Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix

CORONA

Her er 7 kulturelle ting, du kan lave fra din coronasofa

16. april 2020  |  Maja Hagedorn Hansen

Derfor skal du læse med:

Takket være coronavirus er biografen lukket, koncerterne aflyst, museerne tomme, og den næste fodboldkamp langt ude i horisonten. Derfor har vi samlet de bedste tips til dig, hvis du gerne vil være lidt kulturel fra sofaen.

Maja Hagedorn Hansen

Maja Hagedorn Hansen

Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum.

Jeg går meget op i politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.

Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på Berlingskes indlandsredaktion og Ritzaus udlandsredaktion.

Nogle af verdens største kunstmuséer kan faktisk besøges hjemme fra dit eget værelse. Og når nu du ikke kommer ud at rejse foreløbig, kan du trøste dig med at scrolle gennem parisiske Louvre, tage til New Yorks The Met eller tjekke ind hos British Museum.

Du kan finde en fin liste her.

Du har altid ønsket dig at fyre den af med en ond guitarsolo eller gennemskue de sort/hvide tangenter på et klaver. Den gode nyhed er, at du nu har tiden!

Og selv om du ikke kan få undervisning ansigt til ansigt, kan du sagtens lære at spille et instrument. Det er bare med at smutte ind på YouTube og søge efter lige præcis dét, du gerne vil blive bedre til.

Så er det doku-tid! Smid benene op, og se nogle af de nyeste danske dokumentarer på DR. Lige nu kan du eksempelvis finde historien om mordbranden på skibet Scandinavian Star, følge i hælene på krigsfotograf Jan Grarup eller dykke ned i en trist verden på Instagram, hvor unge piger deler billeder af selvskade og selvmord med hinanden. 

Du kan også (mod betaling) se nogle af de bedste nye dokumentarer fra dette års CHP:DOX. For cirka 50 kroner kan du for eksempel møde et lille tysk samfund i Chile, der under den idylliske overflade dækker over en grim fortid og nutid.

Der findes nærmest ikke den musiker, som ikke har holdt en lille intimkoncert i sin lejlighed i løbet af coronakrisen. Du kan finde en hel del på hjemmesiden Corona Koncerter. Er du mere til det internationale, kan du eksempelvis gense John Legends koncert her eller Coldplay-forsanger Chris Martin her.

Har du mest af alt lyst til selv at synge, skal du blot tænde for DR1 hver morgen klokken 9 (klokken 10 i weekenden), hvor den super-sympatiske dirigent Philip Faber står i spidsen for den daglige morgensang.

Savner du at synke ned i de bløde sæder og kaste håndfulde af popcorn ind i munden, mens du skyller efter med sirupssød sodavand?

Så klik dig ind på hjemmebiografen. Filmstriben har flere end 3.000 film, som du kan låne kvit og frit, hvis bare du har et lånerkort til biblioteket. Der er alt fra gamle Chaplin-klassikere til feel good-film fra 00’erne, og nogle af de nyeste prisvindende internationale film. Og meget, meget mere.

Har du allerede maxed out på dit klippekort hos Filmstriben, kan du hoppe over på DR. Her har vores alle sammens licens-TV nemlig samlet 11 danske film, som du kan binge kvit og frit.

Stort set al sport er aflyst. På nær E-sport, som faktisk oplever kronede dage. Hop ind på Twitch, og kig over skulderen på nogle af verdens bedste gamere, eller tune ind, når verdens bedste CS:GO-hold (heriblandt danske Astralis) tørner sammen hos ESL Pro League.

Du kan jo også gense nogle af de vildeste præstationer i sportens verden. Personligt har jeg brugt ret meget tid på at se nogle af de bedste scoringer i fodbold.

Trænger væggen til lidt nyt? Eller har du bare altid gerne ville lære, hvordan man tegner en perfekt anatomisk hånd? Så er det da nu, du skal i kontakt med din indre billedkunstner.

Har du brug for noget ikonisk retro-positivitet, er internettets favorit-landskabsmaler og -meme, Bob Ross, det helt rigtige sted at begynde. Alle hans tutorials ligger nemlig gemt på YouTube aldeles gratis.

Du kan også gå på opdagelse efter flere tutorials i denne liste, som kunstmediet My Modern Met har samlet.

 

FAKTA: Corona lukkede Danmark ned

En coronavirus, der gør os syge med COVID-19, har spredt sig verden rundt.

11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen derfor Danmark ned for at stoppe virussen fra at sprede sig så hurtigt.

Det betød, at alle restauranter, biografer, sportshaller, fitnesscentre, muséer, storcentre og meget mere blev tvunget til at lukke – og dermed kunne de ikke tjene penge.

Kilder: ssi.dk, regeringen.dk.