debat. 

Og så er der det mellemmenneskelige: En historiefortæller sagde engang, at kultur er strategier for overlevelse som menneske. Uden historiefortælling ville vi ikke have følelser, der var trænet, før vi selv havde prøvet det. I teatrene bliver der fortalt historier, hvor vi kan lugte skuespillernes sved og se tårer tæt på. Kroppen er i spil på scene på en unik måde. Derfor skal teatrene reddes.” 

FAKTA: kulturen bløder

Regeringen har lukket museer, spillesteder, teatre, biblioteker og sportsarenaer i hele Danmark og forbudt festivaler til og med august

De tjener derfor ingen penge i billetsalg og medarbejderne er sendt hjem.

Kulturminister Joy Mogensen har fået kritik for at sige, at kulturen ikke har høj prioritet under corona.

Men kulturlivet har sat pres på, og nu er der også kommet hjælpepakker til kulturen. Og forhandlingerne er stadigvæk igang.

Kilde: Altinget.dk 

musikredaktøren

”Musik er en måde at undslippe hverdagens trummerum. At sætte musik i høretelefonerne kan transportere én hen i en anden verden, og det kan være mindst lige så fantastisk at dele musikkens kraft med andre. Det giver en samhørighed, som man også ser med Philip Fabers fællessang under corona.

For mange, tror jeg, er festivaler et gigantisk afbræk fra at gå i skole, på universitetet og på job. At give slip i 3-5 dage, få noget åndelig føde, slippe nogle endorfiner løs – og så komme hjem og leve sit liv videre. Det handler ikke bare om at drikke nogle bajere. Det er dybere end som så. 

Som i meget andet kunst er lokalfølelse noget, som spiller en stor rolle i musik. Sange på dansk rammer nogle hårdere, end det rammer på engelsk. Så det er selvfølgelig vigtigt at lytte til danske kunstnere, så de kan få en form for indtjening under krisen.”  

Christian Wolkoff

Christian Wolkoff

Jeg er musikredaktør på kulturmediet Soundvenue.

Frederikke Muff

Frederikke Muff

Jeg arbejder som sportsjournalist på DR og er vært på radioprogrammet Liga på P3 i Århus.

Sportsjournalisten

“Der er få ting, der kan samle os danskere som livesport. Der er noget helt vildt smukt over, hvordan man som en kæmpe gruppe kan føle én og samme ting på tværs af, hvad man laver til daglig, køn, alder og så videre, når bolden (eller hvad det nu er) ruller.

For udover det imponerende i det atletiske aspekt, er netop fællesskabet omkring sport virkelig smukt. Se bare, hvordan folk genser gamle fodboldkampe og cykelløb i TV i disse dage og begejstres til dels på grund af minderne og til dels på grund af præstationerne. Dér deler vi virkelig noget.

De danske sportsforeninger er ret unikke, fordi de i så høj grad baserer sig på fællesskab og frivillighed. Jeg tror, alle mennesker har brug for en følelse af at høre til et sted – og det tilbyder foreningslivet jo netop.”

museumsdirektøren

”Museer varetager en vigtig rolle i samfundet. Museerne gør os klogere på os selv og verden omkring os – både før og nu og fremadrettet. Men vi er også mere end det. Vi undersøger, bevarer og sikrer vores kulturarv. Lige nu ser mange tilbage på, hvordan vi har håndteret epidemier før – rent historisk. Der bruger vi jo museernes dokumentation til at tænke over, hvordan vi selv skal handle i dag. 

På den måde er vi museer også med til at skrive historien. Det er os, der kommer til at fortælle præcis, hvordan vi her i Danmark oplevede og håndterede coronakrisen. Det er en vigtig fortælling, for vi har jo ikke stået i sådan en situation i mange år. Men vi kan ikke lave den fortælling, eller alt det meget andet vi gør, hvis vi er nødt til at fyre og ikke har nok ansatte til at holde gang i museet.” 

Laura Liv Weikop

Laura Liv Weikop

Jeg er museumsdirektør på Museum Midtjylland, som består af fem kulturhistoriske museer i Midtjylland.

Britt Bager

Britt Bager

Jeg er kulturordfører for Venstre.

venstres Kulturordfører

“Jeg har fået enormt mange mails fra museer, teatre, spillesteder, festivaler og dyreparker, som er bange for, at de ikke kan overleve. I Venstre synes vi, det er vigtigt, at vi også efter coronatiden har et bredt kulturudbud. At de her institutioner ikke bliver så ramt, så de må lukke ned.  

Kulturen er en særlig del af os som danskere. Det er vigtigt, at vi formidler vores kulturarv videre – hvad vi er rundet af, og hvad for nogle værdier vi har. Derfor synes jeg, at kulturen er en del af et velfærdssamfund. 

litteraturredaktøren

“Uden et kulturliv findes der ingen fantasi eller evne til at forestille sig, at tingene kunne være anderledes. Bøger er det tætteste, vi kommer på at få telepatiske evner: Vi kan bogstaveligt talt læse andre menneskers tanker. Derfor har vi brug for bibliotekerne til at finde og låne og læse bøger og blive klogere på os selv og hinanden – uanset om vi har penge eller ej. 

Det er meget få forfattere i Danmark, der kan leve af kun at skrive bøger. Men et sundt samfund har brug for forfatternes fantasi, og forfatterne kan kun tjene penge til at finde tid til at skrive bøger ved blandt andet at holde foredrag. Derfor står rigtig mange forfattere i en svær situation under corona-karantænen.”

Mathias Wissing

Mathias Wissing

Jeg arbejder som redaktør på litteraturmagasinet Standart i Århus.

Sarah Awad

Sarah Awad

Jeg arbejder som adjunkt i almen- og kulturpsykologi ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

Kulturpsykologen

“Kultur forbinder vores fortid med nutiden og fremtiden: Den fortæller en fælles historie om vores samfunds fortid, og er med til at skabe vores kollektive identitet i nutiden, der igen former vores fremtidsforventninger.  

I krisetider som under coronapandemien bliver kulturlivet endnu mere vigtigt for vores sammenhold (mens vi holder fysisk distance). Det kan være en sang, et kunstværk eller en film, der minder os om, hvad vi har til fælles, og hvordan vi sammen er stærkere. 

Museer, teatre, og spillesteder spiller derfor en væsentlig rolle i samfundet, især i en tid med social afstand. Det er vigtigt, at de kan fortsætte denne rolle på den ene eller anden måde under og efter krisen.”

Sf's Kulturordfører

“Det er vigtigtat vi støtter kulturen for at udbrede den og gøre den tilgængelig for flere mennesker. Ellers bliver det noget, som kun de, der har flest penge, har råd til at benytte sig af

Kulturen binder os sammen, så det handler om at brede den ud til flest mennesker. Derfor skal vi støtte kulturinstitutioner i hele landet og ikke kun i de store byer. Og vi skal støtte både kultur, som er mainstream og det, der er lidt mere nichepræget.”

Anna Brændemose

Anna Brændemose

Jeg er kulturordfører for SF.

Louise Örnfelt

Louise Örnfelt

Ansvarlig for at udvikle kulturturisme i Wonderful Copenhagen.

Den turismeansvarlige

“I et rejseperspektiv er kultur kernen i det, vi kan tilbyde turister. Når man planlægger en rejse, kommer man sjældent hertil på grund af et hotel. Man kigger først og fremmest efter  hvad er det for nogle særlige oplevelser, jeg kan få det sted?  

Kultur er mange ting. Kultur er de lokale, der bor på destinationen, det er museerne, det er at spise stedets særlige mad. I Danmark og i København er det blandt andet vores cykelkultur og designtradition, der får folk til at besøge os. 

Vi bliver åndeligt fattige, hvis vi ikke har vores kultur og kulturoplevelser. Det ville være en katastrofe, hvis anerkendte museer og festivaler var nødt til at lukke. De er limen i vores liv og samfund.”

FAKTA: Hjælpepakker til kulturen

Mange museer, teatre og koncertsale får i forvejen penge af staten i kulturstøtte. Fx fik Det Kongelige Teater i år 492 millionerDe kan nu få støtten på forskud.

Der er også sat 140 millioner kroner af til de kultursteder, der i forvejen får støtte.

En hjælpepakke på 50 millioner kroner skal hjælpe idræts- og spejderforeninger.

Kunstnere, der forventer et økonomisk tab på mere end 30%, kan også få støtte.

Forfattere får én gang om året “bibliotekspenge,” hvis deres bøger er tilgængelige på biblioteker. I år får de pengene udbetalt tidligere.

Se en oversigt over hjælp til kulturen på Kulturministeriets hjemmeside

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.