Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

SUNDHED

Danske unge er europamestre i druk. Men under coronakrisen skete der noget

3. juni 2020  |  Maja Hagedorn Hansen

Derfor skal du læse med:

Danske unge blev i maj kåret som europamestre i druk, og det bekymrer mange – heriblandt Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Men under coronakrisen drak et flertal mindre, end de plejer, viser en ny undersøgelse. Det kan vi lære noget af, mener professor bag.

Maja Hagedorn Hansen

Maja Hagedorn Hansen

Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum.

Jeg går meget op i politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.

Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på Berlingskes indlandsredaktion og Ritzaus udlandsredaktion.

Når vennerne skal blive hjemme, og værtshusene holde lukket, lokker det ikke lige så meget at skåle i øl eller shots.

Det kunne noget i hvert fald tyde på. For under coronanedlukningen har den stået på mindre druk end normalt blandt et flertal af unge i alderen 15 til 20 år. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der hører under Syddansk Universitet.

I undersøgelsen har forskerne fået svar fra 12.000 danske unge om deres alkoholforbrug under krisen. Og for langt de fleste er det lavere end normalt: Hver tredje har slet ikke drukket under krisen. Og næsten 6 ud af 10 svarer, at de har drukket mindre eller meget mindre alkohol, end de plejer.

Det giver ikke mening for unge at drikke alene

Forklaringen på, at de fleste har drukket mindre under coronakrisen, er ifølge de 15-20-årige, at:

  1. De ikke har set deres venner, som de plejer.
  2. De ikke har lyst til at drikke alene.
  3. De ikke har haft et sted, hvor de kunne hænge ud med vennerne.

Selv om danske unge netop er blevet kåret som dem, der drikker mest i Europa, overrasker svarene ikke professor Janne Tolstrup, der er ansvarlig for undersøgelsen.

“For vi ved godt, at unge primært drikker i sociale situationer og for at få noget virkning ud af alkoholen.”

“Skal man nævne én ting, der kom bag på os, er det, at vi ikke kan se, at unge – som de ellers blev beskyldt for i begyndelsen af coronakrisen – holdt fest og ikke tog situationen alvorligt. Det kan vi ikke se i vores undersøgelse, at de har gjort,” siger hun til Spektrum.

FAKTA: Danske unge drikker mest i Europa

Danske 15-årige har oftest prøvet at være fuld sammenlignet med unge fra resten af Europa. Det viser en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Her kan man også læse, at:

  • 82 procent af danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol.
  • 65 procent af danske 15-årige har drukket alkohol inden for den seneste måned.
  • 42 procent af danske 15-årige har prøvet at være fuld mindst to gange.

Sammenligner man med resten af Europa, er det gennemsnitligt kun 37 procent af de europæiske 15-årige, der har drukket alkohol inden for den seneste måned. Og kun 20 procent, der har været fuld mindst to gange.

Kilder: WHO-undersøgelsen “Health Behaviour in School-aged Children study” og SDU.

Danske unge er europamestre i druk

For bare få uger siden fik danske 15-årige titlen som “europamestre i druk”. Det skete, da en stor undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udkom.

42 procent har prøvet at være fulde mindst to gange. I resten af Europa er det halvt så mange: 20 procent af de 15-årige har prøvet at være fuld mindst to gange.

Samtidig har 14 ud af de i alt 45 lande i undersøgelsen oplevet et fald i antallet af 15-årige, som har drukket sig fulde to gange den seneste måned, i forhold til forrige undersøgelse. Men i Danmark har intet ændret sig.

Tallene bekymrede den danske projektleder og forsker ved Syddansk Universitet Mette Rasmussen:

“Vi ved, at et stort indtag af alkohol – og særligt meget alkohol på én gang – øger risikoen for blandt andet ulykker, vold og sex og stofindtag, som senere fortrydes,” sagde hun i et interview med Syddansk Universitet.

Søren Brostrøm blev kendt som "Danmarks coronageneral". Han er uddannet læge og i dag direktør i Sundhedsstyrelsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Søren Brostrøm vil bekæmpe unges alkoholforbrug

Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen og er blevet et kendt ansigt under coronakrisen, er også bekymret. I et interview med Altinget har han i denne uge kaldt til kamp mod unges alkoholforbrug:

“Det er dybt bekymrende, at vi har sådan en alkoholkultur blandt skolebørn. Det er ikke bare unge, som mange siger. Det er 15-årige skolebørn, vi taler om,” sagde Søren Brostrøm.

Der er ifølge direktøren mange gevinster ved at få danske unge til at drikke mindre:

“Stort indtag af alkohol øger risikoen for usikker sex, vold og introduktion til stoffer. Derfor er det ikke kun direkte alkoholrelaterede skader, man forebygger. Og forebygger man de tidlige skader, er der rigtigt mange raske leveår, man vinder,” sagde han til Altinget.

Alkohol skal fylde mindre i sociale sammenhænge

Og hvad kan vi så lære af en undersøgelse, der viser, at coronakrisen satte en prop i flasken?

Spørger man professor Janne Tolstrup, svarer hun:

“Nogle tror, at unges drukvaner er noget, der står helt for sig selv. Det tror jeg ikke på. For druk er et element i sociale begivenheder. Når unge bonder med hinanden, har det sjovt, afprøver deres identitet og bygger videre på venskaber, er alkohol en del af det. Men det kan man efterligne,” siger hun og fortsætter:

“Så det handler om at “bygge” nogle begivenheder og sammenkomster, hvor det sociale er i fokus, men hvor alkoholen ikke fylder så meget. For når kapslen først ryger af flasken, er det store mængder, der bliver sat til livs blandt danske unge.”

FAKTA: Sådan har forskerne undersøgt coronadruk

Statens Institut for Folkesundhed, der hører under Syddansk Universitet, har i perioden 1. maj til 1. juni 2020 gennemført projektet “Sammen – hver for sig”, hvor forskerne bag har undersøgt, hvordan unge tackler coronakrisen med særligt fokus på blandt andet drukkultur.

12.000 unge har besvaret et spørgeskema til formålet. Derudover er nogle af de unge fra undersøgelsen blevet interviewet yderligere.

Projektet er gennemført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. 

Kilde: Syddansk Universitet.