QUIZ

DeN OK FEDE Folketingsquiz

  1. 30. oktober 2019 |  Anton Thykier

Derfor skal du quizze med:

Folketinget åbner hvert år den første tirsdag i oktober efter en laaang sommerferie! Men hvor meget du ved om Folketinget? Prøv quizzen. 

/10
152

Det ok fede Folketing - en quizz

Den første tirsdag i oktober åbner det nye Folketing for første gang, men hvor meget ved du egentlig om Folketinget? Tag testen og find ud af om du er helt grøn Folketing'er eller en af de garvede hunde!

1 / 10

DE VILDE KVINDER

Folketinget samledes første gang i 1849. Dengang hed det Rigsdagen og bestod udover Folketinget også af Landstinget. I første omgang var det kun for mænd, men i 1915 fik kvinder mulighed for at komme i Rigsdagen. Der skulle dog gå mange år før Danmark fik sin første kvindelige statsminister. Hvad hed hun?

Question Image

2 / 10

DET HEMMELIGE PARTI

I starten var der ingen partier i Folketinget. I de første tyve år måtte man faktisk ikke sige, at man tilhørte et parti i Folketingssalen. I dag er partierne dog en naturlig del af demokratiet. Hvad er Danmarks ældste parti som stadig findes i dag (officiel stiftelsesdato)?

Question Image

3 / 10

DE DUMME SVENSKERE

I 1857 fik den svenske ballonskipper Victor Granberg lov til at flyve fra Danmark til Sverige med start på Christiansborg. Desværre blæste ballonen ud af kurs og Victor Granberg måtte hoppe ned på taget af Hofteatret. Dette førte til udtrykket ”Den går ikke, Granberg” som i dag betyder ”det kan ikke lade sig gøre”. Hvilke af disse udtryk stammer ikke fra Folketinget?

Question Image

4 / 10

KONGEKABALE

I 1884 brændte Christiansborg for 2. gang, og først 22 år efter blev byggeriet på det 3. og nuværende Christiansborg påbegyndt. Der var lavet plads til Rigsdagen, Højesteret, og at kongen kunne bo der. Da byggeriet var i gang, ville Kongen dog hellere bo et andet sted. Hvad kan Dronningen ikke gøre i dag?

Question Image

5 / 10

NAZISTER I FOLKETINGET

Det danske nazistparti DNSAP fik i 1939 tre mandater i folketinget, men selv under den tyske besættelse blev det aldrig til mere. Nazisterne går ind for, at magtens tredeling skal opløses, og én enkelt fører skal lede landet. Hvad er Folketingets rolle i magtens tredeling?

Question Image

6 / 10

HOTPANTS

I Folketinget har vi i dag 70 kvinder. Det er væsentligt under andre lande i Norden, men i 1971 blev en dansk kvindelig politiker verdensberømt som ”Verdens mest sexede politiker”, da hun mødte op i Folketinget i den nyeste mode: Hotpants. Politikeren var Lene Bro fra Socialdemokratiet, og det skabte så meget røre, at Folketingets formand måtte gribe ind. Men hvad er egentlig reglerne for påklædning i Folketinget?

Question Image

7 / 10

VI OVERGIVER OS!

I starten af 70’erne var danskerne godt trætte af de gamle partier og de stadig stigende skatter, så da valget kom i 1973, skete der store ændringer. Det blev kaldt ”jordskredsvalget”. Et af de partier, der drønede over spærregrænsen med 28 mandater, var Fremskridtspartiet – ledet af den kontroversielle Mogens Glistrup – kendt for blandt andet at foreslå, at vi skulle erstatte forsvaret med en telefonsvarer, der sagde: ”Vi overgiver os” - på russisk. Mogens Glistrup var derudover bedste venner med rigmanden Simon Spies, men hvad tjente Spies egentlig sine penge på?

Question Image

8 / 10

MEDVIND PÅ CYKELSTIERNE

I 1994 gik komikeren Jakob Haugaard til valg som repræsentant for foreningen ”Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer”. Bl.a. med løfter om ”medvind på cykelstierne” og ”elektriske kedler til alle over 60”. Til hans egen og mange andres overraskelse blev han valgt ind i Folketinget.  Hvad brugte Haugaard hovedsageligt partistøttekronerne til?

Question Image

9 / 10

KONG INGOLF?

Hvis Folketinget vil ændre Grundloven, er det en besværglig proces, og det er kun sket 4 gange siden 1849. Senest i 1953 da man ændrede tronfølgeloven, så Dronning Margrethe blev arving til tronen i stedet for Grev Ingolf. I 2009 gik venstrefløjen til valg på at ændre Grundloven igen, men hvilken ændring foreslog de?

Question Image

10 / 10

BABYER OG ANDRE SKANDALER

”Tamilsagen” er en af Danmarks største politiske skandaler, der blandt andet medførte en rigsretssag mod justitsministeren. Hvad handlede #babygate fra 2019 om?

Question Image

Your score is