🎄JULEKALENDER🎄

SE hvor grøn MORTEN ØSTERGAARD er i videoen. Og så kan du læse Mortens meget ærlige svar - og om dengang, han "dummede sig" og fik otte kampklædte betjente til at vælte ind på sit ministerkontor

22. december 2019

Derfor skal du se med:

Hvem er de bag facaden, vores allesammens folketingspolitikere på Christiansborg? Det har vi sat os for at undersøge gennem 18 spørgsmål i Spektrums Julekalender. I dag svarer Østergaard på spørgsmål. I videoen kan du finde ud af, hvor grøn Morten Østergaard egentlig er.

  • Formand for Radikale Venstre
  • Tidligere økonomi- og indenrigsminister
  • Født 17. juni 1976 i Aarhus
  • Uddannet i statskundskab (cand.scient.pol) 
  • Blev medlem af Radikale Venstre i gymnasietiden
  • Har to børn

Det fedeste i min studietid var fredagsbarerne, samværet med de andre, kapsejladsen med de andre i universitetsparken i Århus. Det var toppen.

Jeg kan faktisk ikke helt huske, hvad den dårligste karakter i gymnasiet var. Jeg kan huske, hvad den dårligeste karakter, jeg fik i universitetet var, på trods af at jeg har været både skatte- og økonomiminister. Det var økonomi. Det blev ikke til mere end 6 i økonomi. Pinligt! 

Min bedste karakter i gymnasiet var i mundtlig matematik, og det på trods af at jeg i virkeligheden ikke var specielt god til matematik. Men jeg trak det eneste, hvor man ikke sku føre bevis for noget som helst. Bare snakke. Nemlig uendelighed. Så jeg snakkede i en uendelighed om uendelighed og fik 13.

Jeg prøver at være klimabevidst, når jeg køber ind, og er meget optaget af, selvom vi har en bil, at finde en bil, som ikke forurener. Dem, vi har haft indtil nu, kører langt på literen – en hybridbil – men jeg vil rigtig gerne have en elbil næste gang.

 

Min værste klimasynd er ligesom så mange andre, at jeg flyver. Jeg har lige været på efterårsferie, hvor jeg fløj. Vi er nødt til at få nedbragt antallet af flyvninger men især forureningen fra fly. Så det er nok min største klimasynd.

Jeg synes, der er utrolig mange helte fra serier, som man kan pege på så … Pikachu er god. Hehe. Og Gurli Gris synes jeg egentlig også kan noget, når man nu har børn, men ellers vil jeg sige, at det er lidt sådan nogle antihelte, jeg falder for. Uanset om det er i ‘Billions’, hvor der ikke er nogen, der er rigtig gode, men som alligevel har nogle sider, man kan holde af, eller om det er i Game of Thrones eller i Bad Blood, som jeg lige har set – hvor man jo simpelthen lærer at holde af nogle forbrydere. Antihelte generelt. Og især Tyrion Lannister!

Jeg har respekt for alle politikerne. Jeg skændtes jo bravt med Kristian Thulesen Dahl(DF), men lige nu og her har jeg stor respekt for Jakob Ellemann (V) og den måde, han er blevet formand på osv.

 

Mattias Tesfaye har valgt dig som den, han respekterer mest. Hvorfor tror du det?

Der kan der jo være mange grunde til. Det kan være AGF, som vi begge to holder med, det kan være Jellebakkeskolen nord for Århus, som vi begge har gået på. Så vi har en fælles fortid og en fælles passion… og en masse uenighed.

 

Og så vil jeg sige direkte til Mattias, at når man er dedikeret AGF-fan, kan det jo gå op og ned. Så jeg håber, du er kommet dig over det forsmæderlige nederlag, som du led i Quizzen på DR2 her i efteråret, haha. 

Vi hører hjemme hos os morgen og aften “dance monkeys” med Tones and I, så den kører hele tiden.

Jeg ville rigtig gerne drikke en øl med eks-præsident Obama. Det der med at skabe håb var noget, han kunne. Det ville jeg gerne snakke med ham om over en øl.

Jeg bliver så gal, når folk bliver smålige. Som ikke under at andre mennesker, der har lidt mindre end en selv, får lidt ekstra. Eller gemmer sig bag statistikker velvidende, at det splitter familier ad eller hvad det nu kan være. Børn som Mint eller børn på Sjælsmark.

Køen af pinligheder jeg har sagt i interview er lang, men det mest pinlige jeg har gjort var, at mens jeg stod og blev interviewet, så kom jeg til at trykke på overfaldsalarmen på mit ministerkontor hvilket gjorde, at Slotsholmsgade her ved siden af Christiansborg blev afspærret, og otte kampklædte betjente væltede ind. Det gav mig samme år pokalen for årets bommert i ministeriet til julefrokosten af det venlige personale.

Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det valg, som vi lige har haft – både i europaparlamentet, hvor vi fik fordoblet det antal mandater, vi havde, og også i Folketinget, hvor vi gik fra 8 til 16 – at det ikke er det ypperste, jeg har opnået som politiker. Men når jeg som politiker skal sige en konkret politisk ting, så er det faktisk 70 procents-målet på klima, fordi det lige præcis handlede om, at vi grønne partier fandt sammen i valgkampen og nu kan se, at det er et mål, der deles af næsten alle partier i Folketinget. Og det synes jeg viser, hvad man kan, når man nogen gange – selv i en valgkamp – i stedet for at slås med hinanden slår sig sammen, og sætter nogle fælles mål. Det tror jeg er det, jeg vil skrive om i mine erindringer som noget af det største, jeg har været med til.

Fest til klokken fem om natten hvis jeg kan holde mig vågen.

Komme til tiden. Jeg har en af, for andre mennesker, jordens mest irriterende vaner med at være utrolig optimistisk med hvad jeg kan nå, og hvor hurtigt jeg kan transporterer mig selv fra sted til sted, og det gør, at jeg ender med at altid at komme lidt for sent. Det eneste jeg kan sige er, at jeg prøver ikke at give det videre til næste generation, og jeg er utrolig perfid med at mine børn møder i skole til tiden og er ved at gå ud af mit gode skind, hvis ikke det lykkedes.

Danmark ville være et bedre sted, hvis vi sænkede vores parader lidt og ikke troede, at enhver, der kom udefra, kom for at skade vores land. Så kunne vi lade vores gode medborgere som får kærester eller ægtefæller i udlandet bo i Danmark med deres børn. Jeg synes, det er så frygteligt, når gamle naboer eller bekendte skriver, fordi de er blevet gift i udlandet og lige pludselig ikke kan få lov at bo i Danmark. Det var et sted, hvor vi godt kunne have lidt mere hjerterum.

Jeg glæder mig utrolig meget til jul, fordi jeg har børn, for hvem alting begynder at ekse herfra og frem til juleaften. Så det bliver med tårerne løbende ned af kinderne. Forhåbentligt en hylende morsom jul.

Min yndlingsjuleret er and – og gerne confitteret and – som har ligget i sit eget fedt i sådan en stor dåse. Nogen synes, at det er noget mærkelig noget. Anden skal da være hel og som en steg i ovnen, men har I tænkt over, hvorfor de er så tørre nogle gange? Prøv confiterede andelår. De er utrolig nemme at lave, duften er den samme, smagen er bare bedre. Mortens aften er jo også fantastisk – fordi det er Mortens aften – men også fordi det er endnu en anledning til at spise and.

Jeg er utrolig dårlig til at lave ønskesedler, og det piner mine omgivelser, at jeg ikke kan drives frem med det, men i år har jeg besluttet mig, at jeg vil ønske mig en havetrampolin, som min børn har drømt om mere end nogensinde, og som vi ikke kan få, der hvor vi bor, men nu har vi fået et sommerhus, så nu skal vi have en trampolin. Jeg lægger gerne en del af min ønskeseddel til rådighed, så der bliver råd til det store ønske. Når vi er på besøg steder, hvor der er trampoliner, er der ikke noget bedre end at komme ud og hoppe med børnene. Og især hvis man lige kan time det, sådan at sådan en som mig med en lidt højere kampvægt lige kan ramme sekundet eller minisekundet før børnene, som lige kan give dem lidt ekstra afsted, det er muligvis en lille smule farligt men sjovt. Der er heldigvis ikke nogen, der er røget ud over hegnet endnu …

(I valgkampen sov Morten Østergaard på vælgernes sofaer)
Nu er jeg jo udstyret med et virkelig godt sovehjerte, så jeg kan jo sove på hvilken som helst sofa på hvilket som helst kontor på Christiansborg på hvilket som helst tidspunkt. Nu har jeg været rundt og sove på sofaen hos rigtig mange danskere i valgkampen, og her bagefter er det ret fedt. Blandt andet nogle skolebørn, som havde forberedt nogle spørgsmål til mig om aftenen. Hvis jeg skal vælge en politikersofa…. Måske på Marienborg(statsministerboligen) så Mette Frederiksen ikke glemmer, at meningen med at få en ny regering var en ny retning. 

 

Spektrum: Må vi sove på din sofa?

På min sofa? Hvor mange kan være på min sofa? I er hvertfald velkommen til de bløde stole på mit kontor. Men jeg har faktisk det princip, at medier helst ikke kommer inden for dørene derhjemme, fordi jeg er en offentlig person, men det har min kone og børn ikke valgt, og derfor værner vi lidt om privatlivets fred. Så det kan godt være I må nøjedes med de bløde stole her på kontoret, men der er I til gengæld velkomne til at tage en lur eller en snak, hvis I har lyst.