PENGE OG 
ARBEJDE

BAGGRUND: Hvad fejrer man 1. maj?

4. maj 2018  |  Line Rønn Tofte

1. maj-04
Foto: Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix

Derfor skal du læse med:

Røde faner, taler og demonstrationer fylder i gadebilledet hvert år den 1. maj – Arbejdernes Internationale Kampdag. Men hvad er det egentlig, dagen går ud på? Og hvad kæmpes der for? Få overblikket her.

Line

Line

Jeg er 29 år gammel og journalist og redaktør på Spektrum. Jeg elsker at formidle på nye måder, lave videoer og skrive om alt - særligt om mennesker, der inspirerer og om demokrati og udland.

Den 1. maj fejres ‘Arbejdernes Internationale Kampdag’ med demonstrationer, politiske taler og festligt samvær til arrangementer i de største byer i Danmark.

Dagen handler om solidaritet og sammenhold og en fælles diskussion af, hvordan man forbedrer vilkårene for arbejderne.

Nogle arbejdspladser giver deres ansatte fri eller delvist fri til fejringen – det besluttes i deres aftaler om arbejdsforholdene, der kaldes overenskomster.

I dag bliver 1. maj-arrangementer afholdt i de største danske byer. Det største arrangement foregår i Fælledparken i København. Det er dog ikke længere de samme rettigheder for arbejderne, der kæmpes for, da vi heldigvis er nået langt i forhold til at give arbejderne gode vilkår.

Hvad er historien bag?

Historisk set går Arbejdernes Internationale Kampdag langt tilbage og stammer fra Australien. Her besluttede landets arbejdere i 1856 at holde en fridag for at fejre, at de havde opnået en aftale om, at alle arbejderes arbejdsdag som udgangspunkt blev otte timer lang og ikke længere, som ellers var normalt.

Den 1. maj 1886 fulgte de amerikanske arbejdere det australske eksempel og besluttede at stoppe deres arbejde for at kæmpe for deres rettigheder.

I Danmark er Arbejdernes Internationale Kampdag blevet fejret den 1. maj siden 1890 og er i dag en politisk festdag, der typisk arrangeres af fagbevægelserne og partiforeningerne på venstrefløjen.  

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix