PENGE OG ARBEJDE

Hvad fejrer man 1. maj?

1. maj-04
Foto: Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix

4. maj 2018  |  Line Rønn Tofte // Opdateret 1. maj 2020 af Lucas Dandanell

Derfor skal du læse med:

Røde faner, taler og demonstrationer fylder normalt i gadebilledet hvert år den 1. maj – Arbejdernes Internationale Kampdag. Men hvad er det egentlig, dagen går ud på? Og hvordan fejres den under corona? Få overblikket her.

Hvert år 1. maj fejres “Arbejdernes Internationale Kampdag” med demonstrationer, politiske taler og festligt samvær til arrangementer i de største byer i Danmark.

Dagen handler om solidaritet og sammenhold og en fælles diskussion af, hvordan man forbedrer vilkårene for arbejderne.

Nogle arbejdspladser giver deres ansatte fri eller delvist fri til fejringen – det besluttes i deres aftaler om arbejdsforholdene, der kaldes overenskomster.

I dag bliver 1. maj-arrangementer afholdt i de største danske byer. Det største arrangement foregår i Fælledparken i København. Det er dog ikke længere de samme rettigheder for arbejderne, der kæmpes for, da vi heldigvis er nået langt i forhold til at give arbejderne gode vilkår.

Hvad er historien bag?

Historisk set går Arbejdernes Internationale Kampdag langt tilbage og stammer fra Australien. Her besluttede landets arbejdere i 1856 at holde en fridag for at fejre, at de havde opnået en aftale om, at alle arbejderes arbejdsdag som udgangspunkt blev otte timer lang og ikke længere, som ellers var normalt.

Den 1. maj 1886 fulgte de amerikanske arbejdere det australske eksempel og besluttede at stoppe deres arbejde for at kæmpe for deres rettigheder.

I Danmark er Arbejdernes Internationale Kampdag blevet fejret den 1. maj siden 1890 og er i dag en politisk festdag, der typisk arrangeres af fagbevægelserne og partiforeningerne på venstrefløjen.  

Hvordan fejres det i år under corona?

Selvom 1. maj officielt er aflyst på grund af corona, bliver arbejdernes kampdag fejret på andre måder rundt omkring i landet. 

Forskellige partiledere og folketingsmedlemmer vil eksempelvis holde taler på de sociale medier, og i Horsens fejrer man dagen som drive-in, hvor man i sin bil kan se talerne på en storskærm.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læs mere om penge og arbejde

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.