FOLKETINGSVALG

Hvis unge bestemte, så folketinget sådan her ud

31. maj 2019  |  Peter Pagh-Schlegel

Derfor skal du læse med:

Fik de unge vælgere alene lov at bestemme, ville Stram Kurs og Alternativet stå stærkt efter valget. Se, hvordan Folketinget ville se ud, hvis kun de unge bestemte.

Peter Pagh-Schlegel

Peter Pagh-Schlegel

Journalist på Spektrums søstermedie Altinget.

Hvis unge vælgere mellem 18 og 24 år skulle sammensætte Folketinget alene, så ville rød blok – inklusiv Alternativet – stå til at få en markant valgsejr onsdag den 5. juni. 

Samlet står partierne i rød blok til at få 104 ud af de 175 mandater, der bliver fordelt i Danmark. Omvendt ville blå blok kun kunne samle 60 mandater, hvis man ikke medregner Stram Kurs’ 11 mandater.

Det viser en ny analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Blandt unge er magtpartierne Socialdemokratiet og Venstre stadig landets to største partier med henholdsvis 31 og 22 mandater. Alternativet, der ellers står relativt dårligt i målingerne for alle aldersgrupper, har godt fat i de unge og står til 19 mandater.

Og på den yderste højrefløj er det interessant at bemærke, at Dansk Folkeparti og Stram Kurs med youtube-fænomenet Rasmus Paludan i spidsen begge står til 11 mandater. 

Du kan læse den fulde artikel på Altinget HER. 

 

SÅdan ville mandaterne fordele sig

 
Hvis det kun var de 18-24-årige, der der havde stemmeret, så kan du se herunder, hvordan de 175 mandater ville blive fordel mellem partierne: 
  • Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. 
  • Analysen er baseret på i alt 14.026 interviews foretaget af Kantar Gallup (9.847 interviews) og Norstats (4.179 interviews) i perioden 1/2-19 til 10/5-19.
  • Datagrundlaget bag tallene på Stram Kurs er dog mindre, da partiet ikke har medvirket i målingerne fra start.
  • Folketingsvalget blive afholdt mindst hvert fjerde år. Det står i Grundloven.
  • Det er i 2019 det 69. valg til Folketinget. 
  • Der skal vælges 179 medlemmer, hvoraf 175 er fra Danmark, og to hver er fra Færøerne og Grønland.
              Kilde: Økonomi- og indenrigsministeriet

MØD PARTIERNE