QUIZ

Quiz! Fra mjød til breezers - hvor meget ved du egentlig om alkohol?

28. maj 2020  |  Lucas Dandanell

Derfor skal du quizze med:

Danmark er endnu engang kåret til det land i Europa, hvor unge drikker mest i en tidlig alder. Test din viden her eller på Kahoot!.

/10

Quiz! Fra mjød til breezers - hvor meget ved du egentlig om alkohol?

1 / 10

Fra hvilket sprog stammer ordet "alkohol" fra?

2 / 10

I Danmark skal man være fyldt 16 år for at købe øl, cider og vin med en alkoholprocent under 16,5 og 18 år, hvis man skal købe stærk spiritus med en alkoholprocent over 16,5. Hvor gammel skal man være for at købe alkohol med en høj alkoholprocent i Sverige, Norge og Finland?

3 / 10

Hvordan siger man "skål" på finsk?

4 / 10

I Danmark koster en almindelig fadøl omkring 40-50 kroner, hvis man køber den på en bar. Hvad koster en almindelig fadøl på de fleste barer i Norge?

5 / 10

Hvor man i Norge skal betale ret meget for en fadøl sammenlignet med i Danmark, er et andet europæisk land kendt for at have billige øl. Her kan man nemlig få en almindelig fadøl for omkring 12 kroner. Hvilket land er det?

6 / 10

Den ældste opskrift til brygning af en alkoholisk drik er 3.900 år gammel og skrevet på en kileskrifttavle. I hvilket land fandt man opskriften?

7 / 10

Omkring år 1370 før vor tid blev den 13-årige Egtvedpige begravet i Vejle. Da man i 1921 gravede hende op, fandt man i hendes kiste smykker, tøj og nogle alkoholiske drikke, der var datidens svar på øl. Hvorfor lagde man øl ned i hendes kiste?

8 / 10

Akvavit er en type brændevin, som særligt ses på frokostborde rundt omkring Danmark til jul og påske. Men hvad betyder ordet "akvavit"?

9 / 10

Hvad var den mest solgte cocktail på barer i hele verden i 2019?

10 / 10

De fleste steder i verden laves vin på druer. I Japan gør man det anderledes med nationaldrikken sake. Hvad bruger man til at lave den japanske vin?

FAKTA: Danske unge drikker mest i europa

Danske 15-årige har oftest prøvet at være fuld sammenlignet med unge fra resten af Europa. Det kan man læse i en ny undersøgelse, som også viser, at:
  • 82 procent af danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol.
  • 65 procent af danske 15-årige har drukket alkohol inden for den seneste måned.
  • 42 procent af danske 15-årige har prøvet at være fuld mindst to gange.
Sammenligner man med resten af Europa, er det gennemsnitlig kun 37 procent af de europæiske 15-årige, der har drukket alkohol inden for den seneste måned. Og kun 20 procent, der har været fuld mindst to gange.

Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHO.