Billedet i baggrunden er taget af: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

CORONA

Alexander var med i løvens hule. nu står hans firma stille
på grund af corona

20. marts 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

Som 17-årig startede Alexander Chalmer virksomheden MealTicket, som cykler ud med mad til gymnasieelever i frokostpausen. Nu har regeringen lukket gymnasierne, og MealTicket tjener ingen penge. Men vil corona påvirke fremtiden for en ung iværksætter? Og hvordan bruger man den “døde periode” fornuftigt? Se Alexanders svar her. 

Alexander Chalmer

Alexander Chalmer

Jeg er 20 år og startede virksomheden MealTicket for tre år siden.

Til hverdag læser jeg International Business på Copenhagen Business School og spiller tennis.

Hvordan sælger man frokostlevering til gymnasieelever, når gymnasierne er lukket?

Det kan man ikke. 

Derfor er økonomien gået helt i stå for 20-årige Alexanders firma MealTicket – ligesom den er for mange selvstændige tøjbutikker, caféer og andre innovative små virksomheder i Danmark. 

Det lovede ellers godt for Alexanders virksomhed, da han i efteråret var med i Løvens Hule og fik et tilbud fra “løven” Mia Wagner på 600.000 kroner for 30 procent af hans virksomhed. Han takkede dengang nej, fordi han havde en anden investering i sigte.

Men fremtiden ser lidt mere usikker ud for MealTicket i dag. For selvom Mette Frederiksen og regeringen deler milliarder ud til virksomheder, der står til at blive ramt på pengepungen, er det som iværksætter ikke fedt at se sin virksomhed gå helt i stå.

Men Alexander Chalmer holder hovedet højt, for livet som selvstændig handler i forvejen om at kunne tilpasse sig uforudsigelige udfordringer.

MealTicket er sat i verden for at levere skolefrokost til gymnasier, men alle gymnasier i Danmark er lukket. Det betyder, at vi i øjeblikket står fuldstændigt uden drift, omsætning og dermed indtjening.

Og det er ikke kun mig, der bliver ramt. Restauranterne går glip af den ekstra omsætning, vi giver dem i hverdagene til frokosttid, og vores cykelbude har ikke mulighed for at foretage deres leverancer, hvilket betyder at, de står uden den store lønseddel til den 1. i næste måned. Hvordan skal de, der ikke har andet arbejde end i MealTicket, kunne betale deres husleje?

Heldigvis har vi ikke de store faste omkostninger, som fx. restauranter har. Vi har hverken lokaleleje eller andre tunge administrative poster på budgettet. Det betyder, at corona ikke er et spørgsmål om liv eller død for vores forretning. Men det betyder uden tvivl en ‘død periode’, hvor det bliver umuligt at fortsætte den gode vækst, vi har haft fra dag 1 af og indtil nu.

FAKTA: hvordan hjælper regeringen selvstændige som alexander?

Selvstændige med under 10 ansatte på fuldtid kan få betalt 75% af tabet på deres salg – hvis det udgør mere 30 procent af virksomhedens omsætning.

De kan max få 23.000 kroner om måneden per ejer.

Det gælder fra den 9. marts til 9. juni 2020.

Kilde: Få en oversigt over alle regeringens “hjælpepakker” til virksomheder HER 

Selvstændig betegner de personer, der driver deres egen virksomhed – i modsætning til lønmodtagere, der arbejder for en arbejdsgiver. 

I Danmark er der cirka 200.000 selvstændige. Det svarer til 7,5 procent af befolkningen. Dermed har vi faktisk den laveste andel af selvstændige i EU. 

Det er selvfølgelig noget, der går mig meget på i de her dage. Men jeg håber på, at en af erhvervshjælpepakkerne fra regeringen vil kunne hjælpe os.

Regeringen har gjort et fantastisk stykke arbejde med at fremlægge hjælpepakker til dansk erhvervsliv henover de sidste par dage.

Og de bør også støtte de tusindvis af selvstændige og iværksættere, der går på arbejde hver dag for at skabe arbejdspladser, innovation og vækst i samfundet.

Vi er allerede begyndt at tænke i alternative baner for, hvordan vi kan udnytte tiden bedst muligt. I øjeblikket kigger vi på, om vi kan hjælpe restauranterne med nogle af deres vareleverancer, eller ved fx at varetage deres privatleveringer til folk derhjemme.

Derudover har den ekstra tid givet os anledning til at dykke helt ned i vores koncept og produkt, hvortil vi selvfølgelig bruger en masse kræfter på at udvikle og forberede genopstart.  

Nej! Coronavirussen er meget alvorlig, men som selvstændig er jeg efterhånden vant til at blive kastet ud for absurde, uforudsigelige udfordringer. 

Vi iværksættere oplever rigtig ofte, at skulle tilpasse os en ny situation. Det tror jeg, at alle iværksættere kan nikke genkendende til.

Vi må gøre det, som vi er bedst til: At tilpasse os til situationen og klare os igennem udfordringen. Det synes jeg, er utroligt vigtigt at huske på altid – især nu hvor tilstandende kan virke kaotiske.

Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.

Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.