FOKUS

Er YouTube et farligt sted eller et fedt fællesskab?

Rundt billede PAUL LOGAN_Artboard 1
Foto: Richard Shotwell/AP/Ritzau Scanpix

18. september 2018  | Julius Tromholt-Richter

Derfor skal du læse med:

Hver dag ser YouTubes mere end én milliard brugere sammenlagt en milliard timers video. På YouTube ligger alt fra sjove klip og musik til videoer, der hjælper dig med alt muligt. YouTube har eksempelvis lært mig at binde et slips. Men YouTube er også et sted med terrorvideoer og pædofile. Så er YouTube et farligt sted? Eller er det et sted for underholdning og fællesskaber?

YouTube bliver brugt til mange ting.

Musikere kan lægge deres musik op på siden. Forældre bruger YouTube som en babysitter, når maden eksempelvis lige skal laves.

Men YouTube har vist sig også at være et sted, hvor terrororganisationer hverver nye medlemmer. Hvor ældre mænd har skrevet klamme kommentarer til unge pigers videoer.

Hvor nogle bevidst prøver at få helt små børn til at se voldelige videoer.

Men hvorfor ender de videoer hos dig og mig? Hvorfor tillader YouTube overhovedet disse videoer?

Svaret ligger hos dem, der laver videoerne, og i YouTubes algoritmer.

Hvorfor er der grænseoverskridende videoer på YouTube?

Forklaringen ligger i, hvad det gode og dårlige ved YouTube er. De to ting hænger nemlig sammen.

Det fortæller Søren Schultz Hansen, som har forsket i unge mennesker og sociale medier på Copenhagen Business School (CBS).

“Det fede ved YouTube er, at det er brugerne, der skaber indholdet. Det er mig og dig, der laver videoer, som vi viser til hinanden.”

“Der ligger alt. Sjove, lærerige, spændende, korte, lange videoer. Det hele kan findes derinde,” siger han til Spektrum.

Men netop dét er også problemet.

Det er brugerne, der skaber indholdet, og du kan finde alt. Det er uredigeret. Der er ingen, som bestemmer, hvad man kan lægge op.

Det bringer desværre nogle ret absurde videoer med sig, forklarer Søren Schultz Hansen.

Det brugerskabte indhold gør også, at man ikke kan stole på alt på YouTube. Det gør YouTube til et godt sted at sprede falske nyheder.

3 eksempler fra virkeligheden

  • Logan Paul
    Den verdensberømte amerikanske youtuber Logan Paul filmede et lig i en skov i Japan, hvor japanere kommer for at begå selvmord. Videoen blev lagt på YouTube og fik flere millioner views, inden han tog den ned efter ti dage, da folk blev forargede og sure.
  • Terror
    Flere terrororganisationer har deres egen kanal på YouTube. Her har de vist flere brutale videoer, som blandt andet har indeholdt drab.
  • Pædofile
    Den engelske avis The Times of London fandt i 2017 ud af, at kommentarsporerne på YouTube blev brugt af pædofile, som forsøgte at komme i kontakt med børn. Det blev en stor skandale, som resulterede i, at mange store firmaer ikke ville reklamere på YouTube mere. 

Hvordan ender videoerne så hos os?

De videoer YouTube anbefaler, fungerer gennem algoritmer og tags.

Det er en computer, som regner ud, hvilke videoer der skal dukke op, når du søger på YouTube, og hvilke videoer der bliver anbefalet til dig.

Computeren ved, hvad du plejer at se, og hvad du søger på. Den ved, hvad du kan lide. De algoritmer kan man udnytte.

Hvis jeg gerne vil have, at min voldelige video skal blive set af en særlig aldersgruppe, kan jeg putte tags på, som svarer til de ord, den gruppe plejer at søge på.

Hvis jeg gerne vil vise min video til små børn, kan jeg bruge tagget “Disney” og “Elsa + Frost”, fordi jeg ved, at det er populære søgeord. Så kan min video om vold dukke op i deres feed, når de søger på YouTube.

Faktisk stammer eksemplet fra en sand historie fra YouTube, hvor Elsa fra Disney-filmen “Frost” blev sat ind i voldelige og seksuelle videoer på YouTube.

Historien blev siden kendt som “Elsagate“.

Hvorfor fjerner YouTube ikke videoerne?

Der bliver hvert eneste minut i gennemsnit lagt 400 timers videomateriale op på YouTube. Derfor kan Google, som ejer YouTube, ikke holde øje med alt, der bliver lagt op.

YouTube skal derfor gøres opmærksom på stødende indhold af brugerne.

Derudover er det ikke YouTube, der laver videoerne. Det er et åbent sted, hvor man kan dele alt. Folk har deres ytringsfrihed. Så hvis det ikke strider imod loven eller YouTubes egne regler, så fjerner YouTube det ikke.

Prøver YouTube at gøre noget?

YouTube-ejer Google har længe været klar over problemet. I 2015 lancerede virksomheden YouTube Kids, som gjorde det muligt for forældrene at gøre, så man kun kan søge på bestemte ord på YouTube. Problemet er bare, at mange af videoerne, som er uegnet for børn, netop er tagget med børnevenlige ord.

I september har Google præsenteret endnu et nyt tiltag. Det gør det muligt for forældrene helt at blokere for søgninger på YouTube, så man kun kan se indhold, som forældrene allerede har sagt god for.